Ugrás a fő tartalomra

Krémes zabkása (ír stílus)

Porridge - zabkása. Univerzális étel, van akinek gyerekkora rémálma, van aki még sosem evett jót. Nem müzli. Gyerekkoromban egy darabig Kollath zabkása volt a vasárnapi húsleves helyett. Az kicsit más.  Skóciában világbajnokságot rendeznek a porridge főzésből, most nyílt meg a nevezés. Tudományos alapokon, kigrammozott, szűrt vízzel, válogatott zabbal. Összetevők: zab, víz, só az alap kategóriában. Ehhez képest mi most nem a világbajnok recepttel vágunk neki a napunknak, hanem egy ír stílusú, krémesebb verzióval. Inspiráció a serious eats oldaláról. 

Időhúzás érdekes információkkal. A zab kifejezetten gazdag rostokban, ami azt jelenti, hogy az elfogyasztott kása lassabban szívódik fel, laktató, a jóllakottság érzése tovább tart. Indítsd a napot egy tál zabkásával, akár délig nem fogsz megéhezni. A béta-glükánok jellegzetessége, hogy elősegítik a tirozin-tirozin peptid, vagyis a PYY-fehérje termelődését. Ez egy olyan hormonra hasonlító anyag, ami az éhségérzet kialakulását gátolja meg. Márpedig, ha nem vagy éhes, akkor a következő étkezés időpontját könnyedén ki lehet tolni. Ezáltal a zabkása segíthet a testsúlymegőrzésében, akár a súlyvesztésben is.


Összetevők: 2 főre
  • 100 gr zabpehely, én a nagyobb szemű verziót javaslom. Vegyetek jó minőségű, kevesebb törmelékkel vegyített zabpelyhet. 
  • 350 ml hideg folyadék. Lehet tej vagy növényi tej, vagy 50% víz is akár. 
  • csipet só
  • darabka vaj
  • kevéske barna cukor
  • friss bogyós gyümölcs, darabolt dió, stb feltétek
Elkészítés

Tapasztalatomat írom most le, a ráérős - beáztatós módszerrel kapcsolatban. 
A gyors reggeli módszernél az első 3 lépés kimarad. Zabpehely kimérve, rá a folyadék, innen indulunk. 
  • Este egy lábosba mérem ki a zabpelyhet és szárazon, közepes hőfokon kicsit megpirítom. Vigyázni kell, könnyen odaéghet. A pirítással karakteresebb lesz az íze. Ez opcionális. 
  • Felöntöm a megadott folyadékkal, tejjel, vízzel, növényi tejjel. Elkeverem. 
  • Lefedve hűtőbe teszem egy éjszakára. 
    • Ha nem volt előzetes beáztatás, forrástól számítva kb. 20 percen keresztül főzöm, szinte állandóan kavargatva. Kis sóval ízesítem. Hirtelen sűrűsödik, hajlamos a fazékban odaégni. Ha nem elég puha a végeredmény, 60 ml vízzel és egy kis extra főzéssel még javítható az állaga.  
  • Reggel átkeverem a beáztatott zabpelyhet és felteszem közepes hőfokon főni. Kis sóval ízesítem. 
  • A beáztatott zabot kb. 5 percig főzöm, gyakran kevergetve. 
  • Amint a főzött zab állaga elég puha és krémes lesz, csökkentjük a hőfokot, s egy kis darab vajat keverünk bele.
  • Még melegen megszórjuk barna cukorral, apró bogyós gyümölcsökkel, dióval, bármivel. 

Frissen fogyasztva az igazi, de ha marad másnapra, egy kis melegítéssel és friss gyümölccsel még mindig kíváló eledel


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke