Ismeritek a kakaós csigát ? Mindenféle kis és nagy boltban, frissen, fagyasztva és helyben sütve megtalálható. Van neki egy párja, ami örökkön örökké megosztja az éhes gyerekeket. A túrós batyu/táska. Vagy-vagy. A hedonisták mindkettőt. De a túrósat mégsem, mert abban van mazsola. Épp azért. De már nem úgy van mint régen, ugye? Már a kakaós csiga/ túrós batyu sem az igazi. Borongjunk ezen? Minek? Inkább süssünk finomabbat, annyi túróval, amennyivel kedvünk tartja. Organoleptikus élményünk lesz :)
Hozzávalók a tésztához: 50dkg liszt, 3 dl tej, fél csomag friss élesztő, 3 tojás sárgája, 3 ek. (barna)cukor, 4 ek. olvasztott vaj, 1 főtt krumpli, csipet só.
Hozzávalók a krémhez: 50 dkg túró, 4 tojásfehérje, 1 vaníliás cukor, 3 ek. (barna)cukor, 1 tojás sárgája + 1 tojás megkenni a batyukat.
Elkészítés
- A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és 2 tk. cukrot. 10 perc alatt felfuttatjuk.
- Hozzáadjuk a tészta többi összetevőjét és alaposan meggyúrjuk. Letakarjuk és meleg helyen, 1 órát - duplájára kelesztjük.
- Közben a túrót áttörjük (legközelebb késes mixerrel még krémesebbé teszem), hozzáadjuk a sárgáját és a cukrokat. A fehérjékből kis cukorral kemény habot verünk majd óvatosan összeforgatjuk a túróval.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkára tesszük és kinyújtjuk, fél cm vastagságúra. Itt lehet hibáztam, mert nekem néhol vékonyabb volt.
- Pizzavágóval kockákat vágunk belőle (8x8). Mindegyik kocka közepére egy ek. túró krémet teszünk.
- A kocka átellenes sarkai keresztbe egymásra hajtjuk, majd ugyanez a másik sarkokkal is. Kicsit összecsippenthetjük, lenyomhatjuk a sarkok találkozását.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és még fél órát kelesztjük, letakarva.
- Lekenjük felvert tojással és közepes erősségű, előmelegített sütőben, kb. 25 perc alatt, aranybarnára sütjük.
- Ez a mennyiség kis batyukkal, ahogy nekem sikerült, 2 tepsire valót adott ki. Egész nap ezt ehetitek tehát. Megszórjátok porcukorral. Ha igazán jót akartok.
- Köszönöm szépen a receptet, nem saját itt találtam: Barbi Konyhaja. Menjetek, tele van finomságokkal!
Nagyon pofás túrós batyuk lettek....:)) A kakaós csigusz is szuperül néz ki....ebből sütés lesz..;) Nekem mindkettő a gyengém...de amikor kispórolják belőle a tölteléke, akkor így vagyok :(((
VálaszTörlésIstenem de jól néznek ki! Most rettenetesen irigyellek, mert ezekről a finomságokról egy időre letiltottam a sütőmet, vagyis inkább magamat! Kell tartalékolnom a karácsonyi nagy zabálásokra! Pedig megenném! Amúgy nekem is szétnyílt majdnem mindegyik, úgy raktam a fotóhoz, hogy a szépek látszódjanak. Különben a kelt tésztáknál nem a külső a lényeg, bár nekem ez is nagyon tetszik! Örülök, hogy Te is örülsz! :DD
VálaszTörlésNagyon jól néznek ki a batyuk! Olyan érdekes, mikor én valakinek elmondom, hogy 3 gyerkőcnek, illetve 2 felnőttnek otthon készítem a pékárut, a legtöbben azt kérdezik: Képes vagy nekiállni? Miért ne lennék! 1. olcsóbb 2. tudom mit eszünk meg.
VálaszTörlésMár rég készítettem túrós batyut, de hétvégére épp gulyás levest terveztem, ezért már meg van a második fogás is.
húúú de rég ettem túrós táskát, lehet, h holnap inkább ezt kellene sütnöm, mint hogy túrós pogácsát :D :D :D
VálaszTörlésmééééég egyáltalán nem késő, a pogácsával ellentétben ebből nem kell annyit szaggatnod :)És látványosabb benne a túró!
VálaszTörlésDe finomnak néznek ki!Langyosan szeretem a legjobban.
VálaszTörlésDe jó, hogy erre jártam!:-)
Én is örülök. Süssél túrósat. Megint :)
VálaszTörlésEzt ki fogom próbálni! :)
VálaszTörlésAmikor jár a fejem, hogy mit süssek reggelire, uzsonnára, ez a túrós mindig előkerül. Legközelebb valószínű elég lesz csak fél adagot készíteni, mert kis batyukból jó sok kijön. Csak bírjuk megenni :)
Törlés