Amit ma hoztam az "comfort food" - jelentése: általában egyszerű, jólesően finom étel. Az otthon, a biztonság, a melegség érzését adja. A comfort food kifejezés azzal fordított arányban terjedt el, amennyire egyre nagyobb hiányt szenvedünk ezekből az érzésekből. Nosztalgiát ébreszt.
Az elnevezésnek kínai eredete van; a "Chop Suey" kifejezés kínai nyelven "tsa sui" (杂碎) és azt jelenti, hogy "maradék" vagy "vegyes összetevők". Az amerikai "Chop Suey" valójában egy, a kínai bevándorlók által honosított étel, amelyet az Egyesült Államokban átdolgoztak, kényelmesítették. Bejött az olasz vonal s innetől kezdve már nem volt megállás.
Van aki amerikai gulyásnak hívja. Mi ne hívjuk így. Ötletes eredeti: seriuoseats.
A System of a Down zenekarnak is van egy ilyen száma. Végre tudom, miről szól 💣
- 450 gr száraztészta, lehetőleg kisméretű, szarvacska, maccheroni
- só ízlés szerint
- 2 konzerv hámozott, egész paradicsom
- 2 ek olívaolaj
- 2 ek vaj
- 1 nagy vörös hagyma, megpucolva, felkockázva
- 1 nagyobb kaliforniai paprika (végül is amerikai a recept) kicsumázva, kockázva
- 4 gerezd fokhagyma, megtisztítva, felaprítva
- 1 ek szárított oregánó
- 1 tk szárított chili pehely, vagy cayane bors
- kis csokor friss petrezselyem, felaprítva
- 400 gr darált marhahús
- 2 ek Worcestershire szósz
- 250 ml csirkehús leves
- fekete bors, frissen őrölt
- 400 gr mozzarella sajt, kis kockákra vágva
- 100 gr reszelt Cheddar vagy más zsíros sajt
- A tésztát egy nagy tálba tesszük, felöntjük forró, enyhén sós vízzel és 20 percig állni hagyjuk. Az első tíz percben azért kétszer megkeverjük.
- Nagy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzá az olívaolaj.
- Rátesszük a kockázott hagymát és a kaliforniai paprikát. A hagymát áttetszőre (nem barnára pirítani) pároljuk. 7 perc.
- Mehet hozzá az aprított fokhagyma, a chili pehely, oregánó és a petrezselyem fele. Még 1 perc.
- A serpenyő közepén helyet csinálunk, oda megy a darált hús. Emeljük a hőfokot, fakanállal lazítgatva addig pároljuk, amíg a rózsaszín el nem tűnik. 4 perc.
- A két konzerv paradicsomot kibontjuk és botmixerrel pürésítjük, akár dobozában, akár külön tálban. Hozzáadjuk a serpenyős keverékhez, felforraljuk.
- Közben leöntjük a beáztatott tésztáról a vizet s beletesszük a serpenyőbe. Mármint a tésztát.
- Hozzáadjuk a csirkehús levest, a Worcestershire szószt és jól elkeverjük. Lefedve, néha kevergetve a tészta főzési idejének kb. feléig főzzük, együtt a többi hozzávalóval, közepes hőfokon.
- Fedőt le, sóval és borssal ízesítjük és beledaraboljuk a mozzarellát. Elkezdjük gyorsan és sűrűn kevergetni, hogy a sajt, miközben megolvad, le tapadjon le az aljára. Ha megolvadtak, ismét lefedjük és a lehető legalacsonyabb hőfokon még 3 percig főzzük.
- Megszórjuk reszelt sajttal, petrezselyemmel és a hőt lekapcsolva, fedő alatt még 5 percet pihentetjük, sajt olvadásig. Frissen, maradék petrezselyemmel megszórva tálaljuk, plusz szósz is jöhet mellé, aki szereti.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése