Ugrás a fő tartalomra

Formabontó Narancsos Süti

Volt egy felvetésem a szilikonos sütőforma nem működéséről. Úgy tűnik, máshol tökéletes, csak itt nem. Volt egy recept a Gasztrotipp Pite-péntek rovatából , de egy másfajta (minikuglóf) forma állt rendelkezésre. Volt aztán ma egy friss warning a citrus héjak haszontalanságáról. Ami már elkésett. Nem-Nem-Soha.         Majd előbb olvasok másnapi posztot, aztán nem sütök nem bio narancshéjból.

Hozzávalók:  
- 140 gr puha vaj
- 3 tojás (nálam a maradék elv alapján plusz 2 fehérje is beleugrott)
- 150 gr cukor
- 6 ek tej (3,6%-os bio, de persze ez nem számít)
- 1 nem bio narancs apróra aprított héját (alibiből jól megmostam előtte)
- 200 gr liszt
- 2 kiskanál sütőpor
- 50 gr apróra vagdalt tibi étcsoki

Roppant egyszerű recept, vagyis én így csináltam. Sütő begyújtva, legyen mondjuk 180 C. Puha vaj, 3 tojás és cukor - ezeket jól összekevertem robotgéppel. Biztos előbb kellett volna a tojás a cukorral, habosra, aztán meg a vaj stb, de nem így készült. Majd az egyéb hozzávalók. Alapos kevergetés. Szilikon minikuglóf formába bele a keveréket, s még maradt is bőven. Sajnos. A tepsibe a szilikon forma mellé kiterítettem 4 kanálnyi "tésztát" ami hamar ellapult, s hamar meg is sült. Bevittem kóstolónak a kiscsaládnak. Tökre ízlett nekik. Ilyen lapos cookie forma.
Szóval a formában 20 perc alatt megsült, szépen bebarnulva. A tetejét (alját) levagdostam (nem kell feltétlenül) s majd türelmesen kivártam míg teljesen kihűl. Minimum félóra. Akkor aztán tényleg hibátlanul kijött a formából, nem tapadt, ragadt. Rátettem rácsra, s olvasztott sárgabarackos-kekszes-étolajos csokikrémmel megöntöztem. Aztán be a hűtőbe. Élőben szebb.

Megjegyzések

  1. na és akkor mi a konklúzió? ízlett a csokis kuglóf is? mert csak azt írod, hogy élőben szebb:)

    btw, a fenti kép megint olyan, hogy meg nem mondtam volna, hogy egy pasi sütötte:)

    fantasztikus a lelkesedésed!!

    VálaszTörlés
  2. Csokis kuglóf körbekínál munkahely. Hűdejóötlet, meg hogycsinálta. Finom lett. Konklúzió: a szilikonformában teljesen ki kell hűlnie a cuccnak, s megfelelő helyről kell receptet választani :)

    VálaszTörlés
  3. A "Bé" konklúzióval teljesen egyetértek, az "A"-t még nem próbáltam.

    VálaszTörlés
  4. A muffinokat szeretjük még forrón kipiszkálni a fém sütőformából, mert hát türelmetlenek vagyunk. A szilikonost nem szabad piszkálni, szerintem.

    VálaszTörlés
  5. Nekem direkt a lapos tetszik! :) Konklúziókkal pedig egyetértek!

    VálaszTörlés
  6. A lapos sokkal jobban is sikerült. Csak sajnálattal vettem az "összeomlást" :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke