Ugrás a fő tartalomra

Házi kenyér - tökéletesen (loaf of bread)

A bevált és jól működő kenyeres receptek (DNK- türelmes kenyér, krumplis, bagett) mellé néha érkezik új inspiráció is. Mely valamiben más, de semmiképpen nem a bonyolultságra értem. Egy kihívás, mert nincs otthon már csak száraz. Rábukkantam egy tök jó kis bejegyzésre, sandra easy cooking blogjában. Nem volt megállás. Wake up the baker, inside you! Linkeljetek be saját, kedvenc kenyér recepteket. Köszi:)
Hozzávalók 2 x 800 gr kenyérhez (becsült súly)
- 1,13 kg kenyérliszt (BL-80)
- 1 teáskanál cukor
- 2 evőkanál só
- 1 evőkanál sütőpor
- 1 zacskó szárított élesztő
- 720 ml langyos víz (3 pohár)
- szőlőmag olaj (opcionális)
- zabpehely a tetejére (opcionális, úgyis leesik róla)
- fakanál, nagyon nagy kelesztő tál, sütőlemez
Elkészítés
A lisztet, sót és sütőport összekeverjük. Kicsit úgy hagyjuk (chemistry). Hozzákeverjük a cukrot, élesztőt. Majd lassanként, több részletben a langyos vizet.Fakanállal kevergetjük, egyre nehezebb lesz. Lisztezett deszkára borítottam, s kézzel jól átgyúrtam, dagasztottam. Nem ördöngösség, kicsit ragadt az elején, megliszteztem s már nem ragadt. Ne legyünk lusták, ne becsüljük alá magunkat. Gyúrjunk, dagasszunk. Mindezt összesen 5 percig, rugalmas, sima tésztát kapunk. Visszatettem a kelesztő tálba (ami egy óriási, üveg, salátástál volt), letakartam és meleg helyen (begyújtott, pislákoló sütő tetején)20 percig kelesztettem. Kicsit gyúrogattam, majd ismét letakarva kelesztés 30 percig. Ekkor kilisztezett deszkára került megint, kilapítottam, két felé vágtam, s két forma cipót, veknit hajtogattam belőle.
Sütőpapírral fedett sütőlemezre (tepsi) tettem, nem túl közel egymáshoz, mert megnőnek sütés közben. 3 helyen bevágtam a felületüket, megkentem (szőlőmag)olajjal és még tíz percig kelhettek, magukban.

200 fokra melegített sütőbe tettem, 50 perc alatt, a sütőlemezt egyszer megfordítva, szép barnára sütöttem. Tökéletes lett. Ropogós. Forrón is vágható, annyira finom, annyira klasszik, fehér finomság, hogy éjfélkor meg is szegtük a fogadalmat (a nem eszünk fogmosás után) és a kenyeret is. 

snidlinges éjféli finomság

Megjegyzések

  1. ez igen!! gratulálok!!! Én is megszegtem volna ezt a fogadalmat! :D Volt már példa arra, hogy felkeltett éjjel Bence, hogy "elkészült, kóstoljam meg". Csipásan, csukottszemmel nyammogtam a kenyerét. :D Az a feketebetűs rész pedig a férfi munka ;) /vagy a gépi/ Mivel keresztapám pék, én csak férfit tudok elképzelni ebbe a munkakörbe. :D Nekünk most ez a kedvenc kenyerünk, a zsúrkenyér, aminek itt a linkje: http://balhetterem.blogspot.com/2011/04/zsurkenyer.html

    VálaszTörlés
  2. Tegye fel a kezét az, aki még nem sütött otthon kenyeret.
    Tegye fel a kezét az, aki nem mer otthon kenyeret sütni, mert fél a kudarctól.
    Tegye fel a kezét, aki nem bírja elengedni a jó minőségű, ipari, bolti kenyeret.
    És nosztalgiával gondol vissza a békebeli dolgokra (zsemle-kifli. Éljen Május elseje (Timi szülinapja) és a házi kenyér!
    Mindenki legyen a maga Pékje!

    VálaszTörlés
  3. Húúú...de rég sütöttem már kenyeret!!!
    Rögtön nosztalgiázni kezdtem!
    Valahol "porosodik" egy jól bevált receptem:)
    Mikor az ikrek megszülettek, még boltba járni sem volt időm naponta így mindig sütöttem egy nagyon egyszerű finomat. Aztán férjem meglepett egy kenyérsütővel és persze mire lejárt a garija kipurcant, én meg lusta voltam visszaállni a kézi gyúrásra így elmaradt. Pedig milyen jókat ettünk..hmmm..
    Barátnőmtől kaptam még a receptet, ő isteni kenyereket kreál egyedi módon csinált már mákost, meg petrezselymest, főleg kerti grillek alkalmával össze sem lehet hasonlítani a boltival igazi ízélmény!!

    VálaszTörlés
  4. Nem tudom, hogy hogyan vagyok képes elrotnani egy olyan egyszerű dolgot, mint a DNK, de nekem egyszerűen nem akar összejönni... lapos marad, levegőtlen, egyszerűen meg vagyok átkozva DNK ügyileg :( Sokféle kenyeret sütök otthon, sikerrel, de DNK-val nem vagyunk jóban. Meg amúgy is a teljes kiőrlésű és rozsos dolgokra kezdtünk ráállni.

    VálaszTörlés
  5. Kerámia sütő tálat (fedéllel) vettem és vetek be mindannyiszor, amikor DNK kenyérre kerül a sor. Kibélelem sütőpapírral, 15 percre berakom a sütőbe - előmelegítem. Aztán beleteszem a 8 órán át kelő kenyeret, amit előtte lisztezett felületen jól átgörgettem, hajtogattam. Kis vizet alá, sőt a felületre is kis víz permet, mehet rá a fedél és voilá. Eddig egyszer rontottam el. A teljes kiőrlésűből (bár 50 %-ban keverve)is sikerül, de ott kevesebb folyadék kell. Rozzsal még nem próbáltam. Szerintem ne add fel. Sőt, írd ide a legjobb saját kenyér recepted, mert kíváncsi vagyok. Jelige: Élet a DNK-n túl :)

    VálaszTörlés
  6. Köszi Bianka :) van kedvenc, jól bevált kenyeres recepted ? szívesen látjuk .

    VálaszTörlés
  7. :) Thanks for the mentioning my blog..I appreciate that very much!!!!Bread looks perfect!

    VálaszTörlés
  8. Nekem most ez lett a kedvenc!elfogyott épp a kenyér, mondta a kedvesem, elmegy boltba, de lebeszéltem róla,inkább megcsináltam a fenti recept szerint és nem bántam meg!köszönjük!

    VálaszTörlés
  9. Ó, de örülök neki :) akkor jó úton járunk ! Nagyon szívesen!

    VálaszTörlés
  10. Nekem pedig erre fáj a fogam, el is mentem és jelzem, ha elkészül!!! :-D
    Én is simán megszegtem volna, a fogadalmat és a kenyeret is! ☺ Köszi!

    VálaszTörlés
  11. Szívesen! Kíváncsi vagyok az eredményre! A só mennyisége kicsit csökkenthető és kerülhet bele (ha van otthon) sikér - még nagyobb siker :) Megpróbáltam ezt a mennyiséget egy kenyérbe gyúrni, úgy nem az igazi, kicsit lapul. A fenti recept viszont feszes kis kenyérkéket eredményezett!

    VálaszTörlés
  12. Ezt a szelet kenyeret én is eleszegettem volna éjjel is...Nagyon jó lett. Alakra hasonlít a régi Erzsébet kenyérre...Legalábbis Újpesten volt ilyen kenyér régebben...

    VálaszTörlés
  13. well, eszt a kenyeret most (jobb híján) fehér tönköly lisztből készítem éppen el, mert a sima BL-80 elfogyott. Szerintem abból is hibátlan lesz, sőt, még alacsonyabb szénhidrát tartalmú is lesz, mint a sima búzaliszt.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke