Ismét közös családi ünnepség, ismét mindenki hoz valamit, s a valami több felől is sós dolog lett. Pogácsa, pogácsa. És sajtos csiga. Eredetileg strawberry-től.
Az egész kezdődött azzal, hogy nem vettem meg 204 magyar egységért a helyi bolt helyben sütött finomságát, ami sajtos csiga volt. Hanem belefutottam a fenti posztba. És a felkérésbe, hogy ha megsütöm, jöhetne a fénykép, mert Gasztrokadét van. Hát így.
Kétszer sütöttem (mert óriási az adag) s akik kóstolta (márpedig sokan) azoknak eléggé ízlett. Persze kérdeztem is a véleményeket, mert volt szó erről a hónap bloggere dologról is, meg úgy általában, a főzésről. Dávid unokatestvér "szóban lájkolta" copyright neki. Szóval ismét egy férfinak való, könnyen megsüthető, egyszerű sósság. Recept csak úgy fejből.
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt (nálam ez BL 50 és BL 80 keveréke volt,)
- 25 dkg puha, de nem olvasztott margarin
- 1 tk só
- 1 kis doboz tejföl - 175 gr - nálam éppen bio
- fél zacskó sütőpor (foszfátmentes nem volt, nem tudom miben lett volna más)
A töltelékhez:
- 25 dkg puha margarin
- 30 dkg reszelt sajt - Trappista, bár füstölttel harapott volna a csiga :)
A tészta hozzávalóit alaposan összekeverni s jól átgyúrni. Ez tovább tartott, mint számítottam, néhány kanál lisztet nem nagyon akart felvenni. De végül én győztem. 4 részre vágtam a tésztát, s mindegyiket téglalap alakúra nyújtottam, Nem hajszál vékonyra, olyan 2 mm-esre.
A töltelékhez valót is jól összegyúrtam, ez megvolt 1 perc alatt. Ezt is négy felé osztottam. A tészta téglalapokat jól, egyenletesen megkentem a vajas, sajtos kencével. Ez nem volt olyan egyszerű, ilyen sok szoba hőmérsékletű vaj nem könnyen oszlik egyenletesen, de mivel a tészta alatta masszív volt, minden rendben ment. Itt gondoltam rá, milyen lenne tört fokhagyma és őrölt bors bele, de nem, vendégségbe viszem, nem büntetünk. Hosszanti oldalánál, mint egy beigli, szorosan, szépen feltekertem. Mind a 4 tekercset beraktam a hűtőbe egy éjszakára. Szépen lehűlt, a vaj összefogta az egészet, nem úgy mint korábbi, friss kakaós csigáim esetében, melyek mind kinyíltak, kitekeredtek.
A sütőt másnap reggel begyújtottam s egy nagyobb tepsit kibéleltem sütőpapírral. Kivettem két rudat a hűtőből, majd ujjnyi karikákra vágtam, s elhelyeztem a képen látható módon, nem túl szűkösen egymáshoz őket. Közepes lángon, nálam háromnegyed óra alatt ropogósra sültek. Melegen kóstolgattam. De órákkal később, a vendégségben is rájártak. Intenzív sajtos, ropogós finomság. Ajánlom. Nagyfel a receptért!
Az egész kezdődött azzal, hogy nem vettem meg 204 magyar egységért a helyi bolt helyben sütött finomságát, ami sajtos csiga volt. Hanem belefutottam a fenti posztba. És a felkérésbe, hogy ha megsütöm, jöhetne a fénykép, mert Gasztrokadét van. Hát így.
Kétszer sütöttem (mert óriási az adag) s akik kóstolta (márpedig sokan) azoknak eléggé ízlett. Persze kérdeztem is a véleményeket, mert volt szó erről a hónap bloggere dologról is, meg úgy általában, a főzésről. Dávid unokatestvér "szóban lájkolta" copyright neki. Szóval ismét egy férfinak való, könnyen megsüthető, egyszerű sósság. Recept csak úgy fejből.
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt (nálam ez BL 50 és BL 80 keveréke volt,)
- 25 dkg puha, de nem olvasztott margarin
- 1 tk só
- 1 kis doboz tejföl - 175 gr - nálam éppen bio
- fél zacskó sütőpor (foszfátmentes nem volt, nem tudom miben lett volna más)
A töltelékhez:
- 25 dkg puha margarin
- 30 dkg reszelt sajt - Trappista, bár füstölttel harapott volna a csiga :)
A tészta hozzávalóit alaposan összekeverni s jól átgyúrni. Ez tovább tartott, mint számítottam, néhány kanál lisztet nem nagyon akart felvenni. De végül én győztem. 4 részre vágtam a tésztát, s mindegyiket téglalap alakúra nyújtottam, Nem hajszál vékonyra, olyan 2 mm-esre.
A töltelékhez valót is jól összegyúrtam, ez megvolt 1 perc alatt. Ezt is négy felé osztottam. A tészta téglalapokat jól, egyenletesen megkentem a vajas, sajtos kencével. Ez nem volt olyan egyszerű, ilyen sok szoba hőmérsékletű vaj nem könnyen oszlik egyenletesen, de mivel a tészta alatta masszív volt, minden rendben ment. Itt gondoltam rá, milyen lenne tört fokhagyma és őrölt bors bele, de nem, vendégségbe viszem, nem büntetünk. Hosszanti oldalánál, mint egy beigli, szorosan, szépen feltekertem. Mind a 4 tekercset beraktam a hűtőbe egy éjszakára. Szépen lehűlt, a vaj összefogta az egészet, nem úgy mint korábbi, friss kakaós csigáim esetében, melyek mind kinyíltak, kitekeredtek.
A sütőt másnap reggel begyújtottam s egy nagyobb tepsit kibéleltem sütőpapírral. Kivettem két rudat a hűtőből, majd ujjnyi karikákra vágtam, s elhelyeztem a képen látható módon, nem túl szűkösen egymáshoz őket. Közepes lángon, nálam háromnegyed óra alatt ropogósra sültek. Melegen kóstolgattam. De órákkal később, a vendégségben is rájártak. Intenzív sajtos, ropogós finomság. Ajánlom. Nagyfel a receptért!
Feltettem a FB oldalra! :)))
VálaszTörlésKöszi. és hogy hát pont ezzel a csigával nyertem meg a gasztrokadét játékot :) azt is köszi :)
VálaszTörlés