Ugrás a fő tartalomra

Ír Krumplis Focaccia

A focaccia alapvetően egy egyszerű, bármikor készíthető, külön napszakhoz nem kötődő alap tészta étel. Tetszőlegesen fűszerezhető, kolbász, fokhagyma, olívabogyó, minden jöhet. Ebben a formában, ilyen fűszerezési sorrenddel nem egy kimondott első randis kaja. Másodikra, vagy csak úgy, jöhet.

Rachel Allen Coast című könyvéből kaptam a kiadótól egy recept kóstolót, amire a fentiek mind jellemzőek, de kellemes, közepes intenzitású fűszerezése miatt bármikor ajánlható. És hús sincs rajta. Olasz klasszikus ír formája. Focacciára fel! 


Hozzávalók egy tepsihez (4-5 fő részére):
- 250 gr vékonyra szeletelt burgonya héjában
- 6 ek olivaolaj
- 2 ág rozmaring
- 2 tk só
- őrölt bors
- 450 gr finomliszt
- 1 tk szódabikarbóna
- 400 ml író (300 tej + 100 joghurt + pár csepp citromlé)
- 75 gr reszelt sajt


Elkészítés

A sütőnket előmelegítjük 230 C-ra. 
Egy nagy lábosba vagy serpenyőbe vizet forralunk.

A krumplikat alaposan megmossuk, megsikáljuk. 
Nagyon vékony szeletekre vágjuk, a héja ha nem öreg, maradhat rajta.

Ha forr a víz a serpenyőbe, beletesszük a krumpli szeleteket és az újraforrástól számítva 1 percig főzzük magas hőmérsékleten. Ezt követően kivesszük és leöntjük róla a vizet, nem összetörve semmit.

Egy nagy tálba öntünk 4 ek olívaolajat, a rozmaring ágáról letépkedett leveleket és 1 tk sót. Beletesszük a krumplit és átmozgatjuk a fűszeres öntetben, mindenhol érje. Itt is vigyázzunk, ne törjön a krumpli.

Elkészítjük a kenyér tésztát. Átszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a szódabikarbónát és a maradék sót, majd a közepébe lukat képezve beleöntjük az írót (vagy a fentiek szerint leírt helyettesítőjét). Kézzel alaposan összekeverjük, homogén, rugalmas tésztát kapunk. Nem gyúrjuk, nem dagasztjuk, mert megkeményedhet. 


Egy nagy tepsit kikenünk olajjal majd sütőpapírt teszünk bele. A tésztánkat enyhén lisztes felületre tesszük és kézzel, belülről kifelé haladva kinyújtjuk vagy nyújtó deszkával ugyanezt végrehajtjuk. Áttesszük az előkészített tepsibe. A tetejét elrendezzük a fűszeres, olajos krumpli szeleteket, tetszés és ízlés szerint további sóval, illetve őrölt borssal ízesítjük. A maradék olívaolajjal megöntözzük , majd jöhet a reszelt sajt.

25-35 perc alatt, az előmelegített sütőben aranybarnára, ropogós szélűre sütjük.
A sütőből kivéve még egy kis olívaolaj mehet rá és hagyjuk a tepsiben még tíz percre hűlni. 

Frissen, szeletekre vágva fogyasztjuk és örülünk, hogy milyen jó receptet olvastunk :)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke