Ugrás a fő tartalomra

Mini hamburgerek káposzta salátával

A múlt hétvégét Réka Alakreform újságjának nyári kiadásából főzve töltöttük. Legalábbis az alap ötletet onnan vettük. Meg a salátát is nagyjából. Szóval köszi. Viszont, mivel két kisgyerekkel bírunk, így a felnőtt adagokat csökkenteni kellett gyerek méretre. Ehhez volt nagy segítség Dalla Cucina inspirációja, és a Praktikák sok gyerekhez blogon található megfejtés. Kiegészítve Réka salátájával. Multikulturális ebéd. Yee!
Hozzávalók a zsemlékhez:                                       Hozzávalók a hamburgerekhez: 
- 2 dl tej                                                                    - 25 dkg darált marhahús
- 2 dkg élesztő                                                          - 25 dkg darált sertéshús
- 2 teáskanál cukor                                                   - 5 ek zsemlemorzsa
- 60 dkg liszt                                                             - 1 tojás
- 2 evőkanál olíva olaj                                               - 2 tk mustár
- 1 dl tejföl                                                                - 1 ek szárított petrezselyem
- 1 evőkanál só                                                         - só, bors
- szezám mag a tetejére
- 1 tojás a kenéshez
A zsemlék elkészítése
A lisztet egy nagy tálba tesszük, közepébe kis lukat fúrunk, beleszórjuk az élesztőt és cukrot, valamint ráöntjük a meleg tejet. 10 perc alatt szépen felfut az élesztő. Hozzáadjuk a többi összetevőt, alaposan ruganyos tésztává gyúrjuk. Egy konyharuhával lefedjük s meleg helyen, egy órán át hagyjuk kelni. Duplájára. Lisztezett deszkán még egyszer átgyúrjuk, majd kinyújtjuk. Ujjnyi vastagságúra. Kis vizes pohárral szaggassuk ki a zsemléket, bár így nem lesznek olyan minik, mint az eredetiek. Ebből a tészta mennyiségből minimum 30-at sikerült kiszaggatni. A kis korongokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A sütőt begyújtjuk, s legalacsonyabb fokozatra kapcsoljuk. A sütőben, ezen a legalacsonyabb fokozaton, kitámasztott ajtóval, egy gyors kelesztést még elvégzünk - 10-15 perc alatt. Szépen feljönnek a zsemlék. Megkenjük felvert tojással, megszórjuk szezám maggal. Ezt követően 200 C-on, 13 perc alatt, ropogósra sütjük. 

A hamburgerek elkészítése
Az összes összetevőt alaposan elkeverjük. Vastag serpenyőben kis olajat hevítünk, s a vizes kézzel, az evőkanálnyi méretű húsból formázott hamburgereket, lassú tűzön, pirosra sütjük. Sütés közben, mint az a filmeken is láthatjuk, néha húslapáttal kicsit lenyomjuk a burgert, hogy még jobban megsüljön. Ebből a hús mennyiségből kis családunknak 14 hamburgert sikerült előállítani. A zsemlék duplázódtak, azokhoz rendeltem még hozzá húst, a fentiek szerint. Másnap ebédre. Mindenki örült. 
Káposzta saláta Rékától
Lereszelünk egy kis fej fehér káposztát. Megsózzuk, 20 percig állni hagyjuk. Majd kinyomkodjuk belőle a levet. Meghámozunk és lereszelünk 2 répát. Kis fej lila hagymát vékony karikákra vágunk. Opcionálisan ananász is adható hozzá. Az egészet 5 evőkanál majonézzel elkeverjük, sóval, borssal ízesítjük. Kicsit hűtőben érleljük.
És a végső lépés - a do it yourself - magad uram, ha (sz)olgád nincs :)
Zsemlék félbevágva. Húsik még frissek. Jégsaláta paradicsom, majonéz, lila hagyma, kígyó uborka, ketchup, kinek mi. Így nincs nyavalygás, hogy ezt nem szeretem, nincs kipiszkálás, hogy jó ez a süti, de az almát kiszedem belőle. Olyat készít, amit meg is eszik. Azt viszont nagyon eszi. És dicsér. Jól esik. Jól eszik. Ámen.

Megjegyzések

  1. Válaszok
    1. Kicsiknek és nagyoknak - ajánlom. Kicsit éhesek 2-öt, nagyon éhesek 4-et tudnak enni :)

      Törlés
  2. A káposzta salátára voksolnék most, mert fogyózom. Persze normális esetben a hamburger is szóba jöhet, sőt!! Guszta!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi. Itt az ív a fogyókúrás, Réka féle káposzta salátától, a mini, nem annyira fogyis burgerekig. Ebből lehet keveset is enni, tehát be is tudhatjuk az önuralom próbájának :)

      Törlés
  3. hmm..de jól néz ki:)ezt tuti kipróbálom,de nálunk mindig mindenki nagyon éhes:))))

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta! :) Nemrég én is csináltam hamburgert, jó gyorsan el is fogyott! :)

    VálaszTörlés
  5. Ez igen jó párosítás, tetszik!

    VálaszTörlés
  6. Ma jött el az ideje a hambiknak, már sütöttem szezámos bucikat, és épp ott tartok, hogy a negyed sertés és negyed marha fűszerezve, mikor megálltam, és azon agyaltam, hogy most hogyan tovább. Akkor jutottál eszembe, hogy nálad is láttam valami hamburgert, és örömmel látom, hogy Te is a fele-fele sertés-marha egyveleget ajánlod. A "tudjukhol" színmarha sül két vasplatni közt, én inkább disznóságos vagyok, ezért kevertem, de nem akartam tojást bele, viszont nincs két vasplatnim. :D Innentől rád hagyatkozom, majd jövök az eredménnyel. (ja, egyelőre csak annyi a különbség, hogy a foszlós kalácsot sütöttem meg bucinak, persze csak kevés cukorral az élesztőnek, és mennyei finom)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A leghosszabb szakmai komment címét már meg is nyerted. :) Ezek a tovább gondolások nagyon tetszenek, az meg pláne ha valakinek az eszébe jutok. Örülök neki. Jó étvágyat!

      Törlés
  7. Majd szólj, ha más sok vagyok! :D Megsütöttem a Te módszereddel, tök jó lett!! Finom! :) Viszont sütöttem hagymát (az az apró, amit amcsi hot-dogokba tesznek), meg kevertem ilyen ezersziget szerű szószt, meg kígyóubi is ment bele, meg ki mit talált még. Jó kis kajcsi. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke