Ugrás a fő tartalomra

Krémes Csokoládé Torta by Jamie Oliver

Szakácskönyvből ritkán főzünk. Van néhány, elvétve kerülnek a kezünkbe. A születésnapi tortámat viszont Timi készítette, én csak közre adom, mert nagyon arra érdemes. Tökéletes, krémes, jól tartja magát, mint az ünnepelt. És még a gyerekek is ettek belőle. Nevezzük tökéletes krémes csokoládé tortának. A Pucér Szakács című, Jamie Oliver szakácskönyv adta az ötletet, némi módosítással. Írás közben jön meg(y) az étvágy.  #sweetValentin
Hozzávalók - torta:                                                               Hozzávalók - krém: 
- 250gr vaj                                                                               - 250 ml tejszín
- 200 gr porcukor                                                                    - 2 ek barna cukor
- csipet só                                                                                - csipet só
- 500 gr liszt                                                                             - 400 gr minőségi csokoládé
- 4 tojás sárgája                                                                       - kakaópor a behintéshez
- 5 ek tej vagy kicsit több, amennyit felvesz                            
Elkészítés
A tortával kezdjük, mert a nyers tésztát célszerű pihentetni egy éjszakát sütés előtt. Kikeverjük a puha vajat a cukorral és a sóval. Beledolgozzuk a tojás sárgákat, majd lassan a lisztet is. Elég morzsás végeredményt kapunk, de hát ez is a cél. Hozzáadjuk a hideg tejet. Gyöngéden, paskolgatva összedolgozzuk, labdát formázunk belőle. Nem kell gyúrni, minél kevesebb mozgatással keveredjenek el a tészta összetevői. Folpackba tekerjük, mehet a hűtőbe 1 órára.


Miután kivettük a hűtött torta tésztát, késsel, óvatosan, hosszában, 5 mm vastag karikákra szeleteljük az egészet. 26 cm-es piteformába helyezzük egyenként a lapokat, egymáshoz illesztve, kirakva a forma oldalát is. Ujjunkkal összenyomkodjuk a tésztát, elsimítjuk a kitüremkedő széleket is. Tegyük be a tortát egész éjszakára a mélyhűtőbe. Nekünk volt rá időnk.  Süssünk tortát reggelire! 

180 C-ra melegítsük elő a sütőt. Rögtön a mélyhűtőből ment a torta a sütőbe. 15 perc alatt készre, barnára sütjük. Fontos, hogy miután kivettük a sütőből, hagyjuk langyosra hűlni. Addig készítsük el az isteni csokoládé krémet.
Csokoládé krém
A tejszínt, a cukrot és a csipet sót összekeverjük, majd óvatosan felforraljuk. Amint forrni kezd, mehet bele az apróra darabolt, jó minőségi (jelen esetünkben az ALDI-ból, 40 %-os, 400 gr-os, konyhai, szuper minőségű) csokoládé. Kicsit levesszük a hőfokot, s folyamatosan kevergetve megolvasztjuk benne a csokit. Hozzátesszük a vajat is. Ha már minden teljesen elolvadt, levesszük a tűzhelyről. Kicsit hagyjuk hűlni. Ezt követően tehetjük rá a tortára, utolsó cseppig. Kicsit rázogassuk el rajta a krémet, hogy egyenletesen borítsa be. Szórjuk meg kakaó porral. Nálunk ezt követően pár órát (nálunk 3-4 óra volt, addig reggeliztünk olaszul) még a hűtőben várakozott, összeértek az ízek, majd következett az élmény! 

Megjegyzések

  1. Hm... nagyon guszta:) nagyon gondolkodom, hogy megpróbálkoznék én is vele, csak én a süteméyekkel, tortákkal annyit mérgelődöm, még kicsit ügetlen vagyok velük, mindig elhatározom, hogy többet nem készítek, de aztán mégis :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. meglepően könnyen sikerült.... nálunk is sok közepes illetve nem olyan jól kinéző torta sikerült.... de erre bátorítanálak. Tökéletes lett. S nem túlzok!!!!! Sok függ a csokitól, a sima, bolti, táblás, alacsony vagy közepes kakaó tartalmúakkal ugyanez a csoki krém nem sikerült ilyen jóra..... hajrá!

      Törlés
  2. Nagyon guszta, imádom az ilyen nagyon csokis dolgokat.:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. amit ma megehetsz, ne hagyd holnapra... bár másnaposan is, reggelire is, nagyon jól csúszott :)

      Törlés
  3. meg kell csinálnom! eszméletlen guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ulálá, nagyon kíváncsi leszek, hogy Nálad hogy sikerül, valami nagyon prompt svájci csokiból :)nekünk ez az ALDI-s ultima class lett, annyira jó !

      Törlés
  4. Válaszok
    1. Köszönjük. És olyan finom is, amilyen jól kinéz. Ennél már csak az elkészítése egyszerűbb!

      Törlés
  5. Édes bűnbe esés, remek.
    Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy meglephetlek valamivel, ha elfogadod, nézz át hozzám. Köszönöm.

    VálaszTörlés
  6. A pucér szakács pont nincs meg.....ma én is Jamie tortát sütöttem, de csak a tésztáját kölcsönöztem! :)
    Huuuhhha, ez a torta annyira jól néz ki, hogy ha legközelebb itthon leszek muszáj nekem is elkészítenem....bár talonban van még a kakaós csiga is, de előbb inkább ezzel a tortával kezdek!!

    VálaszTörlés
  7. Hú, ez nagyon jól néz ki!!! :)

    VálaszTörlés
  8. Ezt a torta receptet már évekkel ezelőtt kipróbáltam, és óriási sikere volt. Isteni finom és egyszerű!
    Nagyon örülök, hogy megtaláltam a recept leírását, mert az én feljegyzésem költözéskor elveszett. :(

    VálaszTörlés
  9. Kipróbáltam (bár a tésztája más, mert a pihentetésre nem lett volna idő), és nagyon finom csoki-csoda, köszi a receptet!:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke