Az a kategória, hogy a jól sikerült recepten kicsit módosítok itt-ott, bővítem, ízesítem. Az alap egy nagyon jól sikerült krumplis kenyér volt, most kenyérlángos maradék nélkül, csak úgy, magáért. Random liszt választással - fehér tönköly liszttel. S mivel Timi szereti a bolti hagymás baguette-t, így pár fej pirított hagymával megdobva.
Hozzávalók:
- 55 dkg fehér tönköly liszt (gondolom a kalács feelinghez ez a fajta jelentősen hozzátett)
- 20 dkg főt, hámozott, negyedekre vágott krumpli
- 2 kis kanál só
- 2 kiskanál cukor
- negyed friss élesztő
- 2,5 dl víz
- 2 +2 ek olíva olaj
- 2 fej vörös hagyma
Elkészítés
A vizet, lisztet, élesztőt, sót, cukrot, 2 ek olívát és főtt krumplit beleteszem egy nagyszerű kenyérsütő gépbe és a dagaszt/keleszt programot bekapcsolom (másfél óra). Közben a másik 2 ek olíva olajon megpirítok 2 közepes fej, apróra vágott hagymát. Ha megpirult, szűrőbe szedem s hagyom, hogy kicsöpögjön az olaj belőle. Közben elkészül a kenyér.
Lisztezett deszkára borítom a tésztát, szépen kinyújtom téglalap alakúra. Beszórom a pirított hagymát (2 fejből alig-alig valami maradt meg, legközelebb durvulni fogok, emelem a tétet). Elkezdem összehajtogatni a tésztát. Gyúrófával átmegyek rajta, megint hajtogat, így tovább, amíg csak kedvem tartja. Mondjuk négyszer. Ismét téglalap (álló) a tésztám, itt-ott kilógó hagyma darabokkal. Alsó- felső végeit felhajtom, majd az oldalát is (nagyjából ezt az iskolát követve) végül feltekerem s elhelyezem egy sütőpapírral kibélelt tálban, további kelesztés, illetve majd sütés céljából. Megszórtam liszttel és a tetején egy vékony bemetszést tettem. Begyújtottam a gázsütőnket. Rátettem a tetejére a tálat, mert a felszálló hőben nagyon jól tud kelni. Mintegy óra hosszan . A sütőben csináltam egy kis vízgőzt (viráglocsoló spricnivel az alját bombáztam) majd egy kicsit a kenyeret is bevizeztem. Közepes lángon, néha oda nézve, hogy megfelelően sül-e, 1 órán át sütöttem. Türelmes voltam, megvártam a reggelt. Felszeleteléskor is érezhető volt, a kicsit másféle, puha álom állag. Aztán amikor beleharaptunk, hm, hm hmmmmmmm. Mint a kalács. És ezek a barna foltok benne, mintha csoki, vagy mazsola lenne. Persze, hagyma. Szóval, majdnem tökéletes kalács puhaság, enyhe hagyma odör kíséretében. Ajánlom a fehér tönkölyt és egyáltalán, ajánlom az otthoni kenyérsütést. Mert jó!
Hozzávalók:
- 55 dkg fehér tönköly liszt (gondolom a kalács feelinghez ez a fajta jelentősen hozzátett)
- 20 dkg főt, hámozott, negyedekre vágott krumpli
- 2 kis kanál só
- 2 kiskanál cukor
- negyed friss élesztő
- 2,5 dl víz
- 2 +2 ek olíva olaj
- 2 fej vörös hagyma
Elkészítés
A vizet, lisztet, élesztőt, sót, cukrot, 2 ek olívát és főtt krumplit beleteszem egy nagyszerű kenyérsütő gépbe és a dagaszt/keleszt programot bekapcsolom (másfél óra). Közben a másik 2 ek olíva olajon megpirítok 2 közepes fej, apróra vágott hagymát. Ha megpirult, szűrőbe szedem s hagyom, hogy kicsöpögjön az olaj belőle. Közben elkészül a kenyér.
Lisztezett deszkára borítom a tésztát, szépen kinyújtom téglalap alakúra. Beszórom a pirított hagymát (2 fejből alig-alig valami maradt meg, legközelebb durvulni fogok, emelem a tétet). Elkezdem összehajtogatni a tésztát. Gyúrófával átmegyek rajta, megint hajtogat, így tovább, amíg csak kedvem tartja. Mondjuk négyszer. Ismét téglalap (álló) a tésztám, itt-ott kilógó hagyma darabokkal. Alsó- felső végeit felhajtom, majd az oldalát is (nagyjából ezt az iskolát követve) végül feltekerem s elhelyezem egy sütőpapírral kibélelt tálban, további kelesztés, illetve majd sütés céljából. Megszórtam liszttel és a tetején egy vékony bemetszést tettem. Begyújtottam a gázsütőnket. Rátettem a tetejére a tálat, mert a felszálló hőben nagyon jól tud kelni. Mintegy óra hosszan . A sütőben csináltam egy kis vízgőzt (viráglocsoló spricnivel az alját bombáztam) majd egy kicsit a kenyeret is bevizeztem. Közepes lángon, néha oda nézve, hogy megfelelően sül-e, 1 órán át sütöttem. Türelmes voltam, megvártam a reggelt. Felszeleteléskor is érezhető volt, a kicsit másféle, puha álom állag. Aztán amikor beleharaptunk, hm, hm hmmmmmmm. Mint a kalács. És ezek a barna foltok benne, mintha csoki, vagy mazsola lenne. Persze, hagyma. Szóval, majdnem tökéletes kalács puhaság, enyhe hagyma odör kíséretében. Ajánlom a fehér tönkölyt és egyáltalán, ajánlom az otthoni kenyérsütést. Mert jó!
Hmmmmmmmmmmmmmmmm...
VálaszTörlésEgy kis kacsazsírral mellé, mondjuk ;-)
Éljen a házi kenyérsütés!
Éljen, éljen!
VálaszTörlésVan egy olyan megoldás, hogy paprikás(csípős) szalámival és édes méz csorgatva a tetejére! Fenomenál!
Juj ez nagyon izgalmas, csodásan néz ki
VálaszTörlésaz abszolút véletlen - pihe puha lágyság, tojás és jelentős mennyiségű cukor nélkül - köszi.
VálaszTörlésEz nagyon jó!
VálaszTörlésKöszi, épp elfogyott. De már megvan a következő kenyér, amit még nem sütöttem: http://krisztinakonyhaja.blogspot.com/2011/01/burgonyas-kenyer-acelban-sutve.html
VálaszTörlésnagyon tetszik, az új házban ki fogom próbálni, köszi! bármi, ami kelttészta az jöhet :D
VálaszTörlésnah, az új ház megvan, várom a vendég posztot :)
VálaszTörlés