Ismét egy vasárnap, rakott krumpli készítés közben lett idő valami másra, valami kiemelkedően finomra. Vörös, azaz céklás brownie. Olyan lágy, csokis, zamatos, finom, hogy az szinte már nem is brownie. A felső kép egy keresztmetszeti ábrázolás, maga a puha, krémes tökély. A gyerek etető sorozat újabb epizódja, a hogyan (verjük át) etessünk zöldséget a kiskorúakkal, jókedvűen, kényszer nélkül. A recept többfelé megvan, én innen dolgoztam: chefinyou.com. Thanks for sharing this miracle :)
Hozzávalók:- 6 kisebb fej cékla (beetroot - ez is milyen jól hangzik) - kb. 42 dkg.
- 12 dkg sótlan, puha vaj
- 20 dkg barna cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor vagy 1 ek vanília kivonat
- 2 tojás (eredetiben 4 tojás fehérje)
- 12 dkg liszt
- 3 ek cukrozatlan kakaópor
- 2 ek. pressszó kávé (eredetiben 1 ek. nescafé por)
- 10 dkg darált csokoládé (ét és tej vegyesen) (eredetiben csoki chips)
Elkészítés
A céklákat mossuk meg és főzzük puhára. Nekem szerencsém volt (?) konyhakész, előre megfőzött céklákat találtam csak, semmi mást, így csak javasolhatom, hogy főzzétek őket puhára. Ezt követően meg kell hámozni. Aprítóba tettem a kis cékla fejeket és mixerrel pürét készítettem belőlük. Kisebb darabok azért egyben maradtak benne. A cukrot és a puha vajat kikevertem robotgéppel. Hozzáadtam a tojásokat és a vaníliás cukrot. Alaposan elkevertem. Jöhet hozzá a cékla püré. Keverni tovább. S végül a liszt, kakaópor, kávé és darált csokoládé következett. Mindezt alaposan összekevertem.
A sütőt előmelegítettem és egy megfelelő sütőtálat kikentem vajjal, vastagon. Nem is égett le. Beleöntöttem a céklás keveréket és egyenletesen elosztottam benne. A sütő kb. 170 fokon ment és a brownie-t 40 percig sütöttem benne. Az utolsó 5 percben kicsit emeltem a hőmérsékleten. Tűpróba, elkészült. Megvártam míg teljesen kihűl. Elég nehéz volt ez a várakozás. De nem csalódtam, nagyon finom, krémes állagú, de mégis könnyen szeletelhető vörös csokis finomság kerekedett belőle. Timi megkóstolta s mondta, finom. De azért lehet benne érezni a céklát. Aki nem hiszi, járjon utána.
Én már utánajártam! Ős céklaellenes vagyok, a céklás brownie-t mégis kétpofára tudtam tolni befelé :-)))
VálaszTörlésEz az igazi átverés!
De szép szaftos
VálaszTörlésEzt megkóstolnám :)
VálaszTörlésEbben a sütiben minden tökéletes. Végre méltó ellenfélre talált a sárgarépatorta.
VálaszTörlésKedvesek vagytok :) Igen, ez a süti, ebben a formában, a maga egyszerűségében, nagyon ott van, nagyon finom.
VálaszTörlésEz a sütemény egyre inkább jobban sikerült, 2012-ben már kétszer sütöttem!
VálaszTörlés