"Stayin' alive" az az igazság, hogy még mindig főzök, sütök, de közben eltelt egy Covid évszázad. Mindeközben egy csomó jó dolgot ettem s valamit eltettem az emlékezetembe és a könyvjelzők közé is... ezt az egy lepényfélét viszont már több ismerősnek is továbbadtam. Jöjjön most a saját verzió, mert ugye ez is van máshol magyarul. Amúgy Beastie's Bistro profilba vágó fogás, első osztály, hegyezzétek a fakanalat. A képek sajnos nem sajátok, mert olyan gyorsan elfogy minden, hogy nincs időm lefotózni :) Thanks /credit to https://www.mycookingjourney.com/. Pénteki, húsmentes, fenntartható. Talán.
Elkészítési idő - 20 perc, plusz 45-60 perc pihenőidő.
Sütési idő - 15 perc
Szükséges hozzávalók a tésztához - 6 lepényhez
Liszt - 360 gr
Aktív száraz élesztő - 1 tasak (7 gr)
Cukor - 1 teáskanál
Olívaolaj - 3 evőkanál plusz további, amikor sütjük a lepényeket
(Görög) joghurt - 2 evőkanál
Só - 1 teáskanál
Meleg víz - 230 ml (1 csésze)
Szükséges hozzávalók a töltelék elkészítéséhez
Spenót - 500 gr, lehet fagyasztott (akár darabos is) vagy friss is
Hagyma - 1 nagy fej (apróra vágva)
Feta vagy krémfehér sós sajt - 250 gr
Száraz, morzsolt chilli paprika - 1 ½ teáskanál (a fűszeresség alapján állítsuk be)
Őrölt bors - ízlés szerint
Olívaolaj - 2 teáskanál
Tészta
- Magas falú pohárban, a langyos vízbe elkeverjük a cukrot és a porélesztőt. 10 percig hagyjuk, hogy aktívkodjon, felhabozzon az élesztő.
- Összekeverjük a lisztet, a sót egy nagy keverőtálban, hozzáadjuk a habos élesztőt, olívaolajat, görög joghurtot és robotgéppel, dagasztó kanállal egynemű, homogén tésztává dagasztjuk.
- A puha, enyhén még ragacsos tésztát, lisztezett felületen 6 egyelő részre osztjuk, kis gombócokat formálunk belőlük.
- A gombócokat egymástól ujjnyi távolságra, egy kiolajozott tepsibe tesszük. Letakarjuk és meleg helyen 30 percet kelni hagyjuk. Duplájára kel, ha türelmesek vagyunk.
Töltelék
- Ha fagyasztott spenótból dolgozunk, hagyjuk előtte kiolvadni, vagy rásegítünk mikróval, kifacsarjuk belőle a nedvesség nagy részét. Ha friss spenótunk van, megpucoljuk a szárától, apróra vágjuk, s innen indulunk a receptben.
- Serpenyőben 2 ek. olívaolajat forrósítunk, beletesszük a fej megpucolt, apróra vágott hagymát. Opálosra pároljuk, nem kell karamellizálni.
- Rátesszük a spenótot, megszórjuk chili paprikával, közepes hőfokon, kevergetve összefőzzük. Kis bors ilyenkor mehet rá, ízlés szerint.
- Ha megfőtt a spenót, belemorzsoljuk a feta sajtot és elkeverjük. Minél jobban feloldódjon benne a sajt, ami magában is elég sós, szóval kóstoljunk, mielőtt sóznánk.
- Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk kihűlni. Botmixerrel ízlés szerint pépesíthetjük is, ajánlott, bár kevésbé rusztikus. Forró töltelékkel nem túl kényelmes dolgozni.
Végjáték, sütés
- A duplájára kelt cipókat lisztezett felületre tesszük, sodrófával kinyújtjuk, majd ha gondoljátok, a képen látható módon megtöltitek a spenótos töltelék egy-hatodával. Én nem mindig nyújtom ilyen vékonyra, nálunk szeretik a kicsit vastagabb tésztát :)
- A tölteléket középre teszem, s szinte tetszőleges sorrendben a sarkokat vagy oldalakat egymásra hajtogatom. Ezt követően már nem lapítom tovább a töltött lepényt, félő, hogy oldalt kilukad a tészta.
- Egyszerre két ilyen töltött lepényt készítek elő. Egyik oldalukat megkenem olívaolajjal. Ha túl sokáig maradnak ebben az állapotban, sütés nélkül, akkor a kelési folyamat miatt meglágyul a tészta, nehezebb lesz áttenni őket a serpenyőbe.
- Serpenyőt melegítek elő közepes hőfokra, s ha belefér, egyszerre két lepényt teszek bele, olajos oldallal lefelé. Oldalanként kb. 2-3 percet sütöm, ez nagyban függ a sütőd, főzőlapod teljesítményétől. Közepes hőfok, átsütjük.
- Megkenjük kis olajjal a tetejét is, majd megfordítjuk, itt már rövidebb a sütési idő, ne égessük.
- Tányérra szedjük, friss citromlével vagy tejföllel tálaljuk, (késsel, villával) fogyasztjuk, éljen a szakács.
Ez a 6 lepény egy kisebb család egészséges és laktató vacsorája lehet, bátran fogyasszunk hozzá idény zöldségeket, paradicsomot, paprikát, uborkát és újhagymát. Nem fogjátok megbánni 😃.
Nahát, egy régi receptért jöttem, és váratlan meglepetésként frissült a blog :) szuper, hajrá!
VálaszTörlés