Rozmaringos - Krumplis Lepény

Tavaly nyáron, a családi nyaralás egyik napján Bolognában sétáltunk (annyira nem tetszett) és megéheztünk. Találtunk egy pizza szelet bárt (gondolom a turisták kedvéért) s ott vettünk pár szelet pizzát. Mindenkinek egyet. Köztük egy rozmaringos-krumplisat is. Nagyon finom volt. Találtunk aztán ilyen ízesítésű chipset is. Bejövős volt. És most itt a mai ebéd, amiből maradt vacsorára is. Kolléganő küldte át e-mailben, de utána ellenőriztem a származásának, s úgy tűnik, a vegavarázs honlapról van. Majdnem szó szerint. És tökéletes. 
Hozzávalók
a tésztához                                                                    a tetejére
- 25 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt                             - 1 kg krumpli
- 25 dkg fehér tönköly liszt                                           - tejföl (200 ml)
- 2 tk só                                                                          - reszelt trappista sajt
- 3 ek olíva olaj                                                              - rozmaring és rozmaring
- 1 dkg élesztő                                                                - só, bors
- 3 dl meleg víz
  
Elkészítés
A lepénynek valókat összegyúrjuk. Gondolom fehér lisztből is működne a dolog, de hajrá tönköly, különlegesen finom íze van. És egészséges is. Szóval a liszt, élesztő, só, olaj, víz összekeverve, ruganyos tésztává gyúrva. Letakarjuk, s megvárjuk míg szépen megkel. 

Közben a krumplit héjastul megfőzzük, de óvatosan, nem szabad szétfőzni, maradjatok együtt. Kicsit hideg vízzel hűtjük, majd meghámozzuk. Karikákra, fél centi vastag karikákra vágjuk a krumplit. Olíva olajat teszünk egy megfelelő serpenyőbe s megszórjuk szárított rozmaringgal (friss fűszernövény csak snidling van, az is még 2 nap és kampó). A forró olajba beletesszük a krumpli karikákat. Én még egyszer megszórtam a krumplikat rozmaringgal. Majd mindkét oldalukat ropogós barnára sütjük. 
Az időközben szépen megkelt tésztát lisztes deszkán, könnyedén,  a rendelkezésre álló legnagyobb tepsi vagy jelen esetben sütőlap méretűre és jó vékonyra nyújtjuk. Timi tanácsára sütőpapírt is tettünk a tészta alá. Szükség volt rá, nem vitás. A tésztát megkenjük bőven tejföllel, mindenhol, a széleken is. Erre kerül aztán rá a sült rozmaringos krumpli karika. Mindenhová. Szigorúan. Sóval, brossal fűszerezzük. Reszelt sajt, ízlés szerinti mennyisége kerüljön a tetejére. És ráadásképp még egy kicsi szárított rozmaring szórás a tetejére.
Közepes lángon a sajt pirulásáig sütjük. Nagyon finom, frissen, zöld fűszeres tejföllel, vagy ahogy a lányok - ketchuppal ehetjük, amíg bírjuk. 


Megjegyzések

  1. De jóóóóóó! Nagyon tetszik! Micsoda illatfelhő lehetett nálatok, atyaég :-))

    VálaszTörlés
  2. Köszi Viki, nagyon jól megy együtt a krumpli és rozmaring - mintha egymásnak lettek volna teremtve. Pláne sült sajttal a tetején :)

    VálaszTörlés
  3. Tényleg tökéletesen hangzik! Hú, de finom lehet! Szinte érzem az ízeket. :)

    VálaszTörlés
  4. Köszi Petra! Ez több lépcsős, nem olyan gyorsan összedobok valamit kaja. De igencsak megéri, már az illata miatt is, mialatt sül a krumpli.

    VálaszTörlés
  5. Bianka - süssd meg otthon - nagyon finom :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések