Ugrás a fő tartalomra

Foszlós Kalács

Házi pékségünk egy új, jól bevált darabbal bővült. Foszlós Kalács. Amikor a mindennapi kenyér már nem elég, amikor a cornfllakes a legfőbb jó reggelire. Helyette Kalács. Vastagon vajjal, reggelire, vacsorára, esetleg kakaóval. Természetesen jobb mint a bolti. A recept forrása (Zsirin keresztül)  is tökéletes, bár nem kalácsnak készült. Sok megbízható finomság terem Max Konyháján. Köszi mindkét helyre. Tökéletes.



Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 3 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 10 dkg puha vaj
- 6 dkg (barna) cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 2 tojás + 1 a lekenéshez
- 1 dkg só
- reszelt citromhéj ízlés szerint
 Elkészítés

A meleg tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és a 2 tojást. Elkeverjük, s 10 percet adunk neki, hogy az élesztő szépen felfusson. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a puha vajat, sót és reszelt citromhéjat. A felfuttatott élesztős tejet hozzáadjuk a liszthez és előbb fakanállal, majd kézzel alaposan átgyúrjuk, dagasztjuk a tésztát. Puha, ruganyos, édes és illatos tésztát kapunk. Konyharuhával letakarva,meleg helyen, egy órát hagyjuk kelni. Duplájára. 

A tésztát lisztezett deszkára borítjuk és még egyszer átgyúrjuk. Három felé vágjuk és a deszka hosszúságának megfelelő rudakat sodrunk belőle. A rudak végeit összefogjuk, összenyomjuk, majd egymást keresztezve, ügyesen megfonjuk a kalácsot. Azt hittem, itt megint megáll a tudomány, de fél éve egyszer a Timi megmutatta a fonást, s azóta megy. Ha nem is egyenletesen, de kényelmesen fonok. A fonott kalács másik végét is összecsippentjük, a széleinél megtámasztva kicsit összébb nyomjuk. Püspök kenyér formánk van csak, ám abban tökéletes kalács készült eddig is. Sütőpapírral kibéleljük, s óvatosan belehelyezzük a fonott kalácsot.


Begyújtjuk, előmelegítjük a sütőt 180 C-ra. A sütő tetején (nálunk régi Karancs) fél órát hagyjuk a kalácsot, hogy ismét megkeljen, de immár formában. Addig kelhet, ameddig a forma engedi. Forma nélkül is süthető, úgy majd legközelebb. Ha elérte a szerintünk is elég magas formát, felvert tojással alaposan lekenjük.  A sütőt én minimumra állítjuk (180 C) s 40 perc alatt ropogósra sütjük. Az utolsó tíz percre kivesszük a formából és a sütőpapírból a kalácsot, az oldalát is lekenjük maradék tojással, s csak úgy pörén vissza a sütőbe, hogy kis kéreg az oldalán is legyen. Szerintem fontos, hogy lassan süssük, az ilyen hagyományos gázsütőben a kalács teteje nagyon gyorsan elkezd pirulni. Lassú tűzön mégis kiváló eredményt érhetünk el ezzel a kaláccsal. Miután megsült, rácsra tesszük s hagyjuk teljesen kihűlni. Ha ez nem megy, az sem baj, együk óvatosan, ne égesse meg a szánkat. 

Megjegyzések

  1. Pont ezt kerestem, köszi! Uzsira jó is lesz! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépre sült! Guszta! Tea vajjal és baracklekvárral az igazi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Vajjal és lemon curddal is nagyon fogyott :)

      Törlés
  3. Gyönyörű aranyszínre sült, igazi foszlós, nagyon finom, nagy bögre tejjel küldtem le az első szeletet, még egyszer kösz, maradhat! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hey, a legfrissebb olvasóm a leggyorsabb - nagyon gratulálok, mondtam, hogy finom :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke