Ugrás a fő tartalomra

Bosnyák Szomun Lepény

Ismét egy finom, házilag is elkészíthető lepény féleség, egyenesen a Balkánról. Tavaly ősszel jártam Szerbiában, Belgrádban, s ott ettünk többször pljeskavica-t. Az egyszerűség kedvéért, az a Balkán Burger. De most nem arról írok, hanem a kísérőjéről.
forrás: restoran-pirke-gurmanska-pljeskavica
Nagyon finom, üzleti ebédnek is kiváló volt, pirított hagymával, paprika krémmel és többféle, hozzá tálalt, friss lepényféleséggel ettük. Ezek közül az egyik volt a Bosnyák Szomun. Szerb kolléganőm segítségemre sietett, én pedig az instrukciók nyomán elkészítettem. Gyengéden kell gyúrni, keleszteni, hirtelen magas hőmérsékleten kezdeni a sütést. Ezek mind hozzá járulnak ehhez a különleges, könnyű szerkezetű lepény sikeréhez.

Hozzávalók:
- 0,5 kg liszt
- 1 tasak (7 dkg) por élesztő
- 1/2 ek só
- 1/2 tk cukor
- 300-350 ml meleg víz
- őrölt kömény a tetejére
Elkészítés

  1. Egy kis tálban összekeverjük 100 ml meleg vizet, az élesztőt, fél teáskanál lisztet és a cukrot. Hagyjuk felfutni. 
  2. Egy nagy tálban, összekeverjük a maradék lisztet és sót. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a maradék meleg, de nem forró vizet.
  3. Összekeverjük. Nagyon lágy tésztát kapunk. Lefedve meleg, nem huzatos helyen, duplájára kelesztjük. Ekkor egy kicsit átforgatjuk, gyúrjuk, majd megint a duplájára kelesztjük. 
  4. A második kelesztést követően lisztes kézzel kis labdákat formázunk a tésztából. Ebből a mennyiségből 4 labdát készítsünk, azonos méretben.
  5. A sütőlemezre helyezett labdákat letakarjuk tiszta konyharuhával és ismét kelesztjük, kb. még fél órát. 
  6. Lisztezett deszkán átgörgetjük a tészta labdákat és lepényt formálunk belőlük. Nagyon nem szabad lelapítani, mert akkor a Szomun túl vékony lesz. Sütőpapírra helyezzük a lepényeket.
  7. Megkenjük mindegyik felületét vízzel és ízlés szerint megszórjuk őrölt köménnyel. Egy fa kés segítségével rombusz alakzatban mintázzuk a lepény felületét. Nem belevágunk a tésztába, hanem csak árkot képzünk. Előmelegítjük a sütőt 230 C-ra. 
  8. Ezen a legmagasabb hőmérsékleten addig sütjük a lepényeket, amíg nem kezdenek el barnulni. Ekkor levesszük a tűzhely hőfokát 150 C-ra, s további 10-15 percig sütjük. 
  9. Legjobb langyosan fogyasztani, akár magában is, kis darabokat letépve belőle, friss vajjal, vagy bármilyen sült hússal, padlizsán krémmel, ajvárral, pljeskavicával. 


Megjegyzések

  1. Válaszok
    1. Köszi.
      Ajánlani tudom, mint ahogy magam is hamarosan az ismétlésre szavazok :)

      Törlés
  2. Nagyon jól néz ki! Húsvétra már nem, de utána mindenképp megsütöm! Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs ez semmiféle határidőhöz kötve, én 3 hete sütöttem meg, de csak mostanra lett időm megírni. Mert azóta is jó emlékeket őrzök róla :)

      Törlés
  3. Nagyon tuti! Főleg ilyen szép időben rögtön kedvem támadna ugyan ezt, csak grillen elkészíteni!

    VálaszTörlés
  4. Hát ez nagyon tuti, de engem a balkán burger is érdekelne! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Testvérem, aki ehhez a balkáni nyomozáshoz ihletet adott, épp megírta a receptet, hamarosan vendégposzt jön :)

      Törlés
  5. Igen, a Férfiak kérik a pljeskavica receptet. A Szumun már megvan hozzá...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az a Pljeskavic, amit én ettem Belgrádban, az még nincs lenyomozva, viszont van egy kikísérletezett végeredmény, öcsémtől. Egy újabb, hozzá illő lepény társaságában, hamarosan érkezik.......

      Törlés
  6. Szia!
    Ez a lepeny ureges?
    Olyat keresek,amibe bele lehet tenni a csevapokat,de nem latom az osszetevok kozott az olajat - felek,nem lesz szetvalo..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, sajnos nem üreges, nem pita szerű. Bár finom 😃

      Törlés
  7. kömény szinte biztosan nem kerül a tetejére

    VálaszTörlés
  8. Nagyon jó ! meg fogom csinálni .

    VálaszTörlés
  9. Nagyon guszta . Üdv

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke