Bodzás alma kompót

Ritka befőzéseink egyike következik, életünk első kompótja. Rögtön egy kis extra illat, íz hozzáadásával. Bodza virágzás van, s ennek kapcsán befészkelte a fejembe, hogy milyen lenne a piacon vett 3 kg vegyszermentes, őstermelői, apró szemű alma és a bodza találkozása. Sok munkával, finom végeredmény született. Bár Kamilla nyersen is örömmel nyammogta az amúgy könnyen kézreálló apró szeműt. A kompót is. 
 Hozzávalók:
- 15 közepes tányér bodza virág
- 2,5 liter víz
- 2,5 kg alma (tisztítva 2 kg) 
- 1 citrom kifacsart leve
- 2 tk citromsav
- csipet fahéj, csipet szegfűszeg
- 25 dkg barna cukor

 Elkészítés
A bodza virágokat alaposan megmossuk, egy bogarat se jó érzés beáztatni. Senkinek. Felöntjük vízzel,  hozzáadjuk a citromot és a citromsavat, majd letakarva legalább 24 órát a hűtőben érleljük. Lehet persze több is. 

Az almák magházát eltávolítjuk, majd teljesen meghámozzuk. Apró, könnyen falható darabokra vágjuk. Miután a bodzánk össze érett, leszűrjük a virágokat és az illatos levet, egy nagy fazékba töltjük. Hozzáadjuk az almákat és a cukrot, fahéjat, szegfűszeget. Felforraljuk. A forrást követően még 5 percig főzzük, az almák ez idő alatt könnyedén megpuhulnak. Tiszta befőttes üvegekbe töltjük, melyeket szorosan lezárva, fejre fordítva hagyunk kihűlni. Lehet, ennek semmiféle hatása nincs a kompótra, ám nálunk így készült :) 

A végeredmény nagyon finom lett, illatos bodzával fűszerezett almakompót. Következőnek jöhet a bodza ecet.  Vagy a bodza pezsgő. 

Megjegyzések

  1. Jó ötlet! El tudom képzelni, milyen jó páros. Nagy kedvenceim a kompótok egyébként, szinte mindig van a hűtőben. Édesség helyett. Vagy pörkölthöz, sülthúshoz savanyúság helyett. De még sosem tettem el. Mindig frissen készítem, és el is fogy. Az alma mellett nagy kedvencem télen a kiwikompót, isteni. Egy kis kardamommaggal ízesítve. :) De isteni nyáron cseresznyéből, meggyből, őszibarackból, sárgadinnyéből, szilvából, eperből is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kompótok stabilan csücsülnek a hűtőben egyéb tartósítási eljárás hiányában, remélem üvegen belül maradnak....... a többi nyári gyümölcs pedig az eddigi lekvár - frissen - palacsintán helyett, lehet hogy elkezd majd kompótosodni :)

      Törlés
  2. Jajj de jó! Annyira szeretem az almakompòtot!!! Bodzával is jöhet....az idén én is megpróbálok végre bodzavirágot szüretelni, az ötlet nagyon jó.. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom a bodza, de ha minden virágot leszedünk, nem lesz bogyó, ami szintén nagyon finom :) hajrá - készítsd el Te is :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések