Szakácskönyvből ritkán főzünk. Van néhány, elvétve kerülnek a kezünkbe. A születésnapi tortámat viszont Timi készítette, én csak közre adom, mert nagyon arra érdemes. Tökéletes, krémes, jól tartja magát, mint az ünnepelt. És még a gyerekek is ettek belőle. Nevezzük tökéletes krémes csokoládé tortának. A Pucér Szakács című, Jamie Oliver szakácskönyv adta az ötletet, némi módosítással. Írás közben jön meg(y) az étvágy. #sweetValentin
Hozzávalók - torta: Hozzávalók - krém:
- 250gr vaj - 250 ml tejszín
- 200 gr porcukor - 2 ek barna cukor
- csipet só - csipet só
- 500 gr liszt - 400 gr minőségi csokoládé
- 4 tojás sárgája - kakaópor a behintéshez
- 5 ek tej vagy kicsit több, amennyit felvesz
Elkészítés
A tortával kezdjük, mert a nyers tésztát célszerű pihentetni egy éjszakát sütés előtt. Kikeverjük a puha vajat a cukorral és a sóval. Beledolgozzuk a tojás sárgákat, majd lassan a lisztet is. Elég morzsás végeredményt kapunk, de hát ez is a cél. Hozzáadjuk a hideg tejet. Gyöngéden, paskolgatva összedolgozzuk, labdát formázunk belőle. Nem kell gyúrni, minél kevesebb mozgatással keveredjenek el a tészta összetevői. Folpackba tekerjük, mehet a hűtőbe 1 órára.
Miután kivettük a hűtött torta tésztát, késsel, óvatosan, hosszában, 5 mm vastag karikákra szeleteljük az egészet. 26 cm-es piteformába helyezzük egyenként a lapokat, egymáshoz illesztve, kirakva a forma oldalát is. Ujjunkkal összenyomkodjuk a tésztát, elsimítjuk a kitüremkedő széleket is. Tegyük be a tortát egész éjszakára a mélyhűtőbe. Nekünk volt rá időnk. Süssünk tortát reggelire!
180 C-ra melegítsük elő a sütőt. Rögtön a mélyhűtőből ment a torta a sütőbe. 15 perc alatt készre, barnára sütjük. Fontos, hogy miután kivettük a sütőből, hagyjuk langyosra hűlni. Addig készítsük el az isteni csokoládé krémet.
Csokoládé krém
A tejszínt, a cukrot és a csipet sót összekeverjük, majd óvatosan felforraljuk. Amint forrni kezd, mehet bele az apróra darabolt, jó minőségi (jelen esetünkben az ALDI-ból, 40 %-os, 400 gr-os, konyhai, szuper minőségű) csokoládé. Kicsit levesszük a hőfokot, s folyamatosan kevergetve megolvasztjuk benne a csokit. Hozzátesszük a vajat is. Ha már minden teljesen elolvadt, levesszük a tűzhelyről. Kicsit hagyjuk hűlni. Ezt követően tehetjük rá a tortára, utolsó cseppig. Kicsit rázogassuk el rajta a krémet, hogy egyenletesen borítsa be. Szórjuk meg kakaó porral. Nálunk ezt követően pár órát (nálunk 3-4 óra volt, addig reggeliztünk olaszul) még a hűtőben várakozott, összeértek az ízek, majd következett az élmény!
- 250gr vaj - 250 ml tejszín
- 200 gr porcukor - 2 ek barna cukor
- csipet só - csipet só
- 500 gr liszt - 400 gr minőségi csokoládé
- 4 tojás sárgája - kakaópor a behintéshez
- 5 ek tej vagy kicsit több, amennyit felvesz
Elkészítés
A tortával kezdjük, mert a nyers tésztát célszerű pihentetni egy éjszakát sütés előtt. Kikeverjük a puha vajat a cukorral és a sóval. Beledolgozzuk a tojás sárgákat, majd lassan a lisztet is. Elég morzsás végeredményt kapunk, de hát ez is a cél. Hozzáadjuk a hideg tejet. Gyöngéden, paskolgatva összedolgozzuk, labdát formázunk belőle. Nem kell gyúrni, minél kevesebb mozgatással keveredjenek el a tészta összetevői. Folpackba tekerjük, mehet a hűtőbe 1 órára.
Miután kivettük a hűtött torta tésztát, késsel, óvatosan, hosszában, 5 mm vastag karikákra szeleteljük az egészet. 26 cm-es piteformába helyezzük egyenként a lapokat, egymáshoz illesztve, kirakva a forma oldalát is. Ujjunkkal összenyomkodjuk a tésztát, elsimítjuk a kitüremkedő széleket is. Tegyük be a tortát egész éjszakára a mélyhűtőbe. Nekünk volt rá időnk. Süssünk tortát reggelire!
180 C-ra melegítsük elő a sütőt. Rögtön a mélyhűtőből ment a torta a sütőbe. 15 perc alatt készre, barnára sütjük. Fontos, hogy miután kivettük a sütőből, hagyjuk langyosra hűlni. Addig készítsük el az isteni csokoládé krémet.
Csokoládé krém
A tejszínt, a cukrot és a csipet sót összekeverjük, majd óvatosan felforraljuk. Amint forrni kezd, mehet bele az apróra darabolt, jó minőségi (jelen esetünkben az ALDI-ból, 40 %-os, 400 gr-os, konyhai, szuper minőségű) csokoládé. Kicsit levesszük a hőfokot, s folyamatosan kevergetve megolvasztjuk benne a csokit. Hozzátesszük a vajat is. Ha már minden teljesen elolvadt, levesszük a tűzhelyről. Kicsit hagyjuk hűlni. Ezt követően tehetjük rá a tortára, utolsó cseppig. Kicsit rázogassuk el rajta a krémet, hogy egyenletesen borítsa be. Szórjuk meg kakaó porral. Nálunk ezt követően pár órát (nálunk 3-4 óra volt, addig reggeliztünk olaszul) még a hűtőben várakozott, összeértek az ízek, majd következett az élmény!
Hm... nagyon guszta:) nagyon gondolkodom, hogy megpróbálkoznék én is vele, csak én a süteméyekkel, tortákkal annyit mérgelődöm, még kicsit ügetlen vagyok velük, mindig elhatározom, hogy többet nem készítek, de aztán mégis :)
VálaszTörlésmeglepően könnyen sikerült.... nálunk is sok közepes illetve nem olyan jól kinéző torta sikerült.... de erre bátorítanálak. Tökéletes lett. S nem túlzok!!!!! Sok függ a csokitól, a sima, bolti, táblás, alacsony vagy közepes kakaó tartalmúakkal ugyanez a csoki krém nem sikerült ilyen jóra..... hajrá!
TörlésNagyon guszta, imádom az ilyen nagyon csokis dolgokat.:))
VálaszTörlésamit ma megehetsz, ne hagyd holnapra... bár másnaposan is, reggelire is, nagyon jól csúszott :)
Törlésmeg kell csinálnom! eszméletlen guszta!
VálaszTörlésUlálá, nagyon kíváncsi leszek, hogy Nálad hogy sikerül, valami nagyon prompt svájci csokiból :)nekünk ez az ALDI-s ultima class lett, annyira jó !
TörlésHú, de nagyon jól néz ki!!!!:)
VálaszTörlésKöszönjük. És olyan finom is, amilyen jól kinéz. Ennél már csak az elkészítése egyszerűbb!
TörlésCsupa-csoki!!!
VálaszTörlésCsokisan merész :)
TörlésÉdes bűnbe esés, remek.
VálaszTörlésAbban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy meglephetlek valamivel, ha elfogadod, nézz át hozzám. Köszönöm.
A pucér szakács pont nincs meg.....ma én is Jamie tortát sütöttem, de csak a tésztáját kölcsönöztem! :)
VálaszTörlésHuuuhhha, ez a torta annyira jól néz ki, hogy ha legközelebb itthon leszek muszáj nekem is elkészítenem....bár talonban van még a kakaós csiga is, de előbb inkább ezzel a tortával kezdek!!
Hú, ez nagyon jól néz ki!!! :)
VálaszTörlésEzt a torta receptet már évekkel ezelőtt kipróbáltam, és óriási sikere volt. Isteni finom és egyszerű!
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy megtaláltam a recept leírását, mert az én feljegyzésem költözéskor elveszett. :(
Kipróbáltam (bár a tésztája más, mert a pihentetésre nem lett volna idő), és nagyon finom csoki-csoda, köszi a receptet!:)
VálaszTörlés