Ugrás a fő tartalomra

Gözleme, az utcai török lepény

"Stayin' alive" az az igazság, hogy még mindig főzök, sütök, de közben eltelt egy Covid évszázad. Mindeközben egy csomó jó dolgot ettem s valamit eltettem az emlékezetembe és a könyvjelzők közé is... ezt az egy lepényfélét viszont már több ismerősnek is továbbadtam. Jöjjön most a saját verzió, mert ugye ez is van máshol magyarul. Amúgy Beastie's Bistro profilba vágó fogás, első osztály, hegyezzétek a fakanalat. A képek sajnos nem sajátok, mert olyan gyorsan elfogy minden, hogy nincs időm lefotózni :) Thanks /credit to https://www.mycookingjourney.com/. Pénteki, húsmentes, fenntartható. Talán. 


Elkészítési idő - 20 perc, plusz 45-60 perc pihenőidő.
Sütési idő - 15 perc


Szükséges hozzávalók a tésztához - 6 lepényhez

Liszt - 360 gr
Aktív száraz élesztő - 1 tasak (7 gr)
Cukor - 1 teáskanál
Olívaolaj - 3 evőkanál plusz további, amikor sütjük a lepényeket
(Görög) joghurt - 2 evőkanál
Só - 1 teáskanál
Meleg víz - 230 ml (1 csésze) 

Szükséges hozzávalók a  töltelék elkészítéséhez 
Spenót - 500 gr, lehet fagyasztott (akár darabos is) vagy friss is
Hagyma - 1 nagy fej (apróra vágva)
Feta vagy krémfehér sós sajt - 250 gr 
Száraz, morzsolt chilli paprika  - 1 ½ teáskanál (a fűszeresség alapján állítsuk be)
Őrölt bors - ízlés szerint
Olívaolaj - 2 teáskanál

Tészta
  1. Magas falú pohárban, a langyos vízbe elkeverjük a cukrot és a porélesztőt. 10 percig hagyjuk, hogy aktívkodjon, felhabozzon az élesztő.
  2. Összekeverjük a lisztet, a sót egy nagy keverőtálban, hozzáadjuk a habos élesztőt, olívaolajat, görög joghurtot és robotgéppel, dagasztó kanállal egynemű, homogén tésztává dagasztjuk. 
  3. A puha, enyhén még ragacsos tésztát, lisztezett felületen 6 egyelő részre osztjuk, kis gombócokat formálunk belőlük.  
  4. A gombócokat egymástól ujjnyi távolságra, egy kiolajozott tepsibe tesszük. Letakarjuk és meleg helyen 30 percet kelni hagyjuk. Duplájára kel, ha türelmesek vagyunk. 
Töltelék
  1. Ha fagyasztott spenótból dolgozunk, hagyjuk előtte kiolvadni, vagy rásegítünk mikróval,  kifacsarjuk belőle a nedvesség nagy részét. Ha friss spenótunk van, megpucoljuk a szárától, apróra vágjuk, s innen indulunk a receptben.
  2. Serpenyőben 2 ek. olívaolajat forrósítunk, beletesszük a fej megpucolt, apróra vágott hagymát. Opálosra pároljuk, nem kell karamellizálni. 
  3. Rátesszük a spenótot, megszórjuk chili paprikával, közepes hőfokon, kevergetve összefőzzük. Kis bors ilyenkor mehet rá, ízlés szerint.  
  4. Ha megfőtt a spenót, belemorzsoljuk a feta sajtot és elkeverjük. Minél jobban feloldódjon benne a sajt, ami magában is elég sós, szóval kóstoljunk, mielőtt sóznánk.
  5. Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk kihűlni. Botmixerrel ízlés szerint pépesíthetjük is, ajánlott, bár kevésbé rusztikus. Forró töltelékkel nem túl kényelmes dolgozni. 
Végjáték, sütés
  1. A duplájára kelt cipókat lisztezett felületre tesszük, sodrófával kinyújtjuk, majd ha gondoljátok, a képen látható módon megtöltitek a spenótos töltelék egy-hatodával. Én nem mindig nyújtom ilyen vékonyra, nálunk szeretik a kicsit vastagabb tésztát :)
  2. A tölteléket középre teszem, s szinte tetszőleges sorrendben a sarkokat vagy oldalakat egymásra hajtogatom. Ezt követően már nem lapítom tovább a töltött lepényt, félő, hogy oldalt kilukad a tészta. 
  3. Egyszerre két ilyen töltött lepényt készítek elő. Egyik oldalukat megkenem olívaolajjal. Ha túl  sokáig maradnak ebben az állapotban, sütés nélkül, akkor a kelési folyamat miatt meglágyul a tészta, nehezebb lesz áttenni őket a serpenyőbe.
  4. Serpenyőt melegítek elő közepes hőfokra, s ha belefér, egyszerre két lepényt teszek bele, olajos oldallal lefelé. Oldalanként kb. 2-3 percet sütöm, ez nagyban függ a sütőd, főzőlapod teljesítményétől. Közepes hőfok, átsütjük. 
  5. Megkenjük kis olajjal a tetejét is, majd megfordítjuk, itt már rövidebb a sütési idő, ne égessük. 
  6. Tányérra szedjük, friss citromlével vagy tejföllel tálaljuk, (késsel, villával) fogyasztjuk, éljen a szakács.
Ez a 6 lepény egy kisebb család egészséges és laktató vacsorája lehet, bátran fogyasszunk hozzá idény zöldségeket, paradicsomot, paprikát, uborkát és újhagymát. Nem fogjátok megbánni 😃. 

Megjegyzések

  1. Nahát, egy régi receptért jöttem, és váratlan meglepetésként frissült a blog :) szuper, hajrá!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke