Ugrás a fő tartalomra

Életmód tanácsok régen és most

A fürdőszoba lebontva, a lakásban mindenhol finom porréteg, vastagon. Sütni, főzni, csak a kötelező, túléléshez szükséges minimum. Készült sütőzacskós csirke, pórés quiche vacsorára, brassói, pizza a quiche maradék töltelékéből. És lomtalanítás a pincéből. Ott találtam meg letűnt korok praktikus eszközét.
Ez egy kártyanaptár, melyet 30 évvel ezelőtt készítettek el. Én akkor voltam 6 éves, a célcsoport akár lehettem én is. Ám mégsem. Pedig a Gyermekélelmezési Vállalat kitett magáért. Egy olyan eszközt készített, mely a tudatos nevelést helyettesíti (?).  Fogni kell egy rajzszöget, a kis kártyánk közepébe szúrni, s máris pörgetni lehet, hogy múljanak az unalmas percek. Az üzenet is egyértelmű - egyél színesen, változatosan. Almát sajttal. Mint a franciák. Magyaros egytálételt, de legyen benne valami zöld is. Zöldséges szendvicset tízóraira. Zöldséget magában uzsonnára. És végül iskolatej és békebeli kifli. 
A túlsó oldal sem kalória táblázat és a gasztroenterológus telefonszámától hemzseg. Nem.  Naptár, hogy tudd, hány napot kell még  ilyen színesen végigenned. A széleken pedig egy skála 0-360-ig. Igen, kör alakú derékszög számláló. Hogy valóban elengedhetetlen eszköz legyen a kis lurkóknak. Simán berajzolja a 180 fokot is, ugye? Közben tudja, milyen nap van. Meg rajzórán is fél kézzel rója a szabályos kört, mert még erre is jó a kör alakú kártyanaptár üzenettel.  Szóval ez volt a régmúlt életmód tanácsa - röviden, okosan.
Ez pedig a jelen. Ha elfáradtál a végeláthatatlan küzdelemben az isa, por és hamu ellen, hát süss valami finomat, amit nem rontasz el. Megsütöttem a békebeli, főzött kiflit, s nem sikerült. Az én hibám, illetve az élesztő hibája lehetett. Na de, a hibátlan és felülmúlhatatlan barackos fánk Citromhabtól. Az igen. Tutti jól sikerült. Ott az ökörszemhez hasonlítottam. 
A jó tanács tehát a mai korok emberének: Olvass sokat, járj nyitott szemmel és süss - főzz házilag olyan jóféle dolgokat, amik színessé teszik a napodat és jókedvűvé a családodat. Minden megpróbáltatás ellenére.

Megjegyzések

  1. Igen, csodásak lettek!!
    Más töltelékkel is kiválóan működik, én azért kedvelem. Na, és persze finom is:-)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm - ez volt a hétvége siker terméke - a kifli az nem sikerült :( legközelebb túrós krémmel készítem. Ma reggel azt mondta a kisebbik lánykám, hogy nem elég édes. De hát neki épp tele van az orra, meg különben is, elég volt bele ez a csökkentett cukor mennyiség is. Ami ráadásul barnacukor volt.

    VálaszTörlés
  3. Igyekszem megfogadni a jó tanácsot :)

    VálaszTörlés
  4. Van egy öcsém, ő is kulturális antropológus s ő is megfogadta ezt a tanácsot :) yeee!

    VálaszTörlés
  5. :D Akkor elképzelhető, hogy ismerem az öcséd, nem túl nagy a szakma :)

    VálaszTörlés
  6. Olvass sokat, járj nyitott szemmel és süss - főzz házilag olyan jóféle dolgokat, amik színessé teszik a napodat és jókedvűvé a családodat. Minden megpróbáltatás ellenére.

    Végtelen bölcs a fenti tanácsod, szivesen a sablonomra tenném, de leforditva nem hangzik olyan jól angolul.
    A fánkod olyan könnyü mint a pehej és kimondottan finom:DDD

    VálaszTörlés
  7. Szia Elisabeth,

    Köszi, igazán kedves vagy. Csak reflektálni akartam a 30 éves kártyanaptár semmitmondó propagandájára. A fánk Citromhab érdeme, én csak felvidámítottam vele a családot, mert a fürdőszoba felújítás nagyon megviselt mindenkit.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke