Ugrás a fő tartalomra

50/50 Zsemle

A dagasztás nélküli pékárú örök kedvenc. Nincs vele gond, erőfeszítés, 100 % siker, finom. Kimondottan nem gyors. 

Amikor dagasztani kell, formálni, gyúrni a tésztát, keleszteni, formálni, majd újra keleszteni, akkor azon töprengek, hogy mikor lesz már jó? Jó ez az ruganyosság? Még gyúrjam? Kételkedem, és közben minden rendben. Mint ennél a kiváló, (majdnem) teljes kiőrlésű zsemlénél. És vegán étrendbe is mehet. Mercy, whatjessicabakednext :)


Hozzávaló 12 zsemléhez

- 275 gr fehér kenyér liszt
- 275 gr teljes kiőrlésű liszt
- 1,25 teáskanál instant élesztő
- 2 teáskanál cukor
- 1,5 teáskanál só 
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 310 ml langyos víz

Elkészítés

1. A kétféle lisztet összekeverjük, hozzáadjuk az élesztőt, cukrot, sót. Átkeverjük. Mehet bele az olaj és a langyos víz. Alaposan elkeverjük. Kézzel, enyhén lisztezett felületen 10 percig gyúrjuk, dagasztjuk. Ruganyos, sima, tényleg jó tésztát kapunk. 

2. Egy közepes méretű tálat olajjal enyhén kikenünk, s beletesszük a tésztát, kicsit megforgatjuk benne, hogy érje mindenhol olaj. Konyharuhával letakarjuk és meleg helyen 60-90 percig kelni hagyjuk. A szokásos, duplájára. 


3. Lisztezett felületre borítjuk a megkelt tésztát és 12, egyenlő részre vágjuk. Ha kisebb zsemléket szeretnék, vágjuk 16 egyenlő részre, abból sem lesz baj. A tészta darabokat két tenyerünk között gyúrva zsemle formába hozzuk. Egy közepes, feles méretű, (tapadásmentes) tepsit vékonyan kikenünk olajjal s elhelyezzük benne a zsemle gombócokat egymástól 3-4 cm távolságra, hogy kedvükre nőhessenek. Ismét konyharuhás letakarás és meleg helyen újra kelesztés 60 perc alatt.


4. A sütőt (ha légkeveréses) előmelegítjük 200 C-ra. Alulra beleteszünk még egy üres tepsit, a párásításhoz. Közben vizet forralunk, 3 dl-t. A megkelt zsemléket tepsivel együtt beletesszük a sütő közepére, míg az aljában lévő, eddig üres ám kellően felforrósított tepsibe beleöntjük a 3 dl lobogó vizet. Ebből rögtön vízgőz lesz, így a sütőnk ajtaját villámgyorsan bezárjuk. 18-20 perc alatt megsül.

5. Kivesszük, hagyjuk kihűlni rácson. Kedvenc szendvics feltétünkkel fogyasztjuk. Jó étvágyat ! 

Megjegyzések

  1. Hàrom lànyom van...finoman szólva is tök különböző ízléssel. :) Tegnap megsütöttem a zsömléidet...a hàromból két csaj volt itthon ebből az egyik semmi teljes kiőrlésű dolgot nem engedett a közelébe eddig...ma újra kell sütnöm, hogy a harmadik csaj is megkóstolhassa, mert egy nap alatt betoltàk az egészet....:) Úgyhogy ezer köszi!!! :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hello, ezt a kommentet nem is vettem észre eddig. Ma én is újra sütöm, eljön az ismétlés ideje :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke