Ugrás a fő tartalomra

Rozmaringos - Krumplis Lepény

Tavaly nyáron, a családi nyaralás egyik napján Bolognában sétáltunk (annyira nem tetszett) és megéheztünk. Találtunk egy pizza szelet bárt (gondolom a turisták kedvéért) s ott vettünk pár szelet pizzát. Mindenkinek egyet. Köztük egy rozmaringos-krumplisat is. Nagyon finom volt. Találtunk aztán ilyen ízesítésű chipset is. Bejövős volt. És most itt a mai ebéd, amiből maradt vacsorára is. Kolléganő küldte át e-mailben, de utána ellenőriztem a származásának, s úgy tűnik, a vegavarázs honlapról van. Majdnem szó szerint. És tökéletes. 
Hozzávalók
a tésztához                                                                    a tetejére
- 25 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt                             - 1 kg krumpli
- 25 dkg fehér tönköly liszt                                           - tejföl (200 ml)
- 2 tk só                                                                          - reszelt trappista sajt
- 3 ek olíva olaj                                                              - rozmaring és rozmaring
- 1 dkg élesztő                                                                - só, bors
- 3 dl meleg víz
  
Elkészítés
A lepénynek valókat összegyúrjuk. Gondolom fehér lisztből is működne a dolog, de hajrá tönköly, különlegesen finom íze van. És egészséges is. Szóval a liszt, élesztő, só, olaj, víz összekeverve, ruganyos tésztává gyúrva. Letakarjuk, s megvárjuk míg szépen megkel. 

Közben a krumplit héjastul megfőzzük, de óvatosan, nem szabad szétfőzni, maradjatok együtt. Kicsit hideg vízzel hűtjük, majd meghámozzuk. Karikákra, fél centi vastag karikákra vágjuk a krumplit. Olíva olajat teszünk egy megfelelő serpenyőbe s megszórjuk szárított rozmaringgal (friss fűszernövény csak snidling van, az is még 2 nap és kampó). A forró olajba beletesszük a krumpli karikákat. Én még egyszer megszórtam a krumplikat rozmaringgal. Majd mindkét oldalukat ropogós barnára sütjük. 
Az időközben szépen megkelt tésztát lisztes deszkán, könnyedén,  a rendelkezésre álló legnagyobb tepsi vagy jelen esetben sütőlap méretűre és jó vékonyra nyújtjuk. Timi tanácsára sütőpapírt is tettünk a tészta alá. Szükség volt rá, nem vitás. A tésztát megkenjük bőven tejföllel, mindenhol, a széleken is. Erre kerül aztán rá a sült rozmaringos krumpli karika. Mindenhová. Szigorúan. Sóval, brossal fűszerezzük. Reszelt sajt, ízlés szerinti mennyisége kerüljön a tetejére. És ráadásképp még egy kicsi szárított rozmaring szórás a tetejére.
Közepes lángon a sajt pirulásáig sütjük. Nagyon finom, frissen, zöld fűszeres tejföllel, vagy ahogy a lányok - ketchuppal ehetjük, amíg bírjuk. 


Megjegyzések

  1. De jóóóóóó! Nagyon tetszik! Micsoda illatfelhő lehetett nálatok, atyaég :-))

    VálaszTörlés
  2. Köszi Viki, nagyon jól megy együtt a krumpli és rozmaring - mintha egymásnak lettek volna teremtve. Pláne sült sajttal a tetején :)

    VálaszTörlés
  3. Tényleg tökéletesen hangzik! Hú, de finom lehet! Szinte érzem az ízeket. :)

    VálaszTörlés
  4. Köszi Petra! Ez több lépcsős, nem olyan gyorsan összedobok valamit kaja. De igencsak megéri, már az illata miatt is, mialatt sül a krumpli.

    VálaszTörlés
  5. Bianka - süssd meg otthon - nagyon finom :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke