Ugrás a fő tartalomra

Nutella Hétfőn

Receptkereső szemem felfedezett egy gyöngyszemet Rita konyhájában, mely már első látásra is megvalósítható(nak tűnt).

A mogyorótöréssel kezdődött. Hát hogy ez sosem akar véget érni. Így már értem a tisztított mogyoró árát (20 dkg = 460 Ft). Vettem fél kilót (500 Ft) s egyenként dobáltam bele a mérlegbe, hogy mikor lesz meg a tíz deka. Nagyon lassan. Ólom lábakon :)


A képen látható az összetevők garmadája

  • 10 dkg pucolt, pirított, héjától megfosztott, megőrölt török mogyoró
  • 10 dkg pucolt, csomagolásától megfosztott, tibi, tört különleges étcsokoládé
  • 12 dkg magas tejszíntartalmú butter - vaj 
  • 150 ml tej
  • 2 tk. méz
  • 4 tk. nádcukor
A mézet, tejet, cukrot és vajat feltettem egy kis lábosba. Összeolvadtak, beletettem a csokidarabokat, s szép krémesre főztem. Levettem a tűzről s beleraktam kevergetés mellett az őrölt mogyorót. Simára kevertem. Az egészet még beletettem egy kézi botmixerre applikált aprítóba, s még krémesebbre kevertem. Ha profi gépem lett volna , még simábban ment volna az egész. Két kis üvegbe öntöttem, s lefotóztam.
Ami az első kóstolásnál kiderült, sokkal kevesebb étcsoki kerüljön bele, sokkal több mézzel ellensúlyozva. Mert hát ez nem olyan, mint a bolti Nutella, mondta Teó, a csalódás könnyeivel a szemében. Mindazonáltal világszám. Majd este Timi is ellenőrzi. Biztató kezdet. 

És süssetek hozzá Goffrit  a közös konyha(kert)ből :)

Megjegyzések

  1. Szuper! A méz miatt mi még kicsit várunk vele, bár pucolt hántolt TÖRÖK törökmogyoró kilószám lenne itthon. :P :D

    VálaszTörlés
  2. A továbblépés lehetősége gondolom a Török méz lesz :)

    VálaszTörlés
  3. A gyerekeknél nagyon nehéz legyőzni a boltit, száz kísérletből egyszer sikerül. Próbálkozunk tovább. :-)

    VálaszTörlés
  4. s most akkor a kevesebb étcsoki az a 10dkg, vagy annál kevesebb? s a méz?
    s a vajat is megfosszam-e a csomagolásától? ;)

    VálaszTörlés
  5. legyen az étcsoki csak 8 dkg. mézből mehet bele több, mert jó édes. a vajon nincs csomagolás, csak egy tartó. minden más stimmel :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke