Ez egy hibátlan és nagyon látványos torta. Főleg, amikor az első szeletet vágjuk. Ragacsosan, gyönyörűen folyik róla a csokoládé krém. Ráadásul igazán egyszerű elkészíteni. Van ahol bolondbiztosnak mondanák, mi inkább csokiban tocsogónak. Villára tűzve fogyasztjuk. Recept a Food52-ről.
Hozzávalók:
- 225 gr étcsokoládé, legalább 60 %-os
- 225 gr nem sós vaj
- 90 gr nem édesített holland kakaópor
- 1 csipet só
- 7 nagy tojás
- 250 gr (barna) cukor
Elkészítés
- A sütőnket előmelegítjük 175 C-ra. Egy 22-es, kapcsos tortaformát alját kibéleljük sütő papírral és az oldalát is kikenjük kevés vajjal. Félretesszük.
- Nagy serpenyőben, alacsony hőfokon megolvasztjuk a darabokra vágott csokoládét és a vajat. Hozzáadjuk a sót és a kakaóport, alaposan elkeverjük.
- Két külön tálba tesszük a 7 tojás sárgáját és fehérjét. A sárgáját 150 gr cukor hozzáadásával krémesre keverjük elektromos mixer segítségével. Ez kb. 3 perc.
- Tiszta keverővel , a fehérjét is kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a fennmaradó 100 gr cukrot és egyenletesen eldolgozzuk.
- A csokoládé keveréket beleöntjük a tojás sárgájába és összekeverjük. Hozzátesszük a kemény fehérjét és addig keverjük óvatosan, amíg még fehér darabokat látunk benne. Szigorúan kézzel, spatulával összeforgatva őket.
- 330 gr-ot külön veszünk a krémtől és beteszünk a hűtőbe. Ebből lesz a folyós teteje.
- A maradék, még mindig nagyon sok krémet beleöntjük a kivajazott formába és elsimítjuk.
- 25 percig sütjük vagy addig amíg a fogpiszkáló teszt (a közepébe szúrva szárazon jön ki) nem jó. A torta szépen feljön sütés közben.
- Kivesszük a sütőből és teljesen kihűtjük egy rácson. Semmi gond, ha a széle kicsit elválik a forma oldalától és a közepe pedig beesik. Pont erre a kráterre van szükség a következőkben. Ha itt abbahagyjuk a torta készítést, letakarva 2 napig tárolhatjuk a hűtőben. De nem.
- Miután kihűlt, levesszük a kapcsos formát a tortáról és elővesszük a behűtött krémet. Egy spatula segítségével a torta közepére, a kráterbe kenjük a behűtött krémet. A krém besűrűsödött, óvatosan kenjük. A széleken hagyjuk 2,5 cm csíkot szabadon. A többi részére halmozhatjuk. Bőven. Berakjuk a hűtőbe minimum 1 órára.
- Előmelegítjük újból a sütőt 200 C-ra. Berakjuk sülni a tortát 10-15 percre, pontosabban addig amíg a tetején egyenletes kéreg nem képződik.
- A sütőből kivéve nem esszük meg azonnal, mert megégetnék a szánkat, hanem 10 perc önuralmat gyakorlunk. Ezt követően jön az attrakció - tortakéssel ügyesen kis szeletekre vágjuk és jön, jön, jön, a csokiban tocsogó, olvadó, lefolyós csoda.
Portói vörösborral kiváló, gyerekek is bírják (nem a bort persze), szuper gusztusos finomság. Ha még marad belőle, fóliával letakarva pár napot kihúz még a hűtőben. Ekkor a krém kicsit mousse jellegű lesz. Saját titkos fejlesztés: a tortaszelet a hűtőből 10 másodpercre beugrik a micróba, ismét folyik rajta a krém és isteni!!
Jó étvágyat hedonistás és csoki rajongók!
hát ez gyilkos. Semmiképp nem kétszemélyes adag. Emberem igazi csokihóhér, de egy szelet után ő is feladta :D most jön a teszt, hogy hány napot bír ki a hűtőben, illetve hogy milyen hamar múlik el belőlünk a túltelítettségi állapot és kívánunk rá újra (de amúgy nagyon finom, tényleg)
VálaszTörlésA csokiszuflé után, ez tökéletes lesz :D Főleg, mert csokiból van és gluténmentes :) Akkor most petíciót nyujtok be, hogy még több ilyen recept legyen a nyáron :D
VálaszTörlés