Ugrás a fő tartalomra

Krémes sütőtök álomtorta

Aki ismer, annak nem újdonság. A többieknek pedig kedvcsináló. Mert az a torta nagyon ott van. Mousseszerű krém, mogyorós, ropogós kekszréteg alul, a "jaj, csak még egy szelettel" kategória egyik győztese. Születésnapra készült, ami ráadásul Húsvétkor volt, másik kettővel együtt, méltó az ünneplésre. Thanks for the inspiration food52 :). A hozzávalók mennyiségétől senki ne ijedjen meg.


Hozzávalók a ropogós keksz réteghez
  • 100 gr egész törökmogyoró, hámozatlan
  • 25 gr sótlan vaj
  • 25 gr barna cukor
  • 1/2 tk tengeri só (pehely) 
  • 1 tk őrölt fahéj 
  • 200 gr darált ropogós keksz morzsa
Hozzávalók a krémes töltelékhez
  • 360  gr sütőtök pűré 
  • 375 gr krémsajt vagy mascarpone 
  • 265 gr barna cukor 
  • 1 tk őrölt fahéj (nem őrült)
  • 1 tk őrölt gyömbér 
  • 1/2 tk őrölt kardamon (kimaradt) 
  • 3 tojás
  • 2 ek fehér liszt 
  • 150 ml zsíros tejföl 

Hozzávalók a tetejéhez
  • 300 ml zsíros tejföl 
  • 50 gr barna cukor 
  • 1   tk vanília esszencia vagy 1/2 vanília kikapart magja 
Elkészítés

  1. Sütőtök pürét készítünk, legjobb héjában megsütni, majd meghámozni, összetörni. 
  2. A török mogyorót egy száraz serpenyőben óvatosan, pár percig pirítjuk, vigyázva, oda ne égjen. Kevergetjük, rázogatjuk. Ha már kezd kicsit barnulni, lekapcsoljuk és két réteg konyharuha közé tesszük a mogyorókat, és alaposan átdörzsöljük. Lejön a héja. Aprító gép segítségével megdaráljuk, maradhatnak nagyobb darabok is benne, nem lisztet készítünk.
  3. A kekszet is (ha még nem morzsa) aprító segítségével ledaráljuk, hozzáadjuk a fűszereket, mogyorót, olvasztott vajat és az aprítóban egy rövidet keverünk rajta. Maradjon darabos, maradjon ropogós. 
  4. Magas falú, kapcsos sütőforma alját kicsit vajazzuk, majd az összekevert, fűszeres kekszmorzsát elterítjük benne, óvatosan bele nyomkodva, de nem tömörítve. 180 C-os, előmelegített sütőben 10 percet sütjük. Kivesszük, hagyjuk kihűlni. 
  5. Közben összekeverjük a krémes tölteléket. Robotgéppel először a krémsajtot, cukrot és a fűszereket keverjük krémesre, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat is. Ezt követően jöhet a sütőtök püré, majd a liszt és végül a tejföl. Sűrű, ízletes krémet kapunk.
  6. Beleöntjük a sült kekszes formánkba és 180 C-on, 25-30 percet sütjük. 
  7. Kivesszük és tíz percet hűlni hagyjuk. 
  8. Összekeverjük a tejfölt, cukrot és vaníliát, simára, géppel. 
  9. Egyenletesen ráöntjük a torta tetejére, elsimítjuk.
  10. Visszatesszük a sütőbe, 180 C-ra, még tíz percre.
  11. Elkészült, a pulton hagyjuk kihűlni.
  12. Mehet a hűtőbe, 6 órát pihentetjük, majd ügyesen levesszük a kapcsos formát róla ás szeletenként tálaljuk. 
Olyan finom, lágy és édes, pikánsan izgalmas. Harmonikus ízek. Kipróbálásra javaslom. Most. 

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke