Ugrás a fő tartalomra

Sült Spenótos Ricotta Paradicsommal

Szép, összetett név. A spenót helyettesíthető mangolddal, de minek. Hozzájutni, sosem ettem még, de furcsa neve van :) Maradunk a zöld vonalnál, a cukkinit követően, a másik erőpróba, a spenót, vagy paraj. Ez a második megnevezés nálam elég pejoratív, pedig dehogy. Magas jódtartalom és kálium gazdaság. És finomság. Nálam. De ez most nem főzelék, tükörtojással. A BBC Good Food oldalán jött ez a recept és nagyon megtetszett. Egyik összetevő sincs itthon, viszont hús sincs benne, ami most Timinél ismét szempont.
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 450 dkg fagyasztott spenót (vagy tisztított mangold)
- 250 gr ricotta (néha olcsóbb is mint a sima túró)
- 4 egész tojás héja nélkül
- 1 gerezd fokhagyma (jó, lehet kettő is)
- 1/2 tk szerecsendió
- 10 dkg reszelt sajt - parmezán vagy füstölt sajt (nálam épp Anikó)
- 2 kisebb paradicsom, hámozva
- só, bors
- olíva olaj

Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt, mert hamar szükségünk lesz rá, ez olyan 20-25 perces recept, hamar megvagyunk.
A vajat serpenyőben megolvasztjuk. Hozzáadjuk a fagyott spenótot, és szépen olvasztjuk, főzzük közepes lángon. Mehet bele a fokhagyma ízlés szerint, só, bors és szerecsendió. Ha túl sok levet eresztene, kicsit, fakanállal nyomkodjuk ki. Vegyük le a tűzről.

A 4 tojás és a ricottát keverjük el, teljesen homogénre. Adjuk hozzá a reszelt sajt nagy részét, és fűszerezzük ezt is ízlés szerint. Keverjük el a spenóttal. Én a kedvenc piteformámat kikentem vajjal, kicsit az alját, éppen hogy zsemlemorzsával megszórtam, bár valószínű feleslegesen. Beleöntöttem a spenótos krémet. Leforrázott paradicsomot karikáztam rá vékonyan, majd a maradék sajtot is a tetejére szórtam. Olívával locsolgatom.
Közepes lángon 25 percig sült, ha lenne otthon grill, akkor még abból is kapott volna 2 percet. De nincs. Így is finom lett, simán kivettem a formából. Ha tepsiben készül, ami nagyobb, kevesebb sütési idő is elegendő. Én magában ettem, Timi mozzarellával, a lányok érdeklődve. De elfogyott. S ez a lényeg. Gyors és finom.

Megjegyzések

  1. Erről eszembe jutott a norbi könyvéből elkészített spenótfelfújt. Vagy mi. Hát az olyan sz.r lett, hogy én letuszkoltam ugyan egy szeletet, de a többit ki is dobtuk. Pedig mi kaját nem dobunk ki, pláne én. De ez ezerszer jobban néz ki és így ránézésre megállapítom finomabb is. Elteszem nehezebb időszakokra mikor épp rámtör az updateozhatnék. :) Köszi! :)

    VálaszTörlés
  2. Ha a BBC Good Food-ot Norbihoz hasonlítjuk, akkor nem jól tesszük. Ez pedig könnyű és finom, a felfújt név meg felejtős. Nehéz időszak helyett edd akkor, amikor könnyű az időszak, s akkor még könnyebb lesz. Pirított bacont a tetejére morzsolva, nah az még duplázna rajta :)

    VálaszTörlés
  3. Nem akartam hasonlítani, rosszul fogalmazhattam. Az oldalt ismerem, szeretem. A bacon az pedig alap. :P

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke