Ugrás a fő tartalomra

Karácsonykor hibázni - első rész :)

A vállalkozó szellem, a konyhai tapasztalat illetve a megfelelő időzítés hármasa nagyon fontos. Idén erős volt a vállalkozó szellem s mivel a többiből nem volt elég itthon, jött a karácsonyi lidércnyomás.

Ajándék halászlé


Idén, a közös, nagy családi karácsonyt ajándék tekintetében a közös vacsorában állapítottuk meg. Mindenki hozott saját maga által készített finomságot. Egyik öcsém és felesége - krumplisalátát (innen is üzenem - szuper finom volt), másik tesóm az innivalókról gondoskodott, Anyukám sütött húst s mi csináltunk halászlevet. Mert abban jók vagyunk. Van egy autentik szegedi recept (szintén munkahelyi best practice sharing), melyet nem először készítünk el. Eddig mindig jó volt.  December 23-án elkészítettük az alap levet. Isteni lett. Millió zöldség, halcsont, szépen megfőzve, turmixolva passzírozás helyett. Sehol egy szálka, sűrű, éppen jól csípős, nagyon nagy. Very there it is. Felhasználás viszont csak 25-én este. Hideg van, kibírja a konyhában is (ahol többször sütöttünk később). Fedél rajta, várja a bevetést. 25-én indulás előtt (át a nagycsaládi eseményre) Kíra leemelte a fedelet, hogy ez mi, mondjuk alaplé, mindjárt indulunk.  Kutyák a konyha ajtóban, egész család a konyha asztalnál. Fúj. Mi ez a büdös? Nem én voltam. Mindenki néz a másikra. Akkor biztos Laci volt, a mopsz, mert ő tud ilyen durvát. Aztán beugrott, lehet hogy a halászlé. És igen. Kőkeményen felforrt, megbuggyant. Fertelmes volt. Megy az egész a wc-be, a kutyáktól is sajnáljuk.

Fél 5. Ünnepi gyülekezés 5-től. Kaja 6-tól. Gyors szemle a hűtőben, a bepácolt halakból és egy kis pangasius filéből megismételhetem az alapot, döntöttem. Nem adtam fel. Gyorsan vásároltunk pár szem paradicsomot (az kifogyott) s az összes alap összetevővel gyorsan át a szülőkhöz. Ott egy és negyed óra alatt összeállt az alaplé, még fél óra a bepácolt halszeletekkel, s jó lett, the world is safe again, thanks to the powerpuff girls. 


További kalandok később. Stay tuned. 

Megjegyzések

  1. Hát igen, Murphy törvényei karácsonykor is beütnek :) Nekem is volt egy-két gyors megoldást igénylő bakim, de minden jól sikerült végül :)

    VálaszTörlés
  2. Itt az ideje megtanulni bajai módra is halászlét főzni :)

    VálaszTörlés
  3. Ez a harmadik halászlé főzésem, eddig minden rendben volt. Ez is rendben volt, csak kicsit kalandosra sikerült.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke