Pain Paillasse - a svájci gyökérkenyér

Ez a kenyér, az elmúlt hónapok siker története családunkban. Ha igazán ropogósra sikerült a héja, a lányok csak azt szedik le a kenyérről. Kis karikákra vágva, mini szendvicseket (sokat), bruschetta-t lehet belőle készíteni. Megfelezve egy kenyeret, majd az félbevágva végtelen variációt felsorakoztató, masszív szendvics ebédek készülhetnek. Szóval, jelenleg ez most a legújabb kedvenc. De a formán (gyökérség) kicsit módosítottunk, mert hirtelen lett egy mini kenyér sütő formánk, s azzal még jobb. Minden. Inspiráció Zamat és Illat blogjáról. Köszi!

Hozzávalók: 50 dkg liszt (nálunk 35 dkg fehér, 15 dkg tk. tönköly), 4 dl meleg víz, 1 zacskó szárított élesztő, 1 csapott ek. só, zabpehely, opcionálisan : fűszerek, olívabogyó, pirított hagyma
Elkészítés

  • A lisztet nagy kelesztő tálba mérjük. Hozzá adjuk a sót és az élesztőt. Elkeverjük. 
  • Hozzáöntjük a 4 dl meleg vizet. Fakanál segítségével addig keverjük, amíg az összes lisztet bele nem dolgoztuk. Nem dagasztjuk, ugyanis ez a Dagasztás Nélküli Kenyér receptjéhez hasonló módon készül, ám kevesebb folyadékkal. 
  • Lefedjük egy fóliával vagy tiszta konyharuhával és 12-14 órán keresztül állni hagyjuk. Célszerű reggel vagy este összekeverni, s az idő letelte után reggelire vagy vacsorára meg is lehet sütni. 
  • A kelesztési idő leteltével az enyhén ragadós tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Kicsit lisztben átgyúrjuk, hogy miközben formázzuk, ne ragadjon a kezünk, illetve hogy a szép erezet kialakítását elősegítsük. 

  • Ekkor célszerű, ha szeretjük megforgatni, meggyúrni a tésztát zabpehellyel, egyéb magokkal, fűszerekkel pirított hagymával. Mostanában csak zabpehely kerül rá, mert attól ropogós és különlegesen finom lesz. Ha belegyúrjuk, sütés közben sem fog lepotyogni. 
  • Elfelezzük a lisztes, zabpelyhes tésztát. Mindkét felét kicsit sodorva megformázzuk. 30 cm-es darabokat, kenyérkéket alkotunk.2 darabot. 
  • Most jön a legfontosabb része Megcsavarjuk a tésztát. Sodorva, csavarva. 
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőlemezre tesszük mindkét kenyerünket. 
  • Meleg helye - mondjuk a begyújtott gázsütő tetején - további 30-40 percig hagyjuk kelni. 
  • Sütés előtt kis vízzel megpermetezzük. Ez elhagyható. 
  • Előmelegített sütőben, közepes lángon, 40 perc alatt, vagy mire kopogós, ropogós héja nem lesz.
Aztán ha ez a forma már nem elég, továbblépünk. Szinte bármilyen, kisebb sütőforma megfelel. A különbség az elkészítésben annyi, hogy a formák számának megfelelő kis zsemlét kerekítünk, majd be a sütőbe.

6 mini kenyér gyorsabban elfogy, mint két "klasszik" pain paillase, tehát vigyázat. Addictive!


Megjegyzések

  1. Nagyon tetszik ez a gyökérkenyér. Ahogy végigolvastam, átvándoroltam olyan oldalakra, ahol ilyen mini kenyérformát lehet rendelni. Elfogadnék én is egy ilyet :)

    VálaszTörlés
  2. A mini kenyérforma Zenker termék, amit a Fackelmann forgalmaz, egész pontosan a LIDL-ben akadtam rá, fele árért mint máshol. Abszolút jól működik.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések