Vizes Vajtartó

Maradjunk a születésnapnál. Timinek sikerült úgy meglepnie, olyan ajándékot kerítenie, amiről még nekem sem volt  találgatni való ötletem. Nehéz volt egyedül rájönni, hogy mi is ez. A Facebook- on hamar körbe kérdeztem a barátokat, ott is nehezen született meg a helyes válasz. S akkor se érti mindenki a lényeget, hogy mi a titok, hogyan működik. Nagy találmány, szép kivitelezésben. S igazán hasznos, mindennapi tárgy. 
Nemrég megtanultunk házilag vajat készíteni. Megírtam (házi vaj készítés), megmutattam, nem ördöngösség. Már akadtak követők is, ami nagyon jó érzés. Hogy jól átadható, s hasznos amit csinálok. Néha. 
A vaj jó. Ha hihetünk a tudomány mai állásának, jobb, mint a margarin. Nincs benne kémia, tiszta tejszín, hagyományos technika. A tartósítása viszont nem könnyű. Hűtőben megszilárdul, s aztán csak várhatjuk szobahőmérsékleten, hogy újra kenhető legyen. Ha meg kint hagyjuk, az asztalon, krémes, kenhető marad, de hamar megromlik. Sikerült is a második köpülésnyi vajunkat emígy elveszejteni. Büdös lett, megromlott, sajnáltuk, ment a kukába. De jött a születésnap, s jött a csodás magyar kézműves ajándék, melyet Timi a Meska kézműves portálon talált. Kibírta, hogy ne adja oda előbb :)
A vajtartó lényege, hogy a vaj vízben van, s emiatt nem romlik meg. A vízréteg szigetel, elzárja a levegő útját. Így hűtést már nem igényel. Konyha asztalon, szekrényben, bárhol tartható. Kibontva rögtön friss, könnyen kenhető vajat találunk benne. Abban a tartóban, amit kaptam, első alkalommal házi vajból 28 dkg fért el, teljesen megtelt. (A gyártó 20 dkg vajat ajánl tárolásra.) A vajtartó két részből áll. Egy szélesebb, füles edényből és egy oldalán lukas, talpas, egyik végén zárt "csőből". Egymásba illeszkednek. 
                                        
Tennivaló, beavatás: A füles edényt teleöntjük vízzel a mosogató fölött. A kisebbik edényt felfordítjuk,  a talpára állítjuk. Belekenjük, bele tapasztjuk a vajat, melyet őrizni szeretnénk. Ez lehet bolti is. Ekkor várjuk kicsit, hogy szoba hőmérsékleten kicsit puhább legyen, hogy jó alaposan bele tudjuk kenni, tapasztani a lukas talpas tartóba. Kenjük, tömörítsük szorosan az edénybe, ne maradjon levegős a vaj. 
Ezután a talpas tartót fejjel lefelé fordítjuk. Ha alaposan belekentük a vajat, nem fog kiesni belőle. Ha az edény száraz, jobban bele tud tapadni a vaj. Ügyeljünk arra, hogy lehetőség szerint, az oldalán lévő 3 luk nem legyen vajjal eltömve, ugyanis a szabadon maradt lukakon szorítja ki a víz a levegőt. Ezt követően a mosogató felett, óvatosan belehelyezzük a vaj tartót a vízbe. Fontos, hogy a füles edény tényleg tele legyen, ugyanis a felesleget kiszorítja a vajtartó súlya. Ez lényeges pont, mert így teljes a víz zár a vajon. Ha fogyasztunk a vajból, visszamerítés előtt, töltsünk utána vízzel, hogy ismét kiszorítható legyen a levegő. 

Nagy kérdés, hogy vajon meddig marad friss a vajunk? Első tesztelésünk eredménye 5 nap volt, ennyi idő alatt ettük, kentük el kenyérre a házi vajat. A szakirodalom állítólag korlátlan tárolásról beszél. Mindenesetre nagyon biztató és környezet barát tárolási módot kapunk kedvenc vajunkhoz. Sőt, aki kap ajándékba (Húsvét, Anyák napja, stb) ilyen szép kézműves, vizes vajtartót, a sokkal könnyebben hagyja el a margarint, ami elveszíti eddigi előnyét, azt, hogy könnyen kenhető. És jó móka a vendégek ámítása.

Megjegyzések

 1. :) Gyönyörű! Nekem is ilyen vajtartóm van, csak az enyém méregzöld színű. Na nem pont ilyen, mert nincs füle sem, de típusra ilyen. Még nem próbáltam vajtartásra, jelenleg mininárcisz és barka nő ki belőle a konyhaasztalomon. :)
  Még nyáron vettem Káptalantótiban, a Liliomkerben.
  Ezen a képen a szélesebb része látható, éppen megint vázának használtam. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Amint teljesen vegánok leszünk, akkor elhagyjuk a vajat és mi is virágot tartunk majd benne. Nekem óriási ötlet ez a vaj konzerválás és még szép is. Szeretjük, vigyázunk rá.

   Törlés
 2. Ez valami nagyon csuda találmány!!! Fantasztikus ajándékot kaptál :-) Isten éltessen utólag is!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm. Nehéz engem meglepni, ráadásul ennyire :)

   Törlés
 3. A vajtartó jó, a leírás remek!!! A vaj tényleg egészséges, a tisztított vaj leginkább.
  Valamiért nem jelent meg a születésnapi köszöntö amit írtam az előző bejegyzéshez. MInden esetre: Boldog, boldog napokat a születésnapon kívül ( is )!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen. A tisztított vaj a következő lépcső, de ahhoz, az anyag veszteség miatt (olvastam hogy 2.5 kg vajból 2 kg tisztított vaj lesz) még több tejszínt kell vennem. Vagy egy tehenet.

   Törlés
 4. Csodás kis darab! Anno, nagyon-nagyon régen, amikor a főiskolán tanultam, a kollégiumban nem volt hűtőszekrény. A vajat egy literes üvegben tartottuk a szobánk asztalán, felöntve vízzel, a csapból. A végtelenségig képes volt elállni ily módon a vaj(természetesen fogyott azért napi szinten a mennyiség), annyi titka volt csak, hogy a vizet naponta frissre cseréltük.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nincs új a nap alatt ezek szerint. Itt a vízből való komfortos és egyszerű kiszedés lett ezzel a tartóval megoldva. Illetve nagyon szép, dekoratív munka.

   Törlés
 5. Ez baromi jó! Megyek is meskázni. :)))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem is baromi jó. Letisztult forma, szinte már jazz.... vannak más, drágább, népiesebb megoldások is, nekem ez tetszik a legjobban, mert hát ezt kaptam ajándékba :)

   Törlés
 6. Hálás köszönet, mert a kenhetetlenség miatt szoktunk le lényegében a vajról, megyek is rendelni! :)

  VálaszTörlés
 7. Nemrég vettem én is a http://www.rahelkerámia.hu -n vajtartót, szuper találmány :).

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon szeretem a vajat, de mindig utáltam kivenni hamarabb a hűtőből..
   Kerestem az oldalt, a google segített :) www.rahelkeramia.hu (ékezet nélkül). Én francia vizes vajtartót rendeltem. Tetszik a bogyó a tetején, nagyon szép. Kíváncsi vagyok.

   Törlés
  2. Sziasztok! Én a születésnapi ajándékról, illetve a vaj tárolás számomra egészen új módjáról írtam. S azt mutattam meg, amit kaptam :) Tehát, mint az látszik is, van ebből több féle, ugyanazon az elven működő vizes tartó. Örülök, ha ötletet adtam, támogassuk a magyar kézműveseket ennek a valóban hasznos termék megvásárlásával. :)

   Törlés
 8. Nekem Francia van! (nincs lyuk rajta)
  Hasznos infó: jobb minőségű 250g os bolti vajat vettem, kb 3 hét alatt fogy el, és semmi baja sem volt a vajtartóban. 3 - 4 naponta szoktam vizet cserélni. A kenyérmorzsával vigyázni kell, nem szereti!
  Véleményem szerint csak annyit érdemes benne tárolni mely elfogy néhány hét alatt. És nem szabad a tűzhely mellé vagy napra tenni.
  A franciáknál sokfajta van, nagy vajevők, üvegből is láttam.

  VálaszTörlés
 9. Szia!

  Nézz be hozzám: http://kataakonyhaban.blogspot.com/2012/03/dijat-kaptam.html
  Sok szeretettel :)

  VálaszTörlés
 10. Megoldottam házilag! Beletapasztottam egy porcelán bögrébe és felöntöttem hideg vízzel, naponta cserélem a vizet. Puha kenhető vaj marad és szerintem így is tökéletes, bár nem olyan esztétikus. Most azt tesztelem, hány napig áll el, bár szerintem hamarabb elfogy mint ahogy megromlana. Köszi az ötletet, mert erről a módszerről itt hallottam először!! :))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Gratulálok az ötletes (és olcsó)megoldáshoz..... lassan belefogunk nagy mennyiségű vaj készítése, s kell majd saját vajtartó készségeinket fejleszteni - így most Te adtál jó ötletet! :)

   Törlés
 11. wow. na most lendül fel ennek a kézművesnek a forgalma:D egyébként az a vicces, hogy annak idején én ezt a tippet -hótkomoly- egy donald kacsa magazinban olvastam!! kábé 7 évesen. kemény:D

  VálaszTörlés
 12. Kedves Beastie! Ujcz Ági vagyok a vajtartó készítője. Nagyon örülök, hogy ennyire tetszik a portékám. Igyekszem a lehető legjobb minőséget előállítani.A mázat is úgy választottam, hogy magas tűzön égetett kemény máz legyen, minél jobban bírja a mindennapi használatot, megrendelésre szívesen készítek színes, fényes mázzal, de mindig felhívom a vevő figyelmét a gyönyörű mázak sérülékenységére.
  Ez a találmány valóban nem új, még a hűtőszekrény előtti időből származik, de a margarinnal együtt elfelejtették. Német nyelvterületen ismertebb. Az oldalán azért vannak lyukak, hogy a levegő kiszoruljon a vaj mellől, mert ha csak egy másik poharat fordítanánk a vízbe a levegő alászorulna, mint egy búvárharangban, bár ha rövid idő alatt elfogy a vaj talán nem romlik meg. Az eltarhatóságot még nem teszteltem, de egyszer nyáron elfelejtettem, hogy van benne vaj és csak egy hónap múlva vettem észre, de semmi baja nem volt. A morzsákra valóban oda kell figyelni. :)
  Jó egészséget kívánok! Ujcz Ági

  VálaszTörlés
 13. A bemutatott vajtartót Ujcz Ági fazekas készítette. Ha megnézitek a honlapját (ujczagi.com) más hasznos portékákat is láthattok.

  VálaszTörlés
 14. Kedves Gergely, pár hónapja véletlenül találtam meg az oldalad, neked hála beszereztem én is egy vizes vajtartót és ma elkészítettem a belevaló házi vajat is.

  Bár én nem gasztro blogot írok, annyira ízlik a végeredmény, hogy gondoltam mindenképp megosztom és mivel az ötlet tőled jött, így szeretném ezúton megköszönni. :o)
  A poszt itt olvasható:
  http://shabbychicfun.blogspot.hu/2013/04/how-to-make-butter-at-home-vaj.html

  Üdv, Bianca


  VálaszTörlés
 15. Szia!
  Örülök, hogy megtaláltam az oldalad. A vajtartó annyira megtetszett, hogy már rendeltem is. Én csak vajat használok és általad leírtak miatt nekünk is gondjaink voltak. Köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt az ötletet.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések