Krémes sütőtök álomtorta

Aki ismer, annak nem újdonság. A többieknek pedig kedvcsináló. Mert az a torta nagyon ott van. Mousseszerű krém, mogyorós, ropogós kekszréteg alul, a "jaj, csak még egy szelettel" kategória egyik győztese. Születésnapra készült, ami ráadásul Húsvétkor volt, másik kettővel együtt, méltó az ünneplésre. Thanks for the inspiration food52 :). A hozzávalók mennyiségétől senki ne ijedjen meg.


Hozzávalók a ropogós keksz réteghez
  • 100 gr egész törökmogyoró, hámozatlan
  • 25 gr sótlan vaj
  • 25 gr barna cukor
  • 1/2 tk tengeri só (pehely) 
  • 1 tk őrölt fahéj 
  • 200 gr darált ropogós keksz morzsa
Hozzávalók a krémes töltelékhez
  • 360  gr sütőtök pűré 
  • 375 gr krémsajt vagy mascarpone 
  • 265 gr barna cukor 
  • 1 tk őrölt fahéj (nem őrült)
  • 1 tk őrölt gyömbér 
  • 1/2 tk őrölt kardamon (kimaradt) 
  • 3 tojás
  • 2 ek fehér liszt 
  • 150 ml zsíros tejföl 

Hozzávalók a tetejéhez
  • 300 ml zsíros tejföl 
  • 50 gr barna cukor 
  • 1   tk vanília esszencia vagy 1/2 vanília kikapart magja 
Elkészítés

  1. Sütőtök pürét készítünk, legjobb héjában megsütni, majd meghámozni, összetörni. 
  2. A török mogyorót egy száraz serpenyőben óvatosan, pár percig pirítjuk, vigyázva, oda ne égjen. Kevergetjük, rázogatjuk. Ha már kezd kicsit barnulni, lekapcsoljuk és két réteg konyharuha közé tesszük a mogyorókat, és alaposan átdörzsöljük. Lejön a héja. Aprító gép segítségével megdaráljuk, maradhatnak nagyobb darabok is benne, nem lisztet készítünk.
  3. A kekszet is (ha még nem morzsa) aprító segítségével ledaráljuk, hozzáadjuk a fűszereket, mogyorót, olvasztott vajat és az aprítóban egy rövidet keverünk rajta. Maradjon darabos, maradjon ropogós. 
  4. Magas falú, kapcsos sütőforma alját kicsit vajazzuk, majd az összekevert, fűszeres kekszmorzsát elterítjük benne, óvatosan bele nyomkodva, de nem tömörítve. 180 C-os, előmelegített sütőben 10 percet sütjük. Kivesszük, hagyjuk kihűlni. 
  5. Közben összekeverjük a krémes tölteléket. Robotgéppel először a krémsajtot, cukrot és a fűszereket keverjük krémesre, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat is. Ezt követően jöhet a sütőtök püré, majd a liszt és végül a tejföl. Sűrű, ízletes krémet kapunk.
  6. Beleöntjük a sült kekszes formánkba és 180 C-on, 25-30 percet sütjük. 
  7. Kivesszük és tíz percet hűlni hagyjuk. 
  8. Összekeverjük a tejfölt, cukrot és vaníliát, simára, géppel. 
  9. Egyenletesen ráöntjük a torta tetejére, elsimítjuk.
  10. Visszatesszük a sütőbe, 180 C-ra, még tíz percre.
  11. Elkészült, a pulton hagyjuk kihűlni.
  12. Mehet a hűtőbe, 6 órát pihentetjük, majd ügyesen levesszük a kapcsos formát róla ás szeletenként tálaljuk. 
Olyan finom, lágy és édes, pikánsan izgalmas. Harmonikus ízek. Kipróbálásra javaslom. Most. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések