Túrós batyu

Ismeritek a kakaós csigát ? Mindenféle kis és nagy boltban, frissen, fagyasztva és helyben sütve megtalálható. Van neki egy párja, ami örökkön örökké megosztja az éhes gyerekeket. A túrós batyu/táska. Vagy-vagy. A hedonisták mindkettőt. De a túrósat mégsem, mert abban van mazsola. Épp azért. De már nem úgy van mint régen, ugye? Már a kakaós csiga/ túrós batyu sem az igazi. Borongjunk ezen? Minek? Inkább süssünk finomabbat, annyi túróval, amennyivel kedvünk tartja. Organoleptikus élményünk lesz :)
Hozzávalók a tésztához: 50dkg liszt, 3 dl tej, fél csomag friss élesztő, 3 tojás sárgája, 3 ek. (barna)cukor, 4 ek. olvasztott vaj, 1 főtt krumpli, csipet só. 
Hozzávalók a krémhez: 50 dkg túró, 4 tojásfehérje, 1 vaníliás cukor,           3 ek. (barna)cukor, 1 tojás sárgája + 1 tojás megkenni a batyukat. 
Elkészítés
  1. A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és 2 tk. cukrot. 10 perc alatt felfuttatjuk. 
  2. Hozzáadjuk a tészta többi összetevőjét és alaposan meggyúrjuk. Letakarjuk és meleg helyen, 1 órát - duplájára kelesztjük.
  3. Közben a túrót áttörjük (legközelebb késes mixerrel még krémesebbé teszem), hozzáadjuk a sárgáját és a cukrokat. A fehérjékből kis cukorral kemény habot verünk majd óvatosan összeforgatjuk a túróval. 
  4. A megkelt tésztát lisztezett deszkára tesszük és kinyújtjuk, fél cm vastagságúra. Itt lehet hibáztam, mert nekem néhol vékonyabb volt. 
  5. Pizzavágóval kockákat vágunk belőle (8x8). Mindegyik kocka közepére egy ek. túró krémet teszünk. 
  6. A kocka átellenes sarkai keresztbe egymásra hajtjuk, majd ugyanez a másik sarkokkal is. Kicsit összecsippenthetjük, lenyomhatjuk a sarkok találkozását. 
  7. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és még fél órát kelesztjük, letakarva. 
  8. Lekenjük felvert tojással és közepes erősségű, előmelegített sütőben, kb. 25 perc alatt, aranybarnára sütjük. 
  9. Ez a mennyiség kis batyukkal, ahogy nekem sikerült, 2 tepsire valót adott ki. Egész nap ezt ehetitek tehát. Megszórjátok porcukorral. Ha igazán jót akartok.
  10. Köszönöm szépen a receptet, nem saját itt találtam: Barbi Konyhaja. Menjetek, tele van finomságokkal!



Megjegyzések

  1. Nagyon pofás túrós batyuk lettek....:)) A kakaós csigusz is szuperül néz ki....ebből sütés lesz..;) Nekem mindkettő a gyengém...de amikor kispórolják belőle a tölteléke, akkor így vagyok :(((

    VálaszTörlés
  2. Istenem de jól néznek ki! Most rettenetesen irigyellek, mert ezekről a finomságokról egy időre letiltottam a sütőmet, vagyis inkább magamat! Kell tartalékolnom a karácsonyi nagy zabálásokra! Pedig megenném! Amúgy nekem is szétnyílt majdnem mindegyik, úgy raktam a fotóhoz, hogy a szépek látszódjanak. Különben a kelt tésztáknál nem a külső a lényeg, bár nekem ez is nagyon tetszik! Örülök, hogy Te is örülsz! :DD

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néznek ki a batyuk! Olyan érdekes, mikor én valakinek elmondom, hogy 3 gyerkőcnek, illetve 2 felnőttnek otthon készítem a pékárut, a legtöbben azt kérdezik: Képes vagy nekiállni? Miért ne lennék! 1. olcsóbb 2. tudom mit eszünk meg.
    Már rég készítettem túrós batyut, de hétvégére épp gulyás levest terveztem, ezért már meg van a második fogás is.

    VálaszTörlés
  4. húúú de rég ettem túrós táskát, lehet, h holnap inkább ezt kellene sütnöm, mint hogy túrós pogácsát :D :D :D

    VálaszTörlés
  5. mééééég egyáltalán nem késő, a pogácsával ellentétben ebből nem kell annyit szaggatnod :)És látványosabb benne a túró!

    VálaszTörlés
  6. De finomnak néznek ki!Langyosan szeretem a legjobban.
    De jó, hogy erre jártam!:-)

    VálaszTörlés
  7. Én is örülök. Süssél túrósat. Megint :)

    VálaszTörlés
  8. Válaszok
    1. Amikor jár a fejem, hogy mit süssek reggelire, uzsonnára, ez a túrós mindig előkerül. Legközelebb valószínű elég lesz csak fél adagot készíteni, mert kis batyukból jó sok kijön. Csak bírjuk megenni :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések