A Kutya és Konyha blog gazdája, Autumn meghírdette az Online Vacsora Csatát, aminek első fordulójába bekerültem én is. Szépen kértek, hívtak, légyszi, légyszi, hát itt vagyok. Talán az egyetlen férfi. Tévénk nincs, a vacsora csaták nem tudom miről szólnak. Kitaláltam egy nagyszerű szlogent :
Nem a győzelem a fontos, hanem a készétel!
3 napja nem főztem semmit, csak töprengtem. Múlt éjjel már alig tudtam aludni, de végül meglett amit kerestem. Egyelőre fejben. Erősebb felem azt mondta, hogy ahogy elképzeltem, az nem jó, leragad, szét fog esni. Gyengébb, ám revolucionista felem meg azt mondta (a filmekben kicsi piros ördögként szokták ábrázolni a főhős fejétől balra) hogy megér egy próbát. Hát megérte. Erősebb felem gratulált s megcsókolt :) Egy szavazatot már kaptam. Jöjjön tehát a RÖSTI Muffin és barátai.
Rösti muffin sütőben |
- 1,3 kg krumpli
- 2 tojás
- só, bors
- fél fej hagyma
- 1 ek mangalica zsír
- reszelt sajt
- reszelt sajt
- tejföl
- 500 gr darált pulykahús
- 2 tojás
- fél fej hagyma
- fél fej hagyma
- zsemlemorzsa
- darált nyers csípős piros paprika
- majoranna, fokhagyma
- 1 ek mangalica zsír
- 1 ek mangalica zsír
- olaj a sütéshez
- forma a sütéshez
- forma a sütéshez
Serpenyős Rösti |
Elkészítés
A krumplit héjastól megfőzzük. Amikor kihűlt, megpucoljuk és nagy lukú reszelővel lereszeljük. Olajon egy fej hagymát pirítunk, de ne legyen barna. A felét (pont elfogyott a hagyma otthon) hozzátesszük a reszelt krumplihoz. Hozzáteszünk egy kanál mangalica zsírt. A 2 tojást. Fűszereket. És reszelt sajtot, mondjuk 5 dkg-t. Jól összekeverjük, sűrű masszát kapunk. Félreteszünk belőle 2 nagyobb kanálnyi keveréket. Itt lesz majd a design konyha. Előmelegítjük a sütőt. Teflon serpenyőt kis olajjal, zsírral kikenünk, majd belenyomkodjuk a krumplis masszát. A sütőben szép barnára sütjük. Egyszer megfordítottam, ami nem volt könnyű. Tejföllel tálaljuk, meg valamilyen friss salátával, de nem volt otthon.
Arany Rösti |
A darált húst, a korábban pirított fej hagyma másik felével összekeverjük. 2 tojást, fűszereket és érzéssel zsemlemorzsát adunk hozzá. Valamint darált nyers piros paprikát. És mangalica zsírt ide is. Félreteszünk belőle 2 nagyobb kanálnyi keveréket. Itt lesz majd a design konyha. Olajat forrósítunk serpenyőben. Kis gombócokat formázunk a hús keverékből, megforgatjuk zsemlemorzsában (családom külön kérése hogy így, s nem tepsiben, olaj nélkül süljön a fasírt) és közepes lángon szépen kisütjük mindet. Mehet is a tálalás a serpenyős röstivel, meg tejföllel. De jön a design konyha, amiért a csók járt, végül is. Muffinsütő formába 3 mélyedést mangalica zsírral kikenünk. A félretett 2 kanál rösti alapból kis kosárkákat formázunk, szépen belenyomkodjuk. A félretett nyers fasírt alapot 3 felé osztjuk és szépen ráépítjük a tetejére. 15 percre ment a sütőbe, ahol csodák csodájára - tökéletesen megsült, szépen kivettem és úgy elfogyott, mint nem sok minden, amit készítek.....
Legközelebb az egész muffin formát megtöltjük. Szerintem szavazzatok!
Rösti Muffin a la Beastie |
Pacman visszatér |
Középen a Celebritás, körülötte a barátai |
Egyszerűen zseniális:-)
VálaszTörlésFeltettelek a blogra! Hajrá Beastie!
VálaszTörlésMeglepetésre, de sikerült muffin formában alkotnom :) - köszi
VálaszTörlésA muffinos verzió nagyon tetszik!
VálaszTörlésAz lett - volna - a fő fogás - csak gyáva voltam nagy lenni :) legközelebb.
VálaszTörlésNagyonjó!!! :) Nekem ez recept alapján főleg tócsni, bár biztos rösztinek is hívják, és én azt teflonos gofrisütőben is szoktam sütni, de ez a muffinformás mégjobb ötlet, főleg a fasírttal!!!
VálaszTörlésPacman rulez!!! :D
(és lám, csak nem te is jobb fotós vagy nálam??? :D )
Ja, nem, egy apró részlet elkerülte a figyelmem, a tócsniban nyers a krumpli... De azért hasonlít :)
VálaszTörlésKöszi.
VálaszTörlésIgen, van különbség a kettő között. Tócsnit én cukkiniből szoktam csinálni, füstölt sajttal. Ez amúgy az első Röstim - bár Svájcban kóstoltam néhányat.
A fotózás pedig kamera, látószög és ötlet kérdése is, de a lényeg, hogy finom lett. Most ettem meg az ebédet reggelire :)
Ötleges a szlogen!
VálaszTörlésÉs a kaja... nekem nagyon bejönne! :) Beférek még én is a 4 vendég mellé ;) ígérem, nem eszek sokat :DD
Hát ezzel nagyon szívesen jól laknék!:)
VálaszTörlésMicsoda csodás ötletek
VálaszTörlésEzt mindenképp kipróbálom!! :) Nagyon jól hangzik:)
VálaszTörlésHűűű, nyami, nagyon fincsinek tűnik;))
VálaszTörlésKöszönöm minden játékos társnak és erre látogató olvasónak a kedves szavakat, hogy megmondják a magukét. Örülök hogy tetszik az ötlet Nektek, mert itthon, nekünk is tetszik, csak kevés lett belőle. És izgulok, hogy mi lesz a szavazás végeredménye :)
VálaszTörlésHűű, de remek ötlet ez a muffinforma!!!
VálaszTörlésBeastie!Ez nagyon finomságos lehet!Elviszem a receptet!A cukkinis tócsni receptedet megtalálom valahol?
VálaszTörlésJövő héten biztos meg fogom csinálni ezt a receptet, mert nálunk krumpli+hús a favorit. nem csak az ötlet hanem leginkább a humor miatt is Rád szavaztam:)
VálaszTörlésDe jó ötlet, lájkolom!! :DDD
VálaszTörlésEGyszerű, de NAGYSZERŰ!
VálaszTörlésKöszönöm, nagyon jól esik a sok pozitív megszólalás. És köszönöm a 11 szavazatot is. Aki erre jár legközelebb (papír ceruza, mondom a címet)annak megsütök ebből egy tepsivel :)
VálaszTörlésAkartam írni, hogy szerintem ezzel mindenképpen nevezz a laptopkonyhában is!
VálaszTörléshttp://laptopkonyha.hu/jatek/#sw_114_article_title
Szenzációs a kajád! Már kitaláltuk a férjemmel, ha jönnek az öcsémék, neki megcsinálom, a desszert fokhagymás fagyi lesz. :) Ő biztos fogja értékelni!
Köszi:)
VálaszTörlésLehet hogy nevezek is.... tegnap elkészítettem a teljes, immár csak muffin alapú rösti kombinációt s még egyet variáltam rajta. A főtt reszelt krumplit pirított hagymával, fűszerekkel, zsírral elkészítettem, s összekevertem a hús-fasírt alappal.... s így egybe keverve ment bele gombóconként a muffin formába. Mondhatom, még nagyobb sikert aratott :)
T. Cím!
VálaszTörlésAlulírott -Röst János (8800 Nagykanizsa, Alkotmány u. 185. sz.
Email: Artur007@freemail.hu)- kéréssel fordulok Önhöz:
A közeljövőben szeretnék megjelentetni nyomtatott (és online) kiadványként a „rösti” és a hasonló (tócsni, cicege, prósza, lapcsánka, stb.) vagy annak megfelelő magyar, valamint külföldi (svájci, német, cseh, angol, stb.) ételek összegyűjtött receptjeit, a „rösti” és a gasztronómia népszerűsítéseként.
Az Ön blogjában szereplő, fenti, érintett ételek (önálló vagy köretkénti) receptjeinek a kiadványomban történő szerepeltetéséhez kérem hozzájárulásukat, nyilatkozatukat a vonatkozó szerzői jogvédelem szerint.
Annak értelmében a forrásmegjelölés és az internetes elérhetőségük minden esetben a recept részét képezi.
Az Önök részére névjegykártya méretű „logo” elhelyezését a kiadvány végén, a receptektől elkülönítve térítésmentesen biztosítok, igény szerint.
Pozitív válaszukat várva:
Nomen est omen.
Nagykanizsa, 2011. 03. 23.
Tisztelettel:
Röst János
No, most fedezgetem fel a blogodat, es most talaltam ra erre a receptre is. Csak gratulalni tudok. Nagyon jol nez ki, nagyon jol hangzik a recept, meg fogom csinalni (rosti-manias vagyok). Es meg a humorod is jo, ez egy jo blog!
VálaszTörlésHello Névtelen :)
VálaszTörlésköszi - hájjal kenegeted kis szívemet - minden kritika és dicséret jól esik, így vagy úgy. A rösti pedig, még ebben a formában is, elég finom dolog.....