Karácsonykor hibázni - első rész :)

A vállalkozó szellem, a konyhai tapasztalat illetve a megfelelő időzítés hármasa nagyon fontos. Idén erős volt a vállalkozó szellem s mivel a többiből nem volt elég itthon, jött a karácsonyi lidércnyomás.

Ajándék halászlé


Idén, a közös, nagy családi karácsonyt ajándék tekintetében a közös vacsorában állapítottuk meg. Mindenki hozott saját maga által készített finomságot. Egyik öcsém és felesége - krumplisalátát (innen is üzenem - szuper finom volt), másik tesóm az innivalókról gondoskodott, Anyukám sütött húst s mi csináltunk halászlevet. Mert abban jók vagyunk. Van egy autentik szegedi recept (szintén munkahelyi best practice sharing), melyet nem először készítünk el. Eddig mindig jó volt.  December 23-án elkészítettük az alap levet. Isteni lett. Millió zöldség, halcsont, szépen megfőzve, turmixolva passzírozás helyett. Sehol egy szálka, sűrű, éppen jól csípős, nagyon nagy. Very there it is. Felhasználás viszont csak 25-én este. Hideg van, kibírja a konyhában is (ahol többször sütöttünk később). Fedél rajta, várja a bevetést. 25-én indulás előtt (át a nagycsaládi eseményre) Kíra leemelte a fedelet, hogy ez mi, mondjuk alaplé, mindjárt indulunk.  Kutyák a konyha ajtóban, egész család a konyha asztalnál. Fúj. Mi ez a büdös? Nem én voltam. Mindenki néz a másikra. Akkor biztos Laci volt, a mopsz, mert ő tud ilyen durvát. Aztán beugrott, lehet hogy a halászlé. És igen. Kőkeményen felforrt, megbuggyant. Fertelmes volt. Megy az egész a wc-be, a kutyáktól is sajnáljuk.

Fél 5. Ünnepi gyülekezés 5-től. Kaja 6-tól. Gyors szemle a hűtőben, a bepácolt halakból és egy kis pangasius filéből megismételhetem az alapot, döntöttem. Nem adtam fel. Gyorsan vásároltunk pár szem paradicsomot (az kifogyott) s az összes alap összetevővel gyorsan át a szülőkhöz. Ott egy és negyed óra alatt összeállt az alaplé, még fél óra a bepácolt halszeletekkel, s jó lett, the world is safe again, thanks to the powerpuff girls. 


További kalandok később. Stay tuned. 

Megjegyzések

  1. Hát igen, Murphy törvényei karácsonykor is beütnek :) Nekem is volt egy-két gyors megoldást igénylő bakim, de minden jól sikerült végül :)

    VálaszTörlés
  2. Itt az ideje megtanulni bajai módra is halászlét főzni :)

    VálaszTörlés
  3. Ez a harmadik halászlé főzésem, eddig minden rendben volt. Ez is rendben volt, csak kicsit kalandosra sikerült.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések