Ugrás a fő tartalomra

Vörös Csokis Brownie

Ismét egy vasárnap, rakott krumpli készítés közben lett idő valami másra, valami kiemelkedően finomra. Vörös, azaz céklás brownie. Olyan lágy, csokis, zamatos, finom, hogy az szinte már nem is brownie. A felső kép egy keresztmetszeti ábrázolás, maga a puha, krémes tökély. A gyerek etető sorozat újabb epizódja, a hogyan (verjük át) etessünk zöldséget a kiskorúakkal, jókedvűen, kényszer nélkül. A recept többfelé megvan,  én innen dolgoztam: chefinyou.com. Thanks for sharing this miracle :)
Hozzávalók:
- 6 kisebb fej cékla (beetroot - ez is milyen jól hangzik) - kb. 42 dkg.
- 12 dkg sótlan, puha vaj
- 20 dkg barna cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor vagy 1 ek vanília kivonat
- 2 tojás (eredetiben 4 tojás fehérje)
- 12 dkg liszt
- 3 ek cukrozatlan kakaópor
- 2 ek. pressszó kávé (eredetiben 1 ek. nescafé por)
- 10 dkg darált csokoládé (ét és tej vegyesen) (eredetiben csoki chips)
Elkészítés
A céklákat mossuk meg és főzzük puhára. Nekem szerencsém volt (?) konyhakész, előre megfőzött céklákat találtam csak, semmi mást, így csak javasolhatom, hogy főzzétek őket puhára. Ezt követően meg kell hámozni. Aprítóba tettem a kis cékla fejeket és mixerrel pürét készítettem belőlük. Kisebb darabok azért egyben maradtak benne. A cukrot és a puha vajat kikevertem robotgéppel. Hozzáadtam a tojásokat és a vaníliás cukrot. Alaposan elkevertem. Jöhet hozzá a cékla püré. Keverni tovább. S végül a liszt, kakaópor, kávé és darált csokoládé következett. Mindezt alaposan összekevertem. 

A sütőt előmelegítettem és egy megfelelő sütőtálat kikentem vajjal, vastagon. Nem is égett le. Beleöntöttem a céklás keveréket és egyenletesen elosztottam benne. A sütő kb. 170 fokon ment és a brownie-t 40 percig sütöttem benne. Az utolsó 5 percben kicsit emeltem a hőmérsékleten. Tűpróba, elkészült. Megvártam míg teljesen kihűl. Elég nehéz volt ez a várakozás. De nem csalódtam, nagyon finom, krémes állagú, de mégis könnyen szeletelhető vörös csokis finomság kerekedett belőle. Timi megkóstolta s mondta, finom. De azért lehet benne érezni a céklát. Aki nem hiszi, járjon utána. 

Megjegyzések

  1. Én már utánajártam! Ős céklaellenes vagyok, a céklás brownie-t mégis kétpofára tudtam tolni befelé :-)))

    Ez az igazi átverés!

    VálaszTörlés
  2. Ebben a sütiben minden tökéletes. Végre méltó ellenfélre talált a sárgarépatorta.

    VálaszTörlés
  3. Kedvesek vagytok :) Igen, ez a süti, ebben a formában, a maga egyszerűségében, nagyon ott van, nagyon finom.

    VálaszTörlés
  4. Ez a sütemény egyre inkább jobban sikerült, 2012-ben már kétszer sütöttem!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett. 

Hát a cukkinit (háttal nem kezdünk mondatot)....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára.
Hozzávalók:
- 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr)
- 1 kis fej vörös hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- kevés olíva olaj
- só, bors
- majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek
- késhegynyi őrölt pirospaprika
- fél csokor petrezselyem
Elkészítés
A kis fej hagymát (lehet szerintem simán nagy fej is) megtisztítom és apróra vágom. Pár kanál olíva …

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)  Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!!
Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.        

Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNKreceptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam.

Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében:

- nagy kelesztőtál (a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben)
- tiszta konyharuha
- konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték.
- sütőforma, ami jelen esetben egy fe…

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára. 
Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Kenyérlepény és húspogácsa...
Hús…