Olasz Cukkinis Quiche

Van olyan, hogy belebotlom egy ránézésre tökéletes cukkinis receptbe. Mondjuk a kép már eladta magát és a receptet, de a hozzávalók, elkészítési nehézség mind a felfedezés örömét erősítik. S ha mindez olaszul van, s én nem sokat tudok olaszul (alap szavak, alap ételek), akkor különösen érdekes. Jó, tudom, google translate a barátom, de akkor is. Izgalmas. Ezt a receptet érdemes megtanulni magyarul is. A recept Giallo Zafferano oldaláról van. Grazie mille!

Hozzávalók
- 500 gr fiatal cukkini (vékony héjú, zsenge)
- 270 gr friss, leveles tészta
- 3 tojás
- 1 tojás fehérje a tészta lekenéséhez
- 1 szál póré hagyma
- 200 ml tejszín (30%-os legalább)
- 100 gr parmezán sajt vagy mozzarella apró darabokban
- 150 gr zsíros, ízletes tehén sajt (az eredetiben taleggio sajt, ami azért elég ritka idehaza)
- 3 ek. olívaolaj
- kis csokor petrezselyem
- só, bors ízlés szerint
- szerecsendió

Elkészítés

Ha fagyasztott leveles tésztából dolgozunk (jobb a friss, mérföldekkel) 40 perc alatt felengedjük, ha frissből, rögtön neki is állhatunk a piténknek.

A poré hagymát megmossuk, vékony karikára vágjuk. A cukkinit szintén megmossuk, a végeit levágjuk és felkarikázzuk. Serpenyőben olajat melegítünk, majd hozzá adjuk a hagymát. Közepes lángon, kevergetve, pár percig sütjük, pároljuk. Mehet bele a cukkini is, sózzuk, borsozzuk s tíz percig sütjük. A végén hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet. Ekkor már kicsit megpirul, barnul a cukkinink. Ha elkészült, félretesszük egy tálba, hűlni.

Egy keverő tálba ütjük a tojásokat, enyhén felverjük. Hozzáöntjük a tejszínt, egy csipet reszelt szerecsendiót és 100 gr reszelt parmezánt/mozzarellát. Alaposan elkeverjük. Összekeverjük a sült hagymás cukkinivel.

Egy 24 cm átmérőjű pite formát kibélelünk a leveles tésztával (ha kész a tészta már nem kell nyújtani), az alját villával megszurkáljuk. A cukkinis keverékhez adunk még 100 gr apró kockára vágott ízletes tehén sajtot, majd az egészet beleöntjük az előkészített tésztára.


A tészta széleit visszahajtjuk a cukkinis keverék tetejére. A maradék sajtot (50 gr) kis darabokra vágva, rászórjuk a tetejére. Enyhén felvert tojásfehérjével lekenjük a tésztát. A sütőnket előmelegítjük 180 C-ra (légkeverés) és a pitét 50 perc alatt ropogósra sütjük.

Illik kicsit hűlni hagyni, addig meg lehet teríteni, készíteni egy könnyű paradicsom salátát, vagy tölteni egy pohár hűs fehérbort. Mert a főétel tálalva. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések