Szép, összetett név. A spenót helyettesíthető mangolddal, de minek. Hozzájutni, sosem ettem még, de furcsa neve van :) Maradunk a zöld vonalnál, a cukkinit követően, a másik erőpróba, a spenót, vagy paraj. Ez a második megnevezés nálam elég pejoratív, pedig dehogy. Magas jódtartalom és kálium gazdaság. És finomság. Nálam. De ez most nem főzelék, tükörtojással. A BBC Good Food oldalán jött ez a recept és nagyon megtetszett. Egyik összetevő sincs itthon, viszont hús sincs benne, ami most Timinél ismét szempont.
Hozzávalók:- 10 dkg vaj
- 450 dkg fagyasztott spenót (vagy tisztított mangold)
- 250 gr ricotta (néha olcsóbb is mint a sima túró)
- 4 egész tojás héja nélkül
- 1 gerezd fokhagyma (jó, lehet kettő is)
- 1/2 tk szerecsendió
- 10 dkg reszelt sajt - parmezán vagy füstölt sajt (nálam épp Anikó)
- 2 kisebb paradicsom, hámozva
- só, bors
- olíva olaj
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt, mert hamar szükségünk lesz rá, ez olyan 20-25 perces recept, hamar megvagyunk.
A vajat serpenyőben megolvasztjuk. Hozzáadjuk a fagyott spenótot, és szépen olvasztjuk, főzzük közepes lángon. Mehet bele a fokhagyma ízlés szerint, só, bors és szerecsendió. Ha túl sok levet eresztene, kicsit, fakanállal nyomkodjuk ki. Vegyük le a tűzről.
A 4 tojás és a ricottát keverjük el, teljesen homogénre. Adjuk hozzá a reszelt sajt nagy részét, és fűszerezzük ezt is ízlés szerint. Keverjük el a spenóttal. Én a kedvenc piteformámat kikentem vajjal, kicsit az alját, éppen hogy zsemlemorzsával megszórtam, bár valószínű feleslegesen. Beleöntöttem a spenótos krémet. Leforrázott paradicsomot karikáztam rá vékonyan, majd a maradék sajtot is a tetejére szórtam. Olívával locsolgatom.
Közepes lángon 25 percig sült, ha lenne otthon grill, akkor még abból is kapott volna 2 percet. De nincs. Így is finom lett, simán kivettem a formából. Ha tepsiben készül, ami nagyobb, kevesebb sütési idő is elegendő. Én magában ettem, Timi mozzarellával, a lányok érdeklődve. De elfogyott. S ez a lényeg. Gyors és finom.
Erről eszembe jutott a norbi könyvéből elkészített spenótfelfújt. Vagy mi. Hát az olyan sz.r lett, hogy én letuszkoltam ugyan egy szeletet, de a többit ki is dobtuk. Pedig mi kaját nem dobunk ki, pláne én. De ez ezerszer jobban néz ki és így ránézésre megállapítom finomabb is. Elteszem nehezebb időszakokra mikor épp rámtör az updateozhatnék. :) Köszi! :)
VálaszTörlésHa a BBC Good Food-ot Norbihoz hasonlítjuk, akkor nem jól tesszük. Ez pedig könnyű és finom, a felfújt név meg felejtős. Nehéz időszak helyett edd akkor, amikor könnyű az időszak, s akkor még könnyebb lesz. Pirított bacont a tetejére morzsolva, nah az még duplázna rajta :)
VálaszTörlésNem akartam hasonlítani, rosszul fogalmazhattam. Az oldalt ismerem, szeretem. A bacon az pedig alap. :P
VálaszTörlés