Áfonyás-túrós sütemény - cheesecake

Mondhatnám, hogy cheesecake. Szó szerint. De a cheese itt magyar túrót takar és nem mascarpone, philadelphia krémeket. Stacey Snacks-nél eredetileg ricotta, de a legfinomabb amerikai palacsinta receptben  is megállta a helyét a magyar, finom túró a ricotta ellenében. Sőt. Néha jobb is volt. És áfonyát is most vettünk először. Eddig joghurt és dzsem. Most tovább léptünk. Megérte. Ezt a tortát pedig nagyon szerettük. Fél óráig. Úgy elfogyott. 
Hozzávalók a tortához:                                               a krémhez:
- 150 gr liszt                                                                     - 2 nagy tojás
- 150 gr cukor                                                                  - 250 gr túró
- 1+1/4 tk sütőpor                                                            - 50 gr cukor
- 1/2 tk só                                                                        - pár csepp vanília
- 80 ml tej
- 60 gr puha vaj 
- 1 nagy tojás
- pár csepp vanília eszencia
- reszelt citromhéj
- 200 gr friss áfonya

Elkészítés
A tortához való összetevőket (liszt+cukor+sütőpor,só,tej,vaj,tojás,reszelt citrus,vanília)  az áfonya kivételével alaposan összekeverjük. Könnyű, krémes állagú nyers tésztát kapunk. Kivajazott, megfelelő méretű (22 cm átmérőjű) formába öntjük. Én a kedvenc piteformámat használtam hozzá. A tetejére szórtam egyenletesen elrendezve a megmosott áfonyákat. 
A krémhez valókat az egyszerűség kedvéért mind beletettem a késes mixerbe és alaposan krémesítettem. Szórakozhattam volna a túró (eredetileg ricotta) áttörésével, de minek. Tehát a késes mixerrel vagy botmixerrel krémesítjük a túrót, tojást, cukrot, vaníliát. Szépen, egyenletesen ráöntjük az áfonyás tészta tetejére. A sütőt 200 C-ra előmelegítettem, s a formát betolva, kb. 55 perc alatt gyönyörű, barnára sütöttem. 

A sütést befejezve a formában hagytuk kihűlni a süteményt, bár nagyon türelmetlenek voltunk. A képeken nem annyira látszik, hogy a piteformában sült süti széle, felül, kicsit megégett. Lehet hogy a forma volt az oka, nem tudom, de nem vészes, az egész élvezetét nem tudta elrontani. Két szelet híján (amit félretettem reggelire) frissen, mind elfogyott. 
Belül puha, omlós, zamatos áfonya szemekkel megbolondítva. A tetejére finom, édes túrókrém sült rá, a torta széle pedig ropogós lett, gondolom a cukor kezdett karamellizálódni rajta. Timi szerint ez egy kedves sütemény.


Megjegyzések

  1. Megéheztem. Nagyon guszta. :))))

    VálaszTörlés
  2. Köszi. És igen finom. Ezt a fenti receptet (22-es piteformában) kis híján megettük, ketten, azon melegében :)

    VálaszTörlés
  3. Hello from the U.S.!
    I could eat this cake everyday! I love it!

    Best regards,
    Stacey

    VálaszTörlés
  4. Hey Stacey, appreciate your visit, really :)

    We had a different cake shape (it's a pie ceramic) so the edge became more crust because of sugar....... but really loved. So creamy ! Thanks again.

    VálaszTörlés
  5. Köszönjük a receptet,nagyon-nagyon finom,ezen a héten már másodszor sütjük :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. örömmel hallom :) egészségetekre :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések