Hagyma + lepény

Az előző bejegyzés következtében elfogyott az állandó alapanyagaink egyike, a krumpli. Mellette szokott lenni, közös kosárban a hagyma. Lassabban fogy, de most belehúzott. Ez a recept nagyon régen ki lett nyomtatva. Az ilyen ínséges időkre várt, hogy előkerüljön.
Hozzávalók:
- 25 dkg teljes kiőrlésű liszt - nálam tönköly
- 5 dkg vaj
- 2 dkg élesztő
- 5 ek. tej
- kis cukor
- kis só
a töltelékhez
- 50 dkg vöröshagyma
- 2 dl tejföl
- 2 tojás
- só
- bors
- majoranna, de lehet köménymag is


Az élesztőt langyos, cukros tejben megfuttatom. Itt kis türelem szükséges, szépen felbugyog. A lisztet összekeverem a sóval, vajjal,, élesztős folyadékkal és kis vízzel, hogy lágy, jól gyúrható tészta legyen a végeredmény. Meleg helyen - a begyújtott sütő tetején szépen megkelesztettem. Mivel teljes kiőrlésű a liszt, nem annyira látványos. A megkelt tésztát kinyújtottam, s belefektettem kedven sütő formámba. Forró sütőben 10 percig elősütöttem. Közben a hagymát megpucoltam, karikáztam és forró olíva olajon jól megpároltam, sóval, borssal, majorannával. Síppal, dobbal, nádi hegedűvel. Rátettem az egész hagymás dolgot az elősütött lepényre, s leöntöttem a tejföllel kikevert tojással. És jól megsütöttem. És jól megettem. Nehézség szerint 3/10. Íz szerint 6/10. Illat szerint 8/10. Átlag: 5,66.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések