Ugrás a fő tartalomra

Sajtos&Paradicsomos Pite

Ezt még nyáron készítettem. És most nincs nyár :( De talán még akad jó ízű, piros paradicsom. Utolsó lehetőség, éljetek vele. Ennek a pitének a tésztája is már majdnem egy költemény, ropogós, sajtos. A paradicsom fajta, ami ajánlott hozzá, az a heirloom, azaz régebbi, hagyományosabb fajta, igazán ízletes. De a mostani, késő piaci kínálatból is csemegézhetünk. Sajtos pite, mascarpone krém, karikázott paradicsomok és sok sajt a tetejére. Isteni. Source/forrás: food52.com. Nem rövid a recept, ellenben különlegesen jó :)


Hozzávalók:
a tésztához
- 210 gr finom liszt
- 250 gr reszelt Cheddar sajt
- 1 gr só
- 170 gr sótlan vaj, kockákra vágva
- 50 ml jeges víz
- 1 nagy tojás fehérje

a töltelékhez
- 3 nagy paradicsom, vékonyra szeletelve
- só, ízlés szerint
- 2 ek sótlan vaj
- 1 közepes hagyma
- 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 1/2 tk só
- 1/2 tk frissen őrölt fekete bors
- 225 gr mascarpone sajt
- 170 gr mozzarella sajt 
- 1 nagy tojás
- 1 nagy tojás sárgája


Elkészítés

  1. Elkészítjük a pite tésztáját. Nagy tálban összekeverjük a lisztet és a sót. Hozzáadjuk a kockákra vágott vajat. Fakanállal alaposan összekeverjük, kisebb darabokra zúzva a vajat. De még nem gyúrjuk. Hozzáadjuk a reszelt Cheddar sajt háromnegyedét. Belekeverjük. 
  2. Egy kis lukat készítünk a keverék közepébe, beleöntjük a vizet evőkanalanként adagolva és tovább keverjük a tésztánkat. Most már gyúrhatjuk egy kicsit kézzel is, cipót formázunk. 
  3. Fóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőbe fél órára. 
  4. Egy 26 cm-es pite (kerámia) formát kikenünk vajjal és kibéleljük sütő papírral. A behűtött pite tésztát kivesszük a hűtőből, és lisztezett felületen a pite forma méretére nyújtjuk ki. Óvatosan áttesszük a formába, a széleken kilógó részeket levágjuk úgy, hogy csak 1 cm-rel legyen hosszabb.
  5. A pite formát a tésztával együtt betesszük a hűtőbe fél órára. Közben a sütőt elő melegítjük 220 C-ra. A pite formát elővesszük a hűtőből. Villával megszurkáljuk s egy kisebb sütőpapírral letakarjuk. Sőt, nehezéknek még egy kisebb tányért is ráteszünk. Akinek van otthon, úgynevezett pite súlyt tegyen rá, hogy sütés közben maradjon lent a tésztánk. 15-20 percet sütjük, vagy amíg elkezd barnulni a széleken. Levesszük a papírt és nehezéket. Ha még sületlennek tűnne, 5 percre visszatesszük. 
  6. Ha elkészült, kivesszük, megkenjük tojás fehérjével és megszórjuk a maradék reszelt Cheddar sajttal. Visszatesszük még 2 percre a sütőnkbe. Megolvad. Jaj, de jó. Kivesszük, szoba hőmérsékletre hűtjük. 
  7. Amíg hűl a pite, előkészítjük a tölteléket. A vékonyra szeletelt paradicsomot konyhai törlőpapírra fektetjük, megsózzuk kevés sóval, majd ismét törlő papír kerül a tetejére. 10-15 percet így hagyjuk, igyekszünk eltávolítani a nedvesség nagy részét, hogy ne áztassa el a piténket.
  8. Közepes serpenyőben megolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a felkockázott hagymát és 4-5 perc alatt üvegesre pirítjuk. Mehet hozzá a fokhagyma felaprítva, további 1 percre. Sóval, borssal fűszerezzük. Hagyjuk szoba hőmérsékletre hűlni. 
  9. Egy közepes tálban összekeverjük a mascarponét, a reszelt mozzarellát, a tojást és a külön sárgáját.
  10. Ha minden kész - összerakjuk a pitét. Az elősütött pitére egy réteg paradicsom karika, majd egy vékony réteg sült hagymás keverék. Megint paradicsom karika réteg következik. A mascarpone keveréket a pite közepére öntjük és onnan simítjuk kifelé, majdnem a szélekig. 30 perc alatt barnára sütjük (220 C). Felszeletelés előtt erősen ajánlott hűlni hagyni, legalább 30 percet, mert égési sérüléseket szerzünk magunknak, nem kulináris élvezeteket. 
  11. Késsel a forma mentén óvatosan körbe vágjuk, lazítjuk a kész pitét, hogy ki tudjuk emelni. Mert úgy könnyebb. Szeletelni. ,Osztjuk, esszük, szeretjük. Mindenhol sajtos, olvadós és paradicsomos. Éljen! 
















Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke