"mac and cheese" karfiol (lowcarb)

A "mac and cheese" egy tipikus, amerikai komfort food. Kényelmes, gyors, tápláló, nevezhetjük sajtos tésztának is. 2013-ban már volt róla szó itt a blogon is. Meg a világhálón. 

Mac = macaroni, rövid csőtészta,  cheese = sajt. Ha ebből kihagyjuk a tésztát, akkor mi lesz? Hogyan oldjuk meg ezt a népszerű ételt egészségesebben? A titkot csak az étel jóízű elfogyasztását követően mondhatod el. Addig bírd ki. Utána meg úgyis mindegy, csak szeretni fognak érte :) Amúgy ez is a delish.com-ról van. 

Hozzávalók 6 főre:
- 2 kisebb fej karfiol ( nem több mint 1,5 kg összesen)
- 100 gr vaj
- 62 gr liszt (kicsi szénhidrát)
- 720 ml zsíros tej
- 1 tk. csípős szósz (opcionális)
- 1 tk. só
- 1 tk. (magos) mustár
- frissen őrölt fekete bors
- 200 gr reszelt mozzarella
- 200 gr reszelt (vörös) cheddar vagy más zsíros sajt
- metélőhagyma

Elkészítés 

  1. A karfiolokat megpucoljuk, megmossuk és kis rózsákra szedjük. Minél kisebb, annál jobb. Nagy edénybe vizet forralunk, enyhén megsózva. Beletesszük a karfiol darabokat és a lobogó vízben főzzük 5-7 percig, villa puhaságúra (ha könnyedén beleszúrjuk a villát, akkor jó).                                                                                                                                                                     
  2. Egy nagy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, 2-3 percet pirítjuk. Hozzáadjuk a tejet, alaposan elkeverjük, mehet bele a magos mustár, csípős szósz, só, bors. 5 percig főzzük, kevergetjük, jól be fog sűrűsödni.                                                                                       
  3. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a reszelt sajtokat, kevergetjük, amíg el nem olvadnak. Beleforgatjuk a leszűrt karfiol rózsákat, hogy mindenhol sajtszósz borítsa. Ha szükséges, kicsit összemelegítjük. Ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük, megszórjuk aprított metélőhagymával. Frissen tálaljuk. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések