A szkeptikusokat megint sikerült meggyőzni. Sőt. Ez egy olyan alma torta, ami első ránézésre vidéki, rusztikus, s másodikra is az. Belül viszont...... felejthetetlen. Lágyan, krémesen almás. Omlós. Finom. Frissen és másnaposan is kitűnő. Reggelire egyenesen: PAZAR! Sok a duma, jöhet a recept végre, nem? De!
Hozzávalók- 225 gr puha vaj
- 200 gr barna cukor
- 3 nagy tojás
- 5 ml vanília kivonat
- 100 gr pucolt dió, felaprítva
- 100 gr mazsola (opcionális - elhagyható)
- 2,5 tk. sütőpor
- 225 gr torta liszt (sima finom liszt - 2 ek. liszt felcserélve 2 ek. keményítővel, alaposan elkeverve)
- 3 nagyobb alma - hámozva, magozva, lereszelve
- 1 ek. őrölt fahéj
a tetejére
- 2 ek. barna cukor
- 30 gr aprított dióbél
- porcukor (elhagyható)
Elkészítés
1. A puha vajat és a cukrot robot gép segítségével puhára keverjük.
2. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat is és elkeverjük.
3. Hozzáadjuk a vanília kivonatot és a lisztet két részletben, géppel tovább keverve.
4. Belekeverjük a diót és a mazsolát.
5. 22 cm-es torta forma alját papírral béleljük, oldalát kevés vajjal kikenjük. Beletesszük a torta tésztánk felét. Elsimítjuk.
6. A három almát pucolást és magozást követően lereszeljük, a reszelt almát pedig ráterítjük egyenletesen a tésztára. Megszórjuk őrölt fahéjjal.
7. Rátesszük a tészta maradékát és lehetőség szerint egyenletesen eloszlatjuk rajta.Nem könnyű.
8. Megszórjuk a maradék dióval és kevés barna cukorral.
9. 170 C-on, a sütő középső rácsára téve, 35-40 perc alatt megsütjük. Tűpróbáig. Ne süssük túl, kiszárad.
10. Amikor elkészült, kivesszük a sütőből, hagyjuk teljesen kihűlni. Ez sem túl könnyű, már türelmetlenek vagyunk, olyan illat van mindenhol.
11. Porcukorral megszórjuk, ha nem bírunk magunkkal.
Szeleteljük. Faljuk. Kérünk még!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése