Ugrás a fő tartalomra

Palesztinok konyhája 2: Bábá Grannúzs és Könyv

A Palesztinok Konyhája sorozatot az egyik legnépszerűbb alap recepttel kezdtük szombaton, melyet sokféleképpen készítenek, s a végén valószínű maradt egy kis tahinád. Az apropó továbbra is egy új könyv, mely Palesztináról szól, a bulvármédián túl, a falafelen innen. A könyvet is meg lehet kóstolni, olvassatok bele.

Bábá Grannúzs – urbanizált padlizsánkrém tahinával

Ahány konyha a mediterráneumban, annyi padlizsánkrém. Egy dologban azonban mind egyetértenek: a padlizsánt szépen meg kell sütni és lehetőleg parázson. Na de, miért ne követhetnénk el némi szentségtörést? Cselezzük ki a hagyományokat, és készítsük el a palesztin reggelik, vacsorák és esküvői előételek egyik remekét úgy 20 perc alatt.  Arabul (kiejtés szerint) bábá grannúzs, a közel-keleti padlizsánkrém.

Egy vacsorára 3 személynek:
  • 80 dkg padlizsán (tetszőlegesen változtatható, csak az arányokra kell kicsit figyelni)
  • 2 dl natúr joghurt
  • 4-5 ek. tahina
  • 1 citrom kisebbik felének leve
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olivaolaj

1; A padlizsánokat egyenként kezeld, zöld szárukat egyelőre ne vágd le. Villával szurkálj meg egy padlizsánt és egy mélyfagyasztáshoz használatos tasakban tedd be a mikróba. A cél az, hogy teljesen átpuhuljon a padlizsán. Egy testesebb darabnál kb. tíz perc elegendő is a legerősebb fokozaton.

2; Hagyd néhány percet hűlni a löttyedt padlizsánt, majd pakold föl az egyik gázrózsára, és jó alaposan pörköld meg a nyílt lángon minden oldalát. Egyáltalán nem baj, ha egy kis szenesedés történik, és finom égett szag terjeng a konyhában. Remek ötlet volt, hogy nem vágtad le a szárát, így annál fogva könnyedén tudod forgatni a padlizsánt a tűz fölött.

3; Isméd hagyd hűlni a matériát, majd nyúzd meg a padlizsánt. Óvatos mozdulatokkal széles csíkokban válik el a megpörkölődött égett héj a zöldség húsától.

4; A megtisztított padlizsánt tedd keverőtálba, és add hozzá a joghurtot, tahinát, citromlevet, zúzott fokhagymát, sót és olajat. Turmixgép, botmixer, bármi jöhet. Olyan állagúra (van, aki szereti az egyben maradt puha padlizsánrostokat) keverd ki, ahogy a legjobban szereted.

5; Tedd a krémet a hűtőbe, hogy egy kicsit összeálljon. Pirítóson, pitával, ujjról cuppogtatva, uborka vagy répacsíkokkal tunkolva… mindenhogy nagyon ízletes. Ajánlott hozzá sok-sok zöldség.

A könyvet a szerző (testvérem) mutatja be Budapesten, a Toldi moziban, június 19-én este. Ott, mindezen finomság valóban kóstolható is lesz.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke