Ugrás a fő tartalomra

Alma és Fahéj Torta

A szkeptikusokat megint sikerült meggyőzni. Sőt. Ez egy olyan alma torta, ami első ránézésre vidéki, rusztikus, s másodikra is az. Belül viszont...... felejthetetlen. Lágyan, krémesen almás. Omlós. Finom. Frissen és másnaposan is kitűnő. Reggelire egyenesen: PAZAR! Sok a duma, jöhet a recept végre, nem? De! 
Inspirálódni látogatóba mentem: The Domestic Goddess Wannabe oldalára. 


Hozzávalók
- 225 gr puha vaj
- 200 gr barna cukor
- 3 nagy tojás
- 5 ml vanília kivonat
- 100 gr pucolt dió, felaprítva
- 100 gr mazsola (opcionális - elhagyható)
- 2,5 tk. sütőpor
- 225 gr torta liszt (sima finom liszt - 2 ek. liszt felcserélve 2 ek. keményítővel, alaposan elkeverve)
- 3 nagyobb alma - hámozva, magozva, lereszelve
- 1 ek. őrölt fahéj

a tetejére
- 2 ek. barna cukor
- 30 gr aprított dióbél
- porcukor (elhagyható)

Elkészítés

1. A puha vajat és a cukrot robot gép segítségével puhára keverjük. 
2. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat is és elkeverjük. 
3. Hozzáadjuk a vanília kivonatot és a lisztet két részletben, géppel tovább keverve.
4. Belekeverjük a diót és a mazsolát. 
5. 22 cm-es torta forma alját papírral béleljük, oldalát kevés vajjal kikenjük. Beletesszük a torta tésztánk felét. Elsimítjuk.
6. A három almát pucolást és magozást követően lereszeljük, a reszelt almát pedig ráterítjük egyenletesen a tésztára. Megszórjuk őrölt fahéjjal. 
7. Rátesszük a tészta maradékát és lehetőség szerint egyenletesen eloszlatjuk rajta.Nem könnyű. 
8. Megszórjuk a maradék dióval és kevés barna cukorral. 
9. 170 C-on, a sütő középső rácsára téve, 35-40 perc alatt megsütjük. Tűpróbáig. Ne süssük túl, kiszárad. 
10. Amikor elkészült, kivesszük a sütőből, hagyjuk teljesen kihűlni. Ez sem túl könnyű, már türelmetlenek vagyunk, olyan illat van mindenhol. 
11. Porcukorral megszórjuk, ha nem bírunk magunkkal.


Szeleteljük.    Faljuk.    Kérünk még! 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke