Ugrás a fő tartalomra

Fazékban sült

Nagy főzések és nagy konyhai izzadások nélkül telnek most a napok. Kenyér készül persze, este bedagaszt, reggel kisül, család örül, még langyos, ropogós. Mivel nem tudják, hogy mit ennének, ezért csak magamnak, ami belefér a munkába indulás előtti 70 percbe. Meglévő alapanyag, egyszerű történt, kis fehér kerámia fazekam pont alkalmas rá. Egyszerű, gyors, variálható és finom. Munkahelyi ebéd otthonról. Két keréken.



Hozzávalók (a lenti képen) :
- 4 szem krumpli
- 6 fej gomba
- fél fej lila hagyma
- fél fej vörös hagyma
- fél csontos csirkemell
- olíva olaj
- só, bors, rozmaring, pirospaprika és bazsalikom
- kerámia fazék fedővel

Elkészítés
Kis olajjal kikenjük a kerámia fazekat. Gondolom kisebb tepsiben is működne, de az most nem játszik. A meghámozott krumplit közepes karikákra vagy kisebb gerezdekre vágjuk. Sóval, borssal megszórjuk. A hagyma feleket megpucoljuk, aprítjuk (közepes nagyságú darabok) s mehet az is rá a krumplira. Most jöhet egy kis olaj csöpögtetés. Rátesszük a fél csirkét, amit előzetesen bedörzsöltünk sóval, borssal, rozmaringgal, bazsalikommal. És végül a gombákat is keresztbe karikákra vágjuk, beborítjuk vele a csirkét. Tetejére ismét a fűszerek, só, bors, kis piros paprika, csöpögtetett olíva olaj. fedőt rá, mehet be a sütőbe.


Közepes hőfokon, fedő alatt sütjük legalább egy órán keresztül. Mondjuk reggel fél hatkor berakjuk a sütőbe, fél hétkor levesszük a fedelét és még tíz percet pirítjuk. Aztán szépen kiszedjük egy tálra és a hajnali napfényben, mondjuk az erkélyen lefényképezzük. Majd áttesszük egy ételszállításra alkalmas dobozba, s soha többet nem tudjuk ilyen szépen, mint a fotón, feltálalni, magunknak. 

Bringával elmegyünk dolgozni, a reggeli kánikula és a hátunkat melengető frissen sült kaja együtt tökéletes harmóniát ad. Érdemes reggel főzni, hamar összedobni valami finomat. Akár ilyesmit is. Hajrá reggeli főzőcske!

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke