Ugrás a fő tartalomra

Cukkini "Húsgombóc" Könnyedén

Nemrég olvastam, hogy az ikonikus olasz ételnek tartott "paradicsomos húsgombóc spagettivel" Amerikába migrált olaszok helyi, jobb híján étel találmánya, mert az ottani paradicsom szósz minősége nem volt az igazi, így gombócokkal édesítették. Tehát nem olasz konyha, ebben a történelmi, földrajzi értelemben. Amivel nekem semmi gondom, sőt, ezt a vonalat tovább gondolva cukkiniből készült húsgombócokat hoztam, spagettivel persze, miért ne, ha finom :) Az ihlet egy diétás blogról jött: diethood.com.  Nagyon zöld, omlós, majdnem olasz, olyan jóóóóóóó!


Hozzávalók
20 gombóchoz - 4-5 személy
- 700 gr cukkini (3 kisebb darab) reszelve
- 2 közepes fej vöröshagyma reszelve
- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 nagy tojás
- 125 gr zsíros, puha, lágy túró - eredetiben ricotta, de ne már :)
- 125 gr zsemlemorzsa - eredetiben panko morzsa
-  50 gr reszelt mozzarella - eredetiben parmezán
- 1 tk só
- frissen darált bors 
- olasz fűszerkeverék (oregáno, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű) 
- friss bazsalikom
- reszelt cheddar sajt vagy parmezán a tetejére
- olaj a sütéshez
- 500 ml paradicsom konzerv, fűszerek, só, bors, paradicsom darabok
- spagetti tészta tetszés szerinti mennyiségben

Elkészítés

A cukkinikat megmossuk, végeit levágjuk. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
A hagymákat megpucoljuk. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük. 
A fokhagyma gerezdeket megpucoljuk, apró darabokra vágjuk.
Megfelelő méretű tálba a három összetevőt alaposan elkeverjük, majd kézzel vagy vékony textília segítségével a lehető legtöbb folyadékot csavarjuk, nyomkodjuk ki a zöld keverékből. Félretesszük.

Másik tálban összekeverjük a többi hozzávalót: áttört túró, reszelt mozzarella, tojás, zsemlemorzsa, só, bors, fűszerek, friss bazsalikom. Alaposan elkeverjük.

Hozzáadjuk a zöldséges keveréket és most KÉZZEL, mint a fasírtoknál szokás, alaposan elkeverjük, gyúrjuk a masszát. Fagyis kanál segítségével közepes gombócokat formázunk a keverékből, kicsit még kézzel tömörítjük, majd közepesen forró (azért ne égjen) olajban, átfordítgatva - megsütjük. Minden oldalát. Ha nem elég forró az olaj, az elején, sütés közben kicsit leragadhat, de semmi pánik, kell a megfelelő hőfok és a jófajta serpenyő. 

Itt akár véget is érhet a történet, friss saláta, paradicsom, uborka, sajt hozzá, lehet is fogyasztani.


Mi viszont spagettit főzünk a zacskón szereplő utasításnak megfelelően. 
Közben a serpenyőbe paradicsom konzervet (akár darabos is jöhet)  öntünk, kevés olívaolajjal, sóval, borssal, fűszerekkel. Picit forralunk rajta. Itt az eredeti receptben a húsgombócok jönnek bele, de mivel omlós, lágy belsejű húsgombócaink vannak, a szószban főzés kicsit legyengíti a megjelenésüket, így a tálalási javaslat a következő:

Szép nagy tányér, Fejenként 4-5 húsgombóc a jobb szélén, Mellé jöhet a lecsöpögtetett spagetti (lehet teljes kiőrlésű), majd a fűszeres szósz a tetejére, és reszelt cheddar vagy parmezán, esetleg még friss aprított bazsalikom. Ennyi! Jó étvágyat!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke