Bosnyák Szomun Lepény

Ismét egy finom, házilag is elkészíthető lepény féleség, egyenesen a Balkánról. Tavaly ősszel jártam Szerbiában, Belgrádban, s ott ettünk többször pljeskavica-t. Az egyszerűség kedvéért, az a Balkán Burger. De most nem arról írok, hanem a kísérőjéről.
forrás: restoran-pirke-gurmanska-pljeskavica
Nagyon finom, üzleti ebédnek is kiváló volt, pirított hagymával, paprika krémmel és többféle, hozzá tálalt, friss lepényféleséggel ettük. Ezek közül az egyik volt a Bosnyák Szomun. Szerb kolléganőm segítségemre sietett, én pedig az instrukciók nyomán elkészítettem. Gyengéden kell gyúrni, keleszteni, hirtelen magas hőmérsékleten kezdeni a sütést. Ezek mind hozzá járulnak ehhez a különleges, könnyű szerkezetű lepény sikeréhez.

Hozzávalók:
- 0,5 kg liszt
- 1 tasak (7 dkg) por élesztő
- 1/2 ek só
- 1/2 tk cukor
- 300-350 ml meleg víz
- őrölt kömény a tetejére
Elkészítés

  1. Egy kis tálban összekeverjük 100 ml meleg vizet, az élesztőt, fél teáskanál lisztet és a cukrot. Hagyjuk felfutni. 
  2. Egy nagy tálban, összekeverjük a maradék lisztet és sót. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a maradék meleg, de nem forró vizet.
  3. Összekeverjük. Nagyon lágy tésztát kapunk. Lefedve meleg, nem huzatos helyen, duplájára kelesztjük. Ekkor egy kicsit átforgatjuk, gyúrjuk, majd megint a duplájára kelesztjük. 
  4. A második kelesztést követően lisztes kézzel kis labdákat formázunk a tésztából. Ebből a mennyiségből 4 labdát készítsünk, azonos méretben.
  5. A sütőlemezre helyezett labdákat letakarjuk tiszta konyharuhával és ismét kelesztjük, kb. még fél órát. 
  6. Lisztezett deszkán átgörgetjük a tészta labdákat és lepényt formálunk belőlük. Nagyon nem szabad lelapítani, mert akkor a Szomun túl vékony lesz. Sütőpapírra helyezzük a lepényeket.
  7. Megkenjük mindegyik felületét vízzel és ízlés szerint megszórjuk őrölt köménnyel. Egy fa kés segítségével rombusz alakzatban mintázzuk a lepény felületét. Nem belevágunk a tésztába, hanem csak árkot képzünk. Előmelegítjük a sütőt 230 C-ra. 
  8. Ezen a legmagasabb hőmérsékleten addig sütjük a lepényeket, amíg nem kezdenek el barnulni. Ekkor levesszük a tűzhely hőfokát 150 C-ra, s további 10-15 percig sütjük. 
  9. Legjobb langyosan fogyasztani, akár magában is, kis darabokat letépve belőle, friss vajjal, vagy bármilyen sült hússal, padlizsán krémmel, ajvárral, pljeskavicával. 


Megjegyzések

  1. Válaszok
    1. Köszi.
      Ajánlani tudom, mint ahogy magam is hamarosan az ismétlésre szavazok :)

      Törlés
  2. Nagyon jól néz ki! Húsvétra már nem, de utána mindenképp megsütöm! Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs ez semmiféle határidőhöz kötve, én 3 hete sütöttem meg, de csak mostanra lett időm megírni. Mert azóta is jó emlékeket őrzök róla :)

      Törlés
  3. Nagyon tuti! Főleg ilyen szép időben rögtön kedvem támadna ugyan ezt, csak grillen elkészíteni!

    VálaszTörlés
  4. Hát ez nagyon tuti, de engem a balkán burger is érdekelne! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Testvérem, aki ehhez a balkáni nyomozáshoz ihletet adott, épp megírta a receptet, hamarosan vendégposzt jön :)

      Törlés
  5. Igen, a Férfiak kérik a pljeskavica receptet. A Szumun már megvan hozzá...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az a Pljeskavic, amit én ettem Belgrádban, az még nincs lenyomozva, viszont van egy kikísérletezett végeredmény, öcsémtől. Egy újabb, hozzá illő lepény társaságában, hamarosan érkezik.......

      Törlés
  6. Szia!
    Ez a lepeny ureges?
    Olyat keresek,amibe bele lehet tenni a csevapokat,de nem latom az osszetevok kozott az olajat - felek,nem lesz szetvalo..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, sajnos nem üreges, nem pita szerű. Bár finom 😃

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések