Ha recepthez tartozik egy történet, úgy az igazi. Januárban volt egy Couchsurfing vendégünk Ausztráliából. Ilyenkor a vendég turisták nálunk laknak, együtt reggelizünk s ha időnk engedi, fedezzük fel a várost. Vendéglátás nagy "V"-vel. A jófej vendégek igyekeznek valamivel viszonozni a kedvességet. Ha felkészültek, otthonról hoznak valami szép és hasznos/haszontalan, ehető/nem ehető dolgot. A gesztus számít. Illetve főzhetnek a bisztró konyhájában. Ez utóbbi elmaradt, a vendégünk viszont vett nekünk egy édességes, receptes naptárt. Minden hónapban gondolunk rá, hogy milyen jó fej :) Íme a decemberi recept - szöveg és fotó: Csigó Zita. Respect!
- 25 dkg sütőtök püré
- 12 dkg liszt
- 10 dkg barna cukor
- 2 tojás
- 1 ek. mézeskalács fűszerkeverék
- 1 tk. sütőpor
- csipet só
A tetejére:
- 2 tojás fehérje
- 6 ek cukor
- pár csepp citromlé
Elkészítés
- A tésztához a cukrot és a tojásokat géppel habosra keverjük. Beletesszük a lisztet, a sütőport, a fűszert, sót és elkeverjük. Hozzáadjuk a sütőtökpürét és teljesen krémesre keverjük.
- A sütőt elő melegítjük 180 C-ra, majd egy kisebb, kivajazott tepsibe öntjük a tésztánkat.
- 25 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizve a végén.
- Kivesszük a formából és hagyjuk kihűlni.
- Ha már majdnem kihűlt a tortánk pogácsa szaggatóval kis köröket szaggatunk belőle vagy egyszerűbben késsel hosszában félbe vágjuk, majd kisebb kockákra (12 - 14) vágjuk.
- Egy megfelelő méretű tálba öntjük a tojás fehérjéket és gépi habverővel félig felverjük őket.
- A cukrot kanalanként adagoljuk hozzá, a géppel folyamatosan dolgozva. Citromlét is bele.
- Elfogyott a cukor, még öt percig keverjük a krémet, amíg elég sűrű nem lesz. Csíkot húz.
- Csőr nélküli habzsákba tesszük és minden egyes kis torta kockára nyomunk egy-egy szép kalapot.
- 220 C-os sütőbe tesszük és 3-5 perc alatt "megszárítjuk" a habot. Vigyázzunk, hamar barnul, ne égessük oda. Akkor jó , ha már kemény, de még nem teljesen barna.
- Tálaljuk, megesszük, örül a szívünk, elkészítjük megint!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése