Ugrás a fő tartalomra

Túrós batyu

Ismeritek a kakaós csigát ? Mindenféle kis és nagy boltban, frissen, fagyasztva és helyben sütve megtalálható. Van neki egy párja, ami örökkön örökké megosztja az éhes gyerekeket. A túrós batyu/táska. Vagy-vagy. A hedonisták mindkettőt. De a túrósat mégsem, mert abban van mazsola. Épp azért. De már nem úgy van mint régen, ugye? Már a kakaós csiga/ túrós batyu sem az igazi. Borongjunk ezen? Minek? Inkább süssünk finomabbat, annyi túróval, amennyivel kedvünk tartja. Organoleptikus élményünk lesz :)
Hozzávalók a tésztához: 50dkg liszt, 3 dl tej, fél csomag friss élesztő, 3 tojás sárgája, 3 ek. (barna)cukor, 4 ek. olvasztott vaj, 1 főtt krumpli, csipet só. 
Hozzávalók a krémhez: 50 dkg túró, 4 tojásfehérje, 1 vaníliás cukor,           3 ek. (barna)cukor, 1 tojás sárgája + 1 tojás megkenni a batyukat. 
Elkészítés
  1. A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és 2 tk. cukrot. 10 perc alatt felfuttatjuk. 
  2. Hozzáadjuk a tészta többi összetevőjét és alaposan meggyúrjuk. Letakarjuk és meleg helyen, 1 órát - duplájára kelesztjük.
  3. Közben a túrót áttörjük (legközelebb késes mixerrel még krémesebbé teszem), hozzáadjuk a sárgáját és a cukrokat. A fehérjékből kis cukorral kemény habot verünk majd óvatosan összeforgatjuk a túróval. 
  4. A megkelt tésztát lisztezett deszkára tesszük és kinyújtjuk, fél cm vastagságúra. Itt lehet hibáztam, mert nekem néhol vékonyabb volt. 
  5. Pizzavágóval kockákat vágunk belőle (8x8). Mindegyik kocka közepére egy ek. túró krémet teszünk. 
  6. A kocka átellenes sarkai keresztbe egymásra hajtjuk, majd ugyanez a másik sarkokkal is. Kicsit összecsippenthetjük, lenyomhatjuk a sarkok találkozását. 
  7. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és még fél órát kelesztjük, letakarva. 
  8. Lekenjük felvert tojással és közepes erősségű, előmelegített sütőben, kb. 25 perc alatt, aranybarnára sütjük. 
  9. Ez a mennyiség kis batyukkal, ahogy nekem sikerült, 2 tepsire valót adott ki. Egész nap ezt ehetitek tehát. Megszórjátok porcukorral. Ha igazán jót akartok.
  10. Köszönöm szépen a receptet, nem saját itt találtam: Barbi Konyhaja. Menjetek, tele van finomságokkal!



Megjegyzések

  1. Nagyon pofás túrós batyuk lettek....:)) A kakaós csigusz is szuperül néz ki....ebből sütés lesz..;) Nekem mindkettő a gyengém...de amikor kispórolják belőle a tölteléke, akkor így vagyok :(((

    VálaszTörlés
  2. Istenem de jól néznek ki! Most rettenetesen irigyellek, mert ezekről a finomságokról egy időre letiltottam a sütőmet, vagyis inkább magamat! Kell tartalékolnom a karácsonyi nagy zabálásokra! Pedig megenném! Amúgy nekem is szétnyílt majdnem mindegyik, úgy raktam a fotóhoz, hogy a szépek látszódjanak. Különben a kelt tésztáknál nem a külső a lényeg, bár nekem ez is nagyon tetszik! Örülök, hogy Te is örülsz! :DD

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néznek ki a batyuk! Olyan érdekes, mikor én valakinek elmondom, hogy 3 gyerkőcnek, illetve 2 felnőttnek otthon készítem a pékárut, a legtöbben azt kérdezik: Képes vagy nekiállni? Miért ne lennék! 1. olcsóbb 2. tudom mit eszünk meg.
    Már rég készítettem túrós batyut, de hétvégére épp gulyás levest terveztem, ezért már meg van a második fogás is.

    VálaszTörlés
  4. húúú de rég ettem túrós táskát, lehet, h holnap inkább ezt kellene sütnöm, mint hogy túrós pogácsát :D :D :D

    VálaszTörlés
  5. mééééég egyáltalán nem késő, a pogácsával ellentétben ebből nem kell annyit szaggatnod :)És látványosabb benne a túró!

    VálaszTörlés
  6. De finomnak néznek ki!Langyosan szeretem a legjobban.
    De jó, hogy erre jártam!:-)

    VálaszTörlés
  7. Én is örülök. Süssél túrósat. Megint :)

    VálaszTörlés
  8. Válaszok
    1. Amikor jár a fejem, hogy mit süssek reggelire, uzsonnára, ez a túrós mindig előkerül. Legközelebb valószínű elég lesz csak fél adagot készíteni, mert kis batyukból jó sok kijön. Csak bírjuk megenni :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke