Csokoládé Szépségverseny - chocoMe

Szép és finom. Ezek a szavak, normális környezetben, egymással harmonizálnak, egymást feltételezik. A ronda és finom ennek a kifordítása, de igazából nem ért célba nálam, a szlogen szintjén túl. 

Csokoládé szépségversenyre kaptunk meghívót. Az ötlet érdekes, a versenyzők izgalmasak, a csoki finom, jó a kedvünk, ráérünk, Kamilla is csendes, szemlélődő. Elmentünk hát. 
Meglepő volt, hogy munkahelyemhez közel (egy utcában) egy forgalmas, tömegközlekedéssel terhelt kanyarban, Angyalföld peremén (nem belváros, nem hipermarket) nyílt meg a ChocoMe saját bemutató terme, a TOP 76 legszebb csokoládéval. A bejáratnál piros szőnyeg, beszélgető emberek. Ahogy beléptünk, rögtön köszöntött és egyből felismert (természetesen Kamilláról) a rendezvény egyik szervezője, Turóczi Gábor, a Lucullus Baráti Társaságtól. Ő lett kalauzunk, házigazdánk. Elmondta, hogy a megnyitó keretében valójában ez egy szépségverseny, ahol a válogatott, legszebb csokoládék szerepelnek. S hogy a meghívottak szavaznak (újságírók és gasztrobloggerek), s a szavazatokból áll össze a Top Három, a legszebbek társasága. 
Mészáros Gábor, tulajdonos. forrás: www.eumozaik.hu
Lássuk tehát a szépségverseny résztvevőit. Mind a 76 versenyző magyar származású, sőt, igazából mind a szomszédos manufaktúrából érkezett. Válogatott, különleges társaság. Állandó versenysúlyuk van, karcsúak, mindössze 100 grammosak. Öltözékük a megnyitó szépségverseny szelleméhez méltó, szolid, praktikus, ám ugyanolyan. Elegáns, fekete. Így, azonos alapokról indulhat mindenki. Mint egy elegáns fürdőruha. Nem kellett beszélniük a világ békéről. Helyette megjelenésükkel, kisugárzásukkal tesznek meg mindent ennek érdekében. 

A kifutót egy épített bemutató fal helyettesíti, melyet a tulajdonos építész barátja, Ebedli Gyula tervezett a tulajdonossal közösen , csakúgy, mint a fellépők "ruháját" (csomagolását). Térd magasságtól, szem magasságig sorakoztak a "versenyzők". A zsűri pedig körbe járt, s egy értékelő lapon megpróbálta a lehetetlent. Megtalálni a három legszebb csokoládét. 
Valóban, nehéz dolga volt a zsűrinek. Mindegyik versenyző hibátlan volt, hozták legjobb formájukat. Három kategóriát azonban mégis el lehetett különíteni. Fehér, tej és ét csokoládé. Mi, azonban ennek ellenére valóban a formát, esztétikát vettük figyelembe, így lehet hogy nem mindegyik kategóriában választottunk, lehet 2 étcsokit szavaztunk be :) Értékelési szempontjaink is voltak. Szín harmónia. Egy mandulás, kókusz forgácsos, kandírozott jázminszirmos fehér csokoládé már az első pillantásra nyert. Krémes, fehér, elegáns, szolid. Tarka és vidám. Ét csokoládé, a hagyományos magyar színekkel, illetve erősen piros feltétekkel, szintén nyerő volt. Pekándió, eper, málna, ribizli. Fekete és piros. Szép és izgalmas. 
Igen, voltak az összetevőik alapján különleges versenyzők is, melyek ízét nehéz elképzelni. A szépségen túl, döntésünket, szavazatunkat befolyásolta az elképzelt íz, a megelőlegezett harmónia. Versenyzők valódi arany pehellyel, gumimacival. Illetve dekor gyönggyel. Ők furcsák voltak. "Úri huncutság" :)
A zsűri döntését segítette, hogy az értékelés közben közelebbről is megismerkedhetett néhány csokoládéval. Lehetett kóstolni, megismerni, hogy egy karakteres vörösbor mellett melyik, piros gyümölcsös étcsokoládé a nyerő, illetve ugyanez a harmónia pálinkával. Ezek új párosítások voltak számomra is, de a cabarnet sauvignon és a málnás-ribizlis étcsokoládé valóban hibátlan. 

Kíváncsian várjuk, hogy a nagyszámú és édesszájú zsűri szavazatai alapján milyen végeredmény alakul ki, mennyire konzervatív az ízlésünk. Gratulálunk a versenyzőknek, (tulajdonosnak és szervezőknek is) kiválóan helytálltak, nagyon jó kondiban maradva mindvégig. Sehol egy elkenődött rúzs, egy elcsúszott műszempilla. Természetes, elegáns tartás, halk, elégedett csettintés a kóstolót követően. Egy új, eddig csak messziről csodált univerzumba léptünk be, s a mértékletességet, mint legfőbb erényt szem előtt tudjuk tartani, visszatérünk még. 

A chocoMe csokik képei a : www.chocome.hu oldalról vannak.


Megjegyzések

 1. Röviden és tömören: ez a hely a csokival-borral-pálinkával folyó Kánaán!! :-)

  VálaszTörlés
 2. De jó, nincs is messze. Férjet meglepem, mert nagy csoki rajongó

  VálaszTörlés
 3. Lenyűgöző - ünnepi - alkalmi. Igen csak tetszik!

  VálaszTörlés
 4. Irigykedem! Meghívó megjött, én kérdőn rebegtettem pilláim Apára, ő meg furán nézett vissza rám. Hát igen, ez most messze van, és idő sincs, pedig nagyon vágytam egy ilyen kiruccanásra! Nem bánkódom mégsem olyan nagyon, mert csodás útikalauzom volt! Köszi, Beastie! Nem küldenél pár kockát? ;D

  VálaszTörlés
 5. :) épp maradt az ajándékból egy kis tábla...... csak túl meleg van még, útközben megolvadna :(

  VálaszTörlés
 6. Beastie! Ez egy határozottan gyilkos poszt egy olyan csokifüggőnek, mint én vagyok:DD Ráadásul, az egyik lelőhely itt van a sarkon a szomszéd utcában ... khm ..

  VálaszTörlés
 7. Csak javasolni tudom, hogy ne az egyik lelőhelyre menj el, hanem az őshazába, ahol, megérzésem szerint, még kóstolót is kaphatsz :)

  VálaszTörlés
 8. Őshaza címe: http://www.chocomize.com/
  ugyanis a chochome innen lopta a teljes dizájnt és ötletet. Jó magyar virtus, a hazai sajtó meg bedőlt a sztorinak. Nem internetezik senki itthon?

  VálaszTörlés
 9. Ha van neved, vállald bátrad a kijelentésed, s akkor lesz kire hivatkozva jobban utána nézni. Amúgy a design hasonló, a kézműves kivitelezés és a belefektetett pozitiv energia viszont magyar. Tehát, kit tisztelhetünk benned, kedves oknyomozó, nem itthoni kommentelő?

  VálaszTörlés
 10. Kedves Anonymus (de jól megtanultad ezt a latin kifejezést, ügyes vagy!!)!

  A lopást egy, a magyar nemzeten belül élő etnikummal szokás sztereotipikusan összekapcsolni. A magyarra azt szokás mondani, hogy IRIGY. Ugye?!?!?!?

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések