Szombati Házi Kifli

A jó dolgok megtalálnak, nem is kell őket sokáig keresni. Legyen finom, egyszerű, legyen kész reggelire. Jó, kicsit lehet több, mint öt perc elfoglaltság :) Találtam egy ilyen kiflit. Olyan szombat reggelre való. Az eredeti blog szlogenjével csak egyet tudok érteni " ......, ez isteni!...."

Hozzávalók 6 kiflihez - 1 tepsi:
-  200 ml tej
- 1 tk cukor
- 4 gr szárított élesztő
- 300 gr (finom) liszt 
- 20 gr olvasztott vaj
- 10 gr só
- 1-2 ek tej a kifli tetejének kenéséhez
- szeszámmag, lenmag, sajt és só a díszítéshez

Elkészítés

Langyos tejben keverjük a cukrot és az élesztőt megfuttatjuk benne. 
A lisztet összekeverjük a sóval, hozzáadjuk az olvasztott vajat majd az élesztős tejet is.
Alaposan összekeverjük és meggyúrjuk. Sima, ruganyos, nem ragacsos tésztát kapunk. 

Hat egyenlő részre vágjuk ( azonos súly, jó ötlet egy konyhai mérleg ilyenkor) hogy egyenlő idő alatt süljenek meg. Egyenként hosszúkás háromszög alakra nyújtjuk őket és a hosszabb végénél kezdve felcsavarjuk őket. Kiflit formázunk. 

Fejben megvan a gyermekkori kifli forma a homokozóban ? :)

Sütőpapírral bélelt tepsire kerülnek. Megkenjük tejjel. Középre tegyünk egy magas poharat, vigyázva, ne érjen a tésztához. Ennek szerepe van, ugyanis a tepsit egy tiszta, nagy nylon zacskóba bújtatjuk, a végét elzárjuk. Itt a kifliknél magasabb pohár azért felelős, hogy ne érjenek össze a zacskóval. Ezt a lépést ne hagyjuk ki, segítjük a kiflit kelesztését, bármilyen gyorsak is vagyunk, erre szükség van. 

Meleg helyen (még fűtünk) 20-25 percet hagyjuk pihenni, kelni a kifliket. Közben bekapcsoljuk a sütőt és légkeverésre állíva 220 C-ra melegítve elő. 

Nylont le a tepsiről, a pohárra sincs már szükség. Megint megkenjük tejjel a kifliket, majd megszórjuk magokkal, durva szemű sóval, esetleg sajttal. A forró sütőbe tesszük. A sütőben érdemes párásítani, dobjuk az aljába pár jégkockát és gyorsan csukjuk be az ajtaját. Már amikor bent van a tepsi. 

15-20 perc alatt megsülnek, friss vajjal vagy csak magában, esetleg barátainkkal megosztva fogyasztjuk. 

Nem légkeveréses sütőben célszerű csökkenteni a hőfokot 200 C-ra és szemmel tartani, ne égjenek oda szegénykék. Ahogy készül a kifli, a sülő, piruló szeszámmag illata lassan betölti a konyhát, lakást és mindenkit odacsalogat. Ha dupla adagot sütünk, két tepsivel számolva, mindenki jól fog lakni. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések