Ugrás a fő tartalomra

Amerikai "Chop Suey"

Amit ma hoztam az "comfort food" - jelentése: általában egyszerű, jólesően finom étel. Az otthon, a biztonság, a melegség érzését adja. A comfort food kifejezés azzal fordított arányban terjedt el, amennyire egyre nagyobb hiányt szenvedünk ezekből az érzésekből. Nosztalgiát ébreszt. 

Az elnevezésnek kínai eredete van; a "Chop Suey" kifejezés kínai nyelven "tsa sui" (杂碎) és azt jelenti, hogy "maradék" vagy "vegyes összetevők". Az amerikai "Chop Suey" valójában egy, a kínai bevándorlók által honosított étel, amelyet az Egyesült Államokban átdolgoztak, kényelmesítették. Bejött az olasz vonal s innetől kezdve már nem volt megállás. 

Mára már egyáltalán nincs kínai kötődés a név hangzásán túl. Szójaszósz sincs benne. De gazdagítja a kultúrális sokszínűséget. Ja, ahogyan a kínai -amerikai - olasz nagymama készítette anno👵.  

Van aki amerikai gulyásnak hívja. Mi ne hívjuk így. Ötletes eredeti: seriuoseats. 

A System of a Down zenekarnak is van egy ilyen száma. Végre tudom, miről szól 💣

Nyitottságra és kísérletezésre fel, ne féljetek, jó lesz! 

Összetevők - 8-10 adagra - crowd pleaser 
  • 450 gr száraztészta, lehetőleg kisméretű, szarvacska, maccheroni
  • só ízlés szerint
  • 2  konzerv hámozott, egész paradicsom
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 ek vaj
  • 1 nagy vörös hagyma, megpucolva, felkockázva
  • 1 nagyobb kaliforniai paprika (végül is amerikai a recept) kicsumázva, kockázva
  • 4 gerezd fokhagyma, megtisztítva, felaprítva
  • 1 ek szárított oregánó
  • 1 tk szárított chili pehely, vagy cayane bors
  • kis csokor friss petrezselyem, felaprítva
  • 400 gr darált marhahús
  • 2 ek Worcestershire szósz
  • 250 ml csirkehús leves
  • fekete bors, frissen őrölt
  • 400 gr mozzarella sajt, kis kockákra vágva
  • 100 gr reszelt Cheddar vagy más zsíros sajt
Elkészítés
  1. A tésztát egy nagy tálba tesszük, felöntjük forró, enyhén sós vízzel és 20 percig állni hagyjuk. Az első tíz percben azért kétszer megkeverjük. 
  2. Nagy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzá az olívaolaj.
  3. Rátesszük a kockázott hagymát és a kaliforniai paprikát. A hagymát áttetszőre (nem barnára pirítani) pároljuk. 7 perc.
  4. Mehet hozzá az aprított fokhagyma, a chili pehely, oregánó és a petrezselyem fele. Még 1 perc.
  5. A serpenyő közepén helyet csinálunk, oda megy a darált hús. Emeljük a hőfokot, fakanállal lazítgatva addig pároljuk, amíg a rózsaszín el nem tűnik. 4 perc. 
  6. A két konzerv paradicsomot kibontjuk és botmixerrel pürésítjük, akár dobozában, akár külön tálban. Hozzáadjuk a serpenyős keverékhez, felforraljuk.

  7. Közben leöntjük a beáztatott tésztáról a vizet s beletesszük a serpenyőbe. Mármint a tésztát. 
  8. Hozzáadjuk a csirkehús levest, a Worcestershire szószt és jól elkeverjük. Lefedve, néha kevergetve a tészta főzési idejének kb. feléig főzzük, együtt a többi hozzávalóval, közepes hőfokon.
  9. Fedőt le, sóval és borssal ízesítjük és beledaraboljuk a mozzarellát. Elkezdjük gyorsan és sűrűn kevergetni, hogy a sajt, miközben megolvad, le tapadjon le az aljára. Ha megolvadtak, ismét lefedjük és a lehető legalacsonyabb hőfokon még 3 percig főzzük.
  10. Megszórjuk reszelt sajttal, petrezselyemmel és a hőt lekapcsolva, fedő alatt még 5 percet pihentetjük, sajt olvadásig. Frissen, maradék petrezselyemmel megszórva tálaljuk, plusz szósz is jöhet mellé, aki szereti. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke