Van olyan, hogy belebotlom egy ránézésre tökéletes cukkinis receptbe. Mondjuk a kép már eladta magát és a receptet, de a hozzávalók, elkészítési nehézség mind a felfedezés örömét erősítik. S ha mindez olaszul van, s én nem sokat tudok olaszul (alap szavak, alap ételek), akkor különösen érdekes. Jó, tudom, google translate a barátom, de akkor is. Izgalmas. Ezt a receptet érdemes megtanulni magyarul is. A recept Giallo Zafferano oldaláról van. Grazie mille!
Hozzávalók
- 500 gr fiatal cukkini (vékony héjú, zsenge)
- 270 gr friss, leveles tészta
- 3 tojás
- 1 tojás fehérje a tészta lekenéséhez
- 1 szál póré hagyma
- 200 ml tejszín (30%-os legalább)
- 100 gr parmezán sajt vagy mozzarella apró darabokban
- 150 gr zsíros, ízletes tehén sajt (az eredetiben taleggio sajt, ami azért elég ritka idehaza)
- 3 ek. olívaolaj
- kis csokor petrezselyem
- só, bors ízlés szerint
- szerecsendió
Elkészítés
Ha fagyasztott leveles tésztából dolgozunk (jobb a friss, mérföldekkel) 40 perc alatt felengedjük, ha frissből, rögtön neki is állhatunk a piténknek.
A poré hagymát megmossuk, vékony karikára vágjuk. A cukkinit szintén megmossuk, a végeit levágjuk és felkarikázzuk. Serpenyőben olajat melegítünk, majd hozzá adjuk a hagymát. Közepes lángon, kevergetve, pár percig sütjük, pároljuk. Mehet bele a cukkini is, sózzuk, borsozzuk s tíz percig sütjük. A végén hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet. Ekkor már kicsit megpirul, barnul a cukkinink. Ha elkészült, félretesszük egy tálba, hűlni.
Egy keverő tálba ütjük a tojásokat, enyhén felverjük. Hozzáöntjük a tejszínt, egy csipet reszelt szerecsendiót és 100 gr reszelt parmezánt/mozzarellát. Alaposan elkeverjük. Összekeverjük a sült hagymás cukkinivel.
Egy 24 cm átmérőjű pite formát kibélelünk a leveles tésztával (ha kész a tészta már nem kell nyújtani), az alját villával megszurkáljuk. A cukkinis keverékhez adunk még 100 gr apró kockára vágott ízletes tehén sajtot, majd az egészet beleöntjük az előkészített tésztára.
A tészta széleit visszahajtjuk a cukkinis keverék tetejére. A maradék sajtot (50 gr) kis darabokra vágva, rászórjuk a tetejére. Enyhén felvert tojásfehérjével lekenjük a tésztát. A sütőnket előmelegítjük 180 C-ra (légkeverés) és a pitét 50 perc alatt ropogósra sütjük.
Illik kicsit hűlni hagyni, addig meg lehet teríteni, készíteni egy könnyű paradicsom salátát, vagy tölteni egy pohár hűs fehérbort. Mert a főétel tálalva.
- 500 gr fiatal cukkini (vékony héjú, zsenge)
- 270 gr friss, leveles tészta
- 3 tojás
- 1 tojás fehérje a tészta lekenéséhez
- 1 szál póré hagyma
- 200 ml tejszín (30%-os legalább)
- 100 gr parmezán sajt vagy mozzarella apró darabokban
- 150 gr zsíros, ízletes tehén sajt (az eredetiben taleggio sajt, ami azért elég ritka idehaza)
- 3 ek. olívaolaj
- kis csokor petrezselyem
- só, bors ízlés szerint
- szerecsendió
Elkészítés
Ha fagyasztott leveles tésztából dolgozunk (jobb a friss, mérföldekkel) 40 perc alatt felengedjük, ha frissből, rögtön neki is állhatunk a piténknek.
A poré hagymát megmossuk, vékony karikára vágjuk. A cukkinit szintén megmossuk, a végeit levágjuk és felkarikázzuk. Serpenyőben olajat melegítünk, majd hozzá adjuk a hagymát. Közepes lángon, kevergetve, pár percig sütjük, pároljuk. Mehet bele a cukkini is, sózzuk, borsozzuk s tíz percig sütjük. A végén hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet. Ekkor már kicsit megpirul, barnul a cukkinink. Ha elkészült, félretesszük egy tálba, hűlni.
Egy keverő tálba ütjük a tojásokat, enyhén felverjük. Hozzáöntjük a tejszínt, egy csipet reszelt szerecsendiót és 100 gr reszelt parmezánt/mozzarellát. Alaposan elkeverjük. Összekeverjük a sült hagymás cukkinivel.
Egy 24 cm átmérőjű pite formát kibélelünk a leveles tésztával (ha kész a tészta már nem kell nyújtani), az alját villával megszurkáljuk. A cukkinis keverékhez adunk még 100 gr apró kockára vágott ízletes tehén sajtot, majd az egészet beleöntjük az előkészített tésztára.
Illik kicsit hűlni hagyni, addig meg lehet teríteni, készíteni egy könnyű paradicsom salátát, vagy tölteni egy pohár hűs fehérbort. Mert a főétel tálalva.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése