hagymás tönkölyös baquette

Ismét a félórás reggeli szöszmösz, de most hagymás tönkölyös baquette formájában. Az alaptészta a híres és sokfelé olvasható dagasztás nélküli kenyérből származik, pirított hagymával és bazsalikommal fokozva, ami fokozható. Még nem kóstoltam. Itt a friss kép. És a recept.

Hozzávalók: 
- 1 pohár teljes kiőrlésű tönköly liszt
- 2 pohár finom fehér liszt BL-55
- 1 tk porélesztő
- 1 tk só 
- 1 tk búzasikér (elhagyható)
- 2 csipet szárított  bazsalikom
- 1 ek olivaolajon pirított vöröshagyma (ez lehet akár többszörös is)
- 1 és fél pohár víz (1 pohár 2,5 dcl)

A liszt és egyéb poralakú összetevőket elkeverem egy mély kelesztőtálba. Hozzáadom a vizet, s ilyen galuskás állagú tésztává kavargatom. Letakarva pihenget a konyha asztalon 12 órát. 

Lisztes deszkára borult reggel ötkor. Kicsit gyúrogattam, majd az egészet nagy lepény formába nyomkodtam szét, alaposan belisztezve. 3 egyforma széles darabra vágom, majd mint a bejglit, feltekerem. Belerakom a baguette formába (Fűszeres Eszter nyomán innen). Sütő begyújtva (sima gáz, had szóljon), s a tetején növekszik a 3 baguette a formatartó formában. Szóismétlés, elnézést. Fél óráig hagyom így, melegben. A sütő aljába kis vizet öntök (gázsütőben is, működik,de csak óvatosan) illetve megspriccelem a baquettek felszínét is kis vízzel. Ha sok vízzel "áztatnám" beleragadna a sütőformába, az meg elég béna, ha csak darabokban szedhető ki a végeredmény. 30 perc, illetve szép barnaságig sütés, néha az elején még kis vízpótlás az aljára. 

Kivesz, kihűl, megesz. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések