Téli Palacsinta

Ezt a palacsintát azért is fogod szeretni, mert benne van minden, ami jóízű a télben. Illatos, sült sütőtök, fahéjas, szerecsendiós fűszerezés, gyömbér, olvadó vaj és méz. Felmelegít, eltölt. Persze mindez nyáron is jöhet, csak akkor kevesebb a sütőtök :)
Idea & inspiration iamafoodblog.com, thanks. 


Hozzávalók
- 125 gr liszt
- 240 ml tej
- 125 gr túró (eredetiben ricotta)
- 100 gr sütőtök püré (sült sütőtökből)
- 2 ek. barnacukor
- 1 tojás
- 1 tk. sütőpor
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1 tk. fahéj
- 1/4 tk. őrölt szerecsendió
- 1/4 tk. őrölt szekfűszeg
- 1/4 tk. őrölt gyömbér
- olaj vagy vaj a sütéshez
- vaj és méz a tetejére

Elkészítés

Nagy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: lisztet, cukrot, sütőport, szódabikarbónát és a fűszereket.

A túrót vagy ricottát villával kicsit áttörjük. Hozzáadjuk a tojást, tejet, sütőtökpürét. Hozzákeverjük a lisztes keveréket és villával óvatosan elkeverjük. Nem verjük fel. Tíz percet állni hagyjuk.

Serpenyőt forrósítunk közepes hőfokon a tűzhelyen. Kevés vajat vagy olajat olvasztunk benne, majd kisebb szedőkanállal egy adag palacsinta tésztát teszünk a közepére. Addig sütjük, amíg a felületén kis buborékok nem lesznek. Ekkor megfordítjuk és a másik oldalát is kb. fél percig sütjük. A második oldal sokkal hamarabb megsül. Hasonló módon megsütjük mindegyik palacsintánkat. Mondjuk tízet.


A palacsintákat egymás tetejére tesszük és melegen tartani őket (alacsony hőfokon begyújtott sütőben, mondjuk). Amint elkészültünk az utolsóval is, egy kis darabka vajat teszünk a forró palacsinták tetejére és mézet csurgatunk rá. És kész.


Késsel, villával, nagy étvággyal megesszük. Vajjal és mézzel gyakran utána locsolunk. Megkínáljuk a szomszédot is, mert ilyen finomat még nem evett :)




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések