A Palesztinok Konyhája sorozatot az egyik legnépszerűbb alap recepttel kezdtük szombaton, melyet sokféleképpen készítenek, s a végén valószínű maradt egy kis tahinád. Az apropó továbbra is egy új könyv, mely Palesztináról szól, a bulvármédián túl, a falafelen innen. A könyvet is meg lehet kóstolni, olvassatok bele.
Bábá
Grannúzs – urbanizált padlizsánkrém tahinával
Ahány konyha
a mediterráneumban, annyi padlizsánkrém. Egy dologban azonban mind
egyetértenek: a padlizsánt szépen meg kell sütni és lehetőleg parázson. Na de,
miért ne követhetnénk el némi szentségtörést? Cselezzük ki a hagyományokat, és
készítsük el a palesztin reggelik, vacsorák és esküvői előételek egyik remekét
úgy 20 perc alatt. Arabul (kiejtés
szerint) bábá grannúzs, a közel-keleti
padlizsánkrém.
Egy
vacsorára 3 személynek:
- 80 dkg padlizsán (tetszőlegesen változtatható, csak az arányokra kell kicsit figyelni)
- 2 dl natúr joghurt
- 4-5 ek. tahina
- 1 citrom kisebbik felének leve
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 ek. olivaolaj
- só
1; A
padlizsánokat egyenként kezeld, zöld szárukat egyelőre ne vágd le. Villával
szurkálj meg egy padlizsánt és egy mélyfagyasztáshoz használatos tasakban tedd
be a mikróba. A cél az, hogy teljesen átpuhuljon a padlizsán. Egy testesebb
darabnál kb. tíz perc elegendő is a legerősebb fokozaton.
2; Hagyd
néhány percet hűlni a löttyedt padlizsánt, majd pakold föl az egyik gázrózsára,
és jó alaposan pörköld meg a nyílt lángon minden oldalát. Egyáltalán nem baj,
ha egy kis szenesedés történik, és finom égett szag terjeng a konyhában. Remek
ötlet volt, hogy nem vágtad le a szárát, így annál fogva könnyedén tudod
forgatni a padlizsánt a tűz fölött.
3; Isméd
hagyd hűlni a matériát, majd nyúzd meg a padlizsánt. Óvatos mozdulatokkal
széles csíkokban válik el a megpörkölődött égett héj a zöldség húsától.
4; A
megtisztított padlizsánt tedd keverőtálba, és add hozzá a joghurtot, tahinát,
citromlevet, zúzott fokhagymát, sót és olajat. Turmixgép, botmixer, bármi
jöhet. Olyan állagúra (van, aki szereti az egyben maradt puha
padlizsánrostokat) keverd ki, ahogy a legjobban szereted.
5; Tedd a
krémet a hűtőbe, hogy egy kicsit összeálljon. Pirítóson, pitával, ujjról
cuppogtatva, uborka vagy répacsíkokkal tunkolva… mindenhogy nagyon ízletes.
Ajánlott hozzá sok-sok zöldség.
A könyvet a szerző (testvérem) mutatja be Budapesten, a Toldi moziban, június 19-én este. Ott, mindezen finomság valóban kóstolható is lesz.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése