Palesztinok konyhája 2: Bábá Grannúzs és Könyv

A Palesztinok Konyhája sorozatot az egyik legnépszerűbb alap recepttel kezdtük szombaton, melyet sokféleképpen készítenek, s a végén valószínű maradt egy kis tahinád. Az apropó továbbra is egy új könyv, mely Palesztináról szól, a bulvármédián túl, a falafelen innen. A könyvet is meg lehet kóstolni, olvassatok bele.

Bábá Grannúzs – urbanizált padlizsánkrém tahinával

Ahány konyha a mediterráneumban, annyi padlizsánkrém. Egy dologban azonban mind egyetértenek: a padlizsánt szépen meg kell sütni és lehetőleg parázson. Na de, miért ne követhetnénk el némi szentségtörést? Cselezzük ki a hagyományokat, és készítsük el a palesztin reggelik, vacsorák és esküvői előételek egyik remekét úgy 20 perc alatt.  Arabul (kiejtés szerint) bábá grannúzs, a közel-keleti padlizsánkrém.

Egy vacsorára 3 személynek:
  • 80 dkg padlizsán (tetszőlegesen változtatható, csak az arányokra kell kicsit figyelni)
  • 2 dl natúr joghurt
  • 4-5 ek. tahina
  • 1 citrom kisebbik felének leve
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olivaolaj

1; A padlizsánokat egyenként kezeld, zöld szárukat egyelőre ne vágd le. Villával szurkálj meg egy padlizsánt és egy mélyfagyasztáshoz használatos tasakban tedd be a mikróba. A cél az, hogy teljesen átpuhuljon a padlizsán. Egy testesebb darabnál kb. tíz perc elegendő is a legerősebb fokozaton.

2; Hagyd néhány percet hűlni a löttyedt padlizsánt, majd pakold föl az egyik gázrózsára, és jó alaposan pörköld meg a nyílt lángon minden oldalát. Egyáltalán nem baj, ha egy kis szenesedés történik, és finom égett szag terjeng a konyhában. Remek ötlet volt, hogy nem vágtad le a szárát, így annál fogva könnyedén tudod forgatni a padlizsánt a tűz fölött.

3; Isméd hagyd hűlni a matériát, majd nyúzd meg a padlizsánt. Óvatos mozdulatokkal széles csíkokban válik el a megpörkölődött égett héj a zöldség húsától.

4; A megtisztított padlizsánt tedd keverőtálba, és add hozzá a joghurtot, tahinát, citromlevet, zúzott fokhagymát, sót és olajat. Turmixgép, botmixer, bármi jöhet. Olyan állagúra (van, aki szereti az egyben maradt puha padlizsánrostokat) keverd ki, ahogy a legjobban szereted.

5; Tedd a krémet a hűtőbe, hogy egy kicsit összeálljon. Pirítóson, pitával, ujjról cuppogtatva, uborka vagy répacsíkokkal tunkolva… mindenhogy nagyon ízletes. Ajánlott hozzá sok-sok zöldség.

A könyvet a szerző (testvérem) mutatja be Budapesten, a Toldi moziban, június 19-én este. Ott, mindezen finomság valóban kóstolható is lesz.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések