Ugrás a fő tartalomra

Hagymás kalács ?

Az a kategória, hogy a jól sikerült recepten kicsit módosítok itt-ott, bővítem, ízesítem. Az alap egy nagyon jól sikerült krumplis kenyér volt, most kenyérlángos maradék nélkül, csak úgy, magáért. Random liszt választással - fehér tönköly liszttel. S mivel Timi szereti a bolti hagymás baguette-t, így pár fej pirított hagymával megdobva.
Hozzávalók:
- 55 dkg fehér tönköly liszt (gondolom a kalács feelinghez ez a fajta jelentősen hozzátett)
- 20 dkg főt, hámozott, negyedekre vágott krumpli
- 2 kis kanál só
- 2 kiskanál cukor
- negyed friss élesztő
- 2,5 dl víz
- 2 +2 ek olíva olaj
- 2 fej vörös hagyma

Elkészítés
A vizet, lisztet, élesztőt, sót, cukrot, 2 ek olívát és főtt krumplit beleteszem egy nagyszerű kenyérsütő gépbe és a dagaszt/keleszt programot bekapcsolom (másfél óra). Közben a másik 2 ek olíva olajon megpirítok 2 közepes fej, apróra vágott hagymát. Ha megpirult, szűrőbe szedem s hagyom, hogy kicsöpögjön az olaj belőle. Közben elkészül a kenyér.
Lisztezett deszkára borítom a tésztát, szépen kinyújtom téglalap alakúra. Beszórom a pirított hagymát (2 fejből alig-alig valami maradt meg, legközelebb durvulni fogok, emelem a tétet). Elkezdem összehajtogatni a tésztát. Gyúrófával átmegyek rajta, megint hajtogat, így tovább, amíg csak kedvem tartja. Mondjuk  négyszer. Ismét téglalap (álló) a tésztám, itt-ott kilógó hagyma darabokkal. Alsó- felső végeit felhajtom, majd az oldalát is (nagyjából ezt az iskolát követve) végül feltekerem s elhelyezem egy sütőpapírral kibélelt tálban, további kelesztés, illetve majd sütés céljából. Megszórtam liszttel és a tetején egy vékony bemetszést tettem. Begyújtottam a gázsütőnket. Rátettem a tetejére a tálat, mert a felszálló hőben nagyon jól tud kelni. Mintegy óra hosszan . A sütőben csináltam egy kis vízgőzt (viráglocsoló spricnivel az alját bombáztam) majd egy kicsit a kenyeret is bevizeztem. Közepes lángon, néha oda nézve, hogy megfelelően sül-e, 1 órán át sütöttem. Türelmes voltam, megvártam a reggelt. Felszeleteléskor is érezhető volt, a kicsit másféle, puha álom állag. Aztán amikor beleharaptunk, hm, hm hmmmmmmm. Mint a kalács. És ezek a barna foltok benne, mintha csoki, vagy mazsola lenne. Persze, hagyma. Szóval, majdnem tökéletes kalács puhaság, enyhe hagyma odör kíséretében. Ajánlom a fehér tönkölyt és egyáltalán, ajánlom az otthoni kenyérsütést. Mert jó!

Megjegyzések

  1. Hmmmmmmmmmmmmmmmm...

    Egy kis kacsazsírral mellé, mondjuk ;-)

    Éljen a házi kenyérsütés!

    VálaszTörlés
  2. Éljen, éljen!

    Van egy olyan megoldás, hogy paprikás(csípős) szalámival és édes méz csorgatva a tetejére! Fenomenál!

    VálaszTörlés
  3. Juj ez nagyon izgalmas, csodásan néz ki

    VálaszTörlés
  4. az abszolút véletlen - pihe puha lágyság, tojás és jelentős mennyiségű cukor nélkül - köszi.

    VálaszTörlés
  5. Köszi, épp elfogyott. De már megvan a következő kenyér, amit még nem sütöttem: http://krisztinakonyhaja.blogspot.com/2011/01/burgonyas-kenyer-acelban-sutve.html

    VálaszTörlés
  6. nagyon tetszik, az új házban ki fogom próbálni, köszi! bármi, ami kelttészta az jöhet :D

    VálaszTörlés
  7. nah, az új ház megvan, várom a vendég posztot :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke