Porridge - zabkása. Univerzális étel, van akinek gyerekkora rémálma, van aki még sosem evett jót. Nem müzli. Gyerekkoromban egy darabig Kollath zabkása volt a vasárnapi húsleves helyett. Az kicsit más. Skóciában világbajnokságot rendeznek a porridge főzésből, most nyílt meg a nevezés. Tudományos alapokon, kigrammozott, szűrt vízzel, válogatott zabbal. Összetevők: zab, víz, só az alap kategóriában. Ehhez képest mi most nem a világbajnok recepttel vágunk neki a napunknak, hanem egy ír stílusú, krémesebb verzióval. Inspiráció a serious eats oldaláról.
Időhúzás érdekes információkkal. A zab kifejezetten gazdag rostokban, ami azt jelenti, hogy az elfogyasztott kása lassabban szívódik fel, laktató, a jóllakottság érzése tovább tart. Indítsd a napot egy tál zabkásával, akár délig nem fogsz megéhezni. A béta-glükánok jellegzetessége, hogy elősegítik a tirozin-tirozin peptid, vagyis a PYY-fehérje termelődését. Ez egy olyan hormonra hasonlító anyag, ami az éhségérzet kialakulását gátolja meg. Márpedig, ha nem vagy éhes, akkor a következő étkezés időpontját könnyedén ki lehet tolni. Ezáltal a zabkása segíthet a testsúlymegőrzésében, akár a súlyvesztésben is.
- 100 gr zabpehely, én a nagyobb szemű verziót javaslom. Vegyetek jó minőségű, kevesebb törmelékkel vegyített zabpelyhet.
- 350 ml hideg folyadék. Lehet tej vagy növényi tej, vagy 50% víz is akár.
- csipet só
- darabka vaj
- kevéske barna cukor
- friss bogyós gyümölcs, darabolt dió, stb feltétek
- Este egy lábosba mérem ki a zabpelyhet és szárazon, közepes hőfokon kicsit megpirítom. Vigyázni kell, könnyen odaéghet. A pirítással karakteresebb lesz az íze. Ez opcionális.
- Felöntöm a megadott folyadékkal, tejjel, vízzel, növényi tejjel. Elkeverem.
- Lefedve hűtőbe teszem egy éjszakára.
- Ha nem volt előzetes beáztatás, forrástól számítva kb. 20 percen keresztül főzöm, szinte állandóan kavargatva. Kis sóval ízesítem. Hirtelen sűrűsödik, hajlamos a fazékban odaégni. Ha nem elég puha a végeredmény, 60 ml vízzel és egy kis extra főzéssel még javítható az állaga.
- Reggel átkeverem a beáztatott zabpelyhet és felteszem közepes hőfokon főni. Kis sóval ízesítem.
- A beáztatott zabot kb. 5 percig főzöm, gyakran kevergetve.
- Amint a főzött zab állaga elég puha és krémes lesz, csökkentjük a hőfokot, s egy kis darab vajat keverünk bele.
- Még melegen megszórjuk barna cukorral, apró bogyós gyümölcsökkel, dióval, bármivel.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése