Olvastam egy rövid bejegyzést, hogy sörös dobozon milyen jól lehet kürtőskalácsot sütni. Nosza, vegyünk sört és igyuk meg. Kivételesen nem (csak) üvegeset. A dobozok tehát készen. Nyaralás van, lesz szabad tűz - parázs is. Gyors keresgélés s lett recept is, Ritakonyhaja.hu oldaláról. Tehát inspiráció, eszköz, recept és bátorság, fog ez menni kérem. Nem csalódtam magamban. Mások sem .
Hozzávalók (kb. 12 darabhoz) :- 1 kg liszt (nálam BL-80 kenyérliszt volt, bár gondolom a sima BL-55-ös liszt is megfelel)
- 2 tojás
- 15 dkg cukor
- 10 dkg olvasztott vaj
- nagy csipet só
- fél liter tej
- 3 dkg friss élesztő
- kevés reszelt citrom héj
- liba zsír (vagy disznó) a kalács kenéséhez
- cukor, cukor, cukor
Elkészítés
Langyos tejben, kis cukorral, megfuttatjuk az élesztőt. Hozzá adtam a tojásokat, maradék cukrot, lisztet, sót, citromhéjat ( az olvasztott vajat nem) és jó alaposan átgyúrtam. Homogén, sűrű tésztát kaptam. Hozzátettem az olvasztott vajat is, s azt is teljesen beledolgoztam. Egy órát kelesztettem, legalább a duplájára kelt. Közben tüzet raktam, parazsat gyártottam. A kelt tésztát bőven lisztezett asztalra borítottam, s kisebb, ujjnyi szeleteket vágtam belőle. Vékony, hosszúkás tésztát sodortam belőle. Ezt kell aztán feltekerni a sütőfára vagy a sörös dobozra. Ha sütőfa, akkor és csakis akkor kell először bekeni a fát zsírral, majd arra szépen feltekerni, hézagosan a tészta csíkot.
A sörös doboz alján lukat vágok, beleszúrok egy hosszú nyársat úgy, hogy a másik végén kijöjjön, s ne lötyögjön benne, különben sütés közben szívinfarktus, hogy bele esik a kalácsunk. A tészta csík elejét és a végét betűrtem a következő alá, majd a dobozt óvatosan az asztalra nyomva, ellapítottam a tésztát. Megkentem libazsírral, majd jól, mindenhol megszórtam cukorral.
Parázs fölött, görnyedezve sütögettem. Az elsőnél kicsit elment a kedvem, mert ott még a dobozt is lekentem zsírral, így a tészta elkezdett lekanyarodni róla sütés közben. Hibáimból tanultam, csak a cukor alá kell zsír, hogy rajtamaradjon. Az első sütést követő elszontyolodás nem vette el kedvemet, mivel a család lelkesen befalta az egészet.
Ha nagyon vékonyra nyújtottam a tészta csíkot, többet fel tudtam tekerni, így nagyobb kalács lett. Változó méretűeket gyártottam ám mindegyik tökéletes lett. Valóban fontos parázson, erős parázson sütni, mert akkor fog a cukor szépen karamellizálódni. Láng fölött inkább megég. Fontos, hogy ne sötétedés után süssük, mert ha csak parázs van s más megvilágítás nincs, elég nehéz kivenni, mikor készül el a finomság.
Sütés közbeni tapasztalatom. Először hiba néztem, csak azt láttam, hogy a tészta dagad, növekszik. Forgattam szép lassan. Aztán hirtelen az egyik oldala barna lett. Gondolom ekkor érte el a cukor az olvadás pontját. Ezt követően már csak az egyenletes barnaságra kellet felügyelnem. A végén, a cukor már annyira megolvadt, hogy szinte fortyogott, forgatás közben. Ekkor már könnyen odaég, ne kockáztassunk, elég volt a sütésből. Nem mértem az időt, de kb. 8 perc alatt készre lehetett sütni a kürtős kalácsot. Függőlegesre állítottam a dobozt s a friss, forró kalácsot óvatosan letoltam róla. Frissen, miután kicsit kihűlt, este tízkor meg is ettük az egészet.
A sörös doboztól pedig nem féltem, alig vett át hőt a sülő kalácstól, így erre a célra, jobb híján, nekem tökéletesen megfelel, ráadásul környezet barát módon újra hasznosítottam is.
Olyan jól néz ki, hogy elismerően szólna róla édesanyám és Klári szomszédasszonya is. Pedig ők aztán igazi nagymesterei a kürtőssütésnek. Gratulálok, megérdemelnél egy igazi kürtős-felszerelést!
VálaszTörlésEz nagyon megtisztelő :) jó recepttel és szerencsés, mindent legyőző jókedvvel sikerült jól lakatni a családot. Lesz még ilyen, én is gondolkodom egy megfelelő eszközön :)
VálaszTörlésJók lettek, nagyon ötletes a sörösdobozon való sütés.
VálaszTörlésparázson sütni a kürtőskalácsot a legjobb! :) ügyes vagy! :) Én sütőfán készítettem Bencééknél még 2 éve - remélem idén ismét - majd küldöm arra az illatokat, meg a füstöt :) -Én nem szórtam cukorral, hanem hempergettem benne és menet közben is néha-néha megkentem olvasztott vajjal. Finoom. :) /otthon lakásban pedig őzgerinformán készült/
VálaszTörlésÉs gondolj bele Gergő, hogy a szórakozást leszámítva mennyit spóroltál. Egy sörösdoboznyi darab Szárszón 5-600 Ft-ba kerül.
VálaszTörlésSzép lett, gratulálok! A leírást pedig nagyon köszi! :)
VálaszTörlésIgen, a legjobban mégis az esett, hogy csurgó verítékkel, kormosan és perzselt karral jobbat, finomabbat (bár nem diós, fahéjas ízűt) magunknak gyártottam.
VálaszTörlésA cukrot pedig csak a végén szórtam, a rendelkezésre álló tál nem volt túl nagy a forgatáshoz!
Nagyon guszták! Szép pirosra sültek! Antialkoholistáknak elkészítését ajánlom még mini sodrófán, nekem az is bevált!
VálaszTörléshttp://izek-tortak-allatfajtak.blogspot.com/2011/03/kurtoskalacs.html
Remekül sikerült
VálaszTörléssörösdoboz müxik, az szent. nálam is készült. ebből is falatoztam volna.
VálaszTörlésantialkoholistáknak meg ott az alkeszmentes sör. ellenben bármilyen sörellenesnek ott van a Limara leírása. papírguriga.
Tényleg! A Radler-ről majdnem elfelejtkeztem! (...és wc-papír is van itthon mindig) :-)
VálaszTörlésSokszor a legkézenfekvőbb dolog nem jut az ember eszébe.
Ez nagyon-nagyon szuper!!!
VálaszTörlésKöszi, nem nagy újdonság, de elég vagány ilyet sütni, nyáron.... arra kell vigyázni, hogy amikor esteledik, legyen elég fény, hogy lássuk, mikor pirult meg eléggé :)
Törlés