Ugrás a fő tartalomra

OVCS 2. hét - Rösti Muffin és barátai

A Kutya és Konyha blog gazdája, Autumn meghírdette az Online Vacsora Csatát, aminek első fordulójába bekerültem én is. Szépen kértek, hívtak, légyszi, légyszi, hát itt vagyok. Talán az egyetlen férfi. Tévénk nincs, a vacsora csaták nem tudom miről szólnak. Kitaláltam egy nagyszerű szlogent : 
Nem a győzelem a fontos, hanem a készétel! 
3 napja nem főztem semmit, csak töprengtem. Múlt éjjel már alig tudtam aludni, de végül meglett amit kerestem. Egyelőre fejben. Erősebb felem azt mondta, hogy ahogy elképzeltem, az nem jó, leragad, szét fog esni. Gyengébb, ám revolucionista felem meg azt mondta (a filmekben kicsi piros ördögként szokták ábrázolni a főhős fejétől balra)  hogy megér egy próbát. Hát megérte. Erősebb felem gratulált s megcsókolt :) Egy szavazatot már kaptam.                                           Jöjjön tehát a RÖSTI Muffin és barátai. 
Rösti muffin sütőben
Hozzávalók:
- 1,3 kg krumpli
- 2 tojás
- só, bors
- fél fej hagyma
- 1 ek mangalica zsír
- reszelt sajt 
- tejföl

- 500 gr darált pulykahús
- 2 tojás
- fél fej hagyma
- zsemlemorzsa
- darált nyers csípős piros paprika
- majoranna, fokhagyma
- 1 ek mangalica zsír
- olaj a sütéshez
- forma a sütéshez
Serpenyős Rösti
Elkészítés
A krumplit héjastól megfőzzük. Amikor kihűlt, megpucoljuk és nagy lukú reszelővel lereszeljük. Olajon egy fej hagymát pirítunk, de ne legyen barna. A felét (pont elfogyott a hagyma otthon)  hozzátesszük a reszelt krumplihoz. Hozzáteszünk egy kanál mangalica zsírt. A 2 tojást. Fűszereket.  És reszelt sajtot, mondjuk 5 dkg-t. Jól összekeverjük, sűrű masszát kapunk. Félreteszünk belőle 2 nagyobb kanálnyi keveréket. Itt lesz majd a design konyha. Előmelegítjük a sütőt. Teflon serpenyőt kis olajjal, zsírral kikenünk, majd belenyomkodjuk a krumplis masszát. A sütőben szép barnára sütjük. Egyszer megfordítottam, ami nem volt  könnyű. Tejföllel tálaljuk, meg valamilyen friss salátával, de nem volt otthon. 
Arany Rösti
A darált húst, a korábban pirított fej hagyma másik felével összekeverjük. 2 tojást, fűszereket és érzéssel zsemlemorzsát adunk hozzá. Valamint darált nyers piros paprikát. És mangalica zsírt ide is. Félreteszünk belőle 2 nagyobb kanálnyi keveréket. Itt lesz majd a design konyha. Olajat forrósítunk serpenyőben. Kis gombócokat formázunk a hús keverékből, megforgatjuk zsemlemorzsában (családom külön kérése hogy így, s nem tepsiben, olaj nélkül  süljön a fasírt) és közepes lángon szépen kisütjük mindet. Mehet is a tálalás a serpenyős röstivel, meg tejföllel. De jön a design konyha, amiért a csók járt, végül is. Muffinsütő formába 3 mélyedést mangalica zsírral kikenünk. A félretett 2 kanál rösti alapból kis kosárkákat formázunk, szépen belenyomkodjuk. A félretett nyers fasírt alapot 3 felé osztjuk és szépen ráépítjük a tetejére. 15 percre ment a sütőbe, ahol csodák csodájára - tökéletesen megsült, szépen kivettem és úgy elfogyott, mint nem sok minden, amit készítek.....
Legközelebb az egész muffin formát megtöltjük. Szerintem szavazzatok! 
Rösti Muffin a la Beastie
Pacman visszatér

Középen a Celebritás, körülötte a barátai

Megjegyzések

  1. Feltettelek a blogra! Hajrá Beastie!

    VálaszTörlés
  2. Meglepetésre, de sikerült muffin formában alkotnom :) - köszi

    VálaszTörlés
  3. A muffinos verzió nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  4. Az lett - volna - a fő fogás - csak gyáva voltam nagy lenni :) legközelebb.

    VálaszTörlés
  5. Nagyonjó!!! :) Nekem ez recept alapján főleg tócsni, bár biztos rösztinek is hívják, és én azt teflonos gofrisütőben is szoktam sütni, de ez a muffinformás mégjobb ötlet, főleg a fasírttal!!!
    Pacman rulez!!! :D
    (és lám, csak nem te is jobb fotós vagy nálam??? :D )

    VálaszTörlés
  6. Ja, nem, egy apró részlet elkerülte a figyelmem, a tócsniban nyers a krumpli... De azért hasonlít :)

    VálaszTörlés
  7. Köszi.

    Igen, van különbség a kettő között. Tócsnit én cukkiniből szoktam csinálni, füstölt sajttal. Ez amúgy az első Röstim - bár Svájcban kóstoltam néhányat.

    A fotózás pedig kamera, látószög és ötlet kérdése is, de a lényeg, hogy finom lett. Most ettem meg az ebédet reggelire :)

    VálaszTörlés
  8. Ötleges a szlogen!
    És a kaja... nekem nagyon bejönne! :) Beférek még én is a 4 vendég mellé ;) ígérem, nem eszek sokat :DD

    VálaszTörlés
  9. Hát ezzel nagyon szívesen jól laknék!:)

    VálaszTörlés
  10. Ezt mindenképp kipróbálom!! :) Nagyon jól hangzik:)

    VálaszTörlés
  11. Hűűű, nyami, nagyon fincsinek tűnik;))

    VálaszTörlés
  12. Köszönöm minden játékos társnak és erre látogató olvasónak a kedves szavakat, hogy megmondják a magukét. Örülök hogy tetszik az ötlet Nektek, mert itthon, nekünk is tetszik, csak kevés lett belőle. És izgulok, hogy mi lesz a szavazás végeredménye :)

    VálaszTörlés
  13. Hűű, de remek ötlet ez a muffinforma!!!

    VálaszTörlés
  14. Beastie!Ez nagyon finomságos lehet!Elviszem a receptet!A cukkinis tócsni receptedet megtalálom valahol?

    VálaszTörlés
  15. Jövő héten biztos meg fogom csinálni ezt a receptet, mert nálunk krumpli+hús a favorit. nem csak az ötlet hanem leginkább a humor miatt is Rád szavaztam:)

    VálaszTörlés
  16. De jó ötlet, lájkolom!! :DDD

    VálaszTörlés
  17. Köszönöm, nagyon jól esik a sok pozitív megszólalás. És köszönöm a 11 szavazatot is. Aki erre jár legközelebb (papír ceruza, mondom a címet)annak megsütök ebből egy tepsivel :)

    VálaszTörlés
  18. Akartam írni, hogy szerintem ezzel mindenképpen nevezz a laptopkonyhában is!
    http://laptopkonyha.hu/jatek/#sw_114_article_title
    Szenzációs a kajád! Már kitaláltuk a férjemmel, ha jönnek az öcsémék, neki megcsinálom, a desszert fokhagymás fagyi lesz. :) Ő biztos fogja értékelni!

    VálaszTörlés
  19. Köszi:)

    Lehet hogy nevezek is.... tegnap elkészítettem a teljes, immár csak muffin alapú rösti kombinációt s még egyet variáltam rajta. A főtt reszelt krumplit pirított hagymával, fűszerekkel, zsírral elkészítettem, s összekevertem a hús-fasírt alappal.... s így egybe keverve ment bele gombóconként a muffin formába. Mondhatom, még nagyobb sikert aratott :)

    VálaszTörlés
  20. T. Cím!
    Alulírott -Röst János (8800 Nagykanizsa, Alkotmány u. 185. sz.
    Email: Artur007@freemail.hu)- kéréssel fordulok Önhöz:

    A közeljövőben szeretnék megjelentetni nyomtatott (és online) kiadványként a „rösti” és a hasonló (tócsni, cicege, prósza, lapcsánka, stb.) vagy annak megfelelő magyar, valamint külföldi (svájci, német, cseh, angol, stb.) ételek összegyűjtött receptjeit, a „rösti” és a gasztronómia népszerűsítéseként.

    Az Ön blogjában szereplő, fenti, érintett ételek (önálló vagy köretkénti) receptjeinek a kiadványomban történő szerepeltetéséhez kérem hozzájárulásukat, nyilatkozatukat a vonatkozó szerzői jogvédelem szerint.
    Annak értelmében a forrásmegjelölés és az internetes elérhetőségük minden esetben a recept részét képezi.

    Az Önök részére névjegykártya méretű „logo” elhelyezését a kiadvány végén, a receptektől elkülönítve térítésmentesen biztosítok, igény szerint.

    Pozitív válaszukat várva:
    Nomen est omen.
    Nagykanizsa, 2011. 03. 23.
    Tisztelettel:
    Röst János

    VálaszTörlés
  21. No, most fedezgetem fel a blogodat, es most talaltam ra erre a receptre is. Csak gratulalni tudok. Nagyon jol nez ki, nagyon jol hangzik a recept, meg fogom csinalni (rosti-manias vagyok). Es meg a humorod is jo, ez egy jo blog!

    VálaszTörlés
  22. Hello Névtelen :)

    köszi - hájjal kenegeted kis szívemet - minden kritika és dicséret jól esik, így vagy úgy. A rösti pedig, még ebben a formában is, elég finom dolog.....

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke