Életmód tanácsok régen és most

A fürdőszoba lebontva, a lakásban mindenhol finom porréteg, vastagon. Sütni, főzni, csak a kötelező, túléléshez szükséges minimum. Készült sütőzacskós csirke, pórés quiche vacsorára, brassói, pizza a quiche maradék töltelékéből. És lomtalanítás a pincéből. Ott találtam meg letűnt korok praktikus eszközét.
Ez egy kártyanaptár, melyet 30 évvel ezelőtt készítettek el. Én akkor voltam 6 éves, a célcsoport akár lehettem én is. Ám mégsem. Pedig a Gyermekélelmezési Vállalat kitett magáért. Egy olyan eszközt készített, mely a tudatos nevelést helyettesíti (?).  Fogni kell egy rajzszöget, a kis kártyánk közepébe szúrni, s máris pörgetni lehet, hogy múljanak az unalmas percek. Az üzenet is egyértelmű - egyél színesen, változatosan. Almát sajttal. Mint a franciák. Magyaros egytálételt, de legyen benne valami zöld is. Zöldséges szendvicset tízóraira. Zöldséget magában uzsonnára. És végül iskolatej és békebeli kifli. 
A túlsó oldal sem kalória táblázat és a gasztroenterológus telefonszámától hemzseg. Nem.  Naptár, hogy tudd, hány napot kell még  ilyen színesen végigenned. A széleken pedig egy skála 0-360-ig. Igen, kör alakú derékszög számláló. Hogy valóban elengedhetetlen eszköz legyen a kis lurkóknak. Simán berajzolja a 180 fokot is, ugye? Közben tudja, milyen nap van. Meg rajzórán is fél kézzel rója a szabályos kört, mert még erre is jó a kör alakú kártyanaptár üzenettel.  Szóval ez volt a régmúlt életmód tanácsa - röviden, okosan.
Ez pedig a jelen. Ha elfáradtál a végeláthatatlan küzdelemben az isa, por és hamu ellen, hát süss valami finomat, amit nem rontasz el. Megsütöttem a békebeli, főzött kiflit, s nem sikerült. Az én hibám, illetve az élesztő hibája lehetett. Na de, a hibátlan és felülmúlhatatlan barackos fánk Citromhabtól. Az igen. Tutti jól sikerült. Ott az ökörszemhez hasonlítottam. 
A jó tanács tehát a mai korok emberének: Olvass sokat, járj nyitott szemmel és süss - főzz házilag olyan jóféle dolgokat, amik színessé teszik a napodat és jókedvűvé a családodat. Minden megpróbáltatás ellenére.

Megjegyzések

 1. Igen, csodásak lettek!!
  Más töltelékkel is kiválóan működik, én azért kedvelem. Na, és persze finom is:-)

  VálaszTörlés
 2. Köszönöm - ez volt a hétvége siker terméke - a kifli az nem sikerült :( legközelebb túrós krémmel készítem. Ma reggel azt mondta a kisebbik lánykám, hogy nem elég édes. De hát neki épp tele van az orra, meg különben is, elég volt bele ez a csökkentett cukor mennyiség is. Ami ráadásul barnacukor volt.

  VálaszTörlés
 3. Igyekszem megfogadni a jó tanácsot :)

  VálaszTörlés
 4. Van egy öcsém, ő is kulturális antropológus s ő is megfogadta ezt a tanácsot :) yeee!

  VálaszTörlés
 5. :D Akkor elképzelhető, hogy ismerem az öcséd, nem túl nagy a szakma :)

  VálaszTörlés
 6. Olvass sokat, járj nyitott szemmel és süss - főzz házilag olyan jóféle dolgokat, amik színessé teszik a napodat és jókedvűvé a családodat. Minden megpróbáltatás ellenére.

  Végtelen bölcs a fenti tanácsod, szivesen a sablonomra tenném, de leforditva nem hangzik olyan jól angolul.
  A fánkod olyan könnyü mint a pehej és kimondottan finom:DDD

  VálaszTörlés
 7. Szia Elisabeth,

  Köszi, igazán kedves vagy. Csak reflektálni akartam a 30 éves kártyanaptár semmitmondó propagandájára. A fánk Citromhab érdeme, én csak felvidámítottam vele a családot, mert a fürdőszoba felújítás nagyon megviselt mindenkit.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések