Ugrás a fő tartalomra

Áfonyás-túrós sütemény - cheesecake

Mondhatnám, hogy cheesecake. Szó szerint. De a cheese itt magyar túrót takar és nem mascarpone, philadelphia krémeket. Stacey Snacks-nél eredetileg ricotta, de a legfinomabb amerikai palacsinta receptben  is megállta a helyét a magyar, finom túró a ricotta ellenében. Sőt. Néha jobb is volt. És áfonyát is most vettünk először. Eddig joghurt és dzsem. Most tovább léptünk. Megérte. Ezt a tortát pedig nagyon szerettük. Fél óráig. Úgy elfogyott. 
Hozzávalók a tortához:                                               a krémhez:
- 150 gr liszt                                                                     - 2 nagy tojás
- 150 gr cukor                                                                  - 250 gr túró
- 1+1/4 tk sütőpor                                                            - 50 gr cukor
- 1/2 tk só                                                                        - pár csepp vanília
- 80 ml tej
- 60 gr puha vaj 
- 1 nagy tojás
- pár csepp vanília eszencia
- reszelt citromhéj
- 200 gr friss áfonya

Elkészítés
A tortához való összetevőket (liszt+cukor+sütőpor,só,tej,vaj,tojás,reszelt citrus,vanília)  az áfonya kivételével alaposan összekeverjük. Könnyű, krémes állagú nyers tésztát kapunk. Kivajazott, megfelelő méretű (22 cm átmérőjű) formába öntjük. Én a kedvenc piteformámat használtam hozzá. A tetejére szórtam egyenletesen elrendezve a megmosott áfonyákat. 
A krémhez valókat az egyszerűség kedvéért mind beletettem a késes mixerbe és alaposan krémesítettem. Szórakozhattam volna a túró (eredetileg ricotta) áttörésével, de minek. Tehát a késes mixerrel vagy botmixerrel krémesítjük a túrót, tojást, cukrot, vaníliát. Szépen, egyenletesen ráöntjük az áfonyás tészta tetejére. A sütőt 200 C-ra előmelegítettem, s a formát betolva, kb. 55 perc alatt gyönyörű, barnára sütöttem. 

A sütést befejezve a formában hagytuk kihűlni a süteményt, bár nagyon türelmetlenek voltunk. A képeken nem annyira látszik, hogy a piteformában sült süti széle, felül, kicsit megégett. Lehet hogy a forma volt az oka, nem tudom, de nem vészes, az egész élvezetét nem tudta elrontani. Két szelet híján (amit félretettem reggelire) frissen, mind elfogyott. 
Belül puha, omlós, zamatos áfonya szemekkel megbolondítva. A tetejére finom, édes túrókrém sült rá, a torta széle pedig ropogós lett, gondolom a cukor kezdett karamellizálódni rajta. Timi szerint ez egy kedves sütemény.


Megjegyzések

  1. Megéheztem. Nagyon guszta. :))))

    VálaszTörlés
  2. Köszi. És igen finom. Ezt a fenti receptet (22-es piteformában) kis híján megettük, ketten, azon melegében :)

    VálaszTörlés
  3. Hello from the U.S.!
    I could eat this cake everyday! I love it!

    Best regards,
    Stacey

    VálaszTörlés
  4. Hey Stacey, appreciate your visit, really :)

    We had a different cake shape (it's a pie ceramic) so the edge became more crust because of sugar....... but really loved. So creamy ! Thanks again.

    VálaszTörlés
  5. Köszönjük a receptet,nagyon-nagyon finom,ezen a héten már másodszor sütjük :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke